Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Συμβουλές για τη χρήση της Σοκολάτας
Συμβουλές για τη χρήση της Σοκολάτας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Σάββατο, 25/04/09

Πώς λιώνουμε σωστά τη σοκολάτα

Σε μπεν μαρί: 

sokolata_liwmeni_2_webΒάζουμε ένα μπολ μέσα σε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα με βραστό νερό. Βάζουμε την κασταρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή ένταση, για να μη βράζει το νερό αλλά να διατηρείται ζεστό. 
Σπάζουμε ή κόβουμε με το μαχαίρι τη σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια και τη βάζουμε στο μπολ, που πρέπει να είναι τελείως στεγνό. 
Ανακατεύουμε λίγες φορές με στεγνή σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. 
Αν μπεί κατά λάθος νερό μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, η σοκολάτα σφίγγει και σβολιάζει. Για να επαναφέρουμε τη βελούδινη υφή της, την ανακατεύουμε με λίγη κρέμα (αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της συνταγής αν στα υλικά δεν υπάρχει η κρέμα).   

Σε φούρνο μικροκυμάτων: 

Σπάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μπολ κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε για ένα λεπτό λειτουργίας στο 50% της ισχύος και ανακατέυουμε τη σοκολάτα. 
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα (3-4 λεπτά ανάλογα με την ισχύ του φούρνου).

Tips
  • Λιώνουμε τη σοκολάτα πάντα σε μπεν μαρί και όχι απ’ ευθείας μέσα στη κατσαρόλα και πάνω στη φωτιά.
  • Όσο λιώνει η σοκολάτα την ανακατεύουμε ελάχιστα γιατί σκληραίνει.
  • Ο κρόκος του αβγού και τα ποτά με αλκοόλ σφίγγουν τη σοκολάτα, γι’ αυτό, όταν στις συνταγές (όπως για σουφλέ ή μους) πρέπει να ανακατέψουμε τη λιωμένη σοκολάτα με ένα από αυτά, ανακατεύουμε πολύ απαλά και αμέσως, προσθέτουμε τα υλικά που ακολουθούν (συνήθως μαρέγκα ή σαντιγί).
  • Αν σφίξει ή σβολιάσει η σοκολάτα στο μπεν μαρί, σκουπίζουμε τους υδρατμούς από τα τοιχώματα του μπολ και ρίχνουμε μερικές κουταλιές λάδι (οποιοδήποτε). Ανακατεύουμε με προσοχή για να επαναφέρουμε την υφή της σοκολάτας όπως πριν.
  • Αν η σοκολάτα καεί γίνεται σκληρή και πικρή, γι’ αυτό λοιπόν είναι προτιμότερο να τη πετάξουμε και να ξαναρχίσουμε την παρασκευή της συνταγής.
  • Ανάλογα με τη ποιότητα της σοκολάτας και τη περιεκτικότητα σε κακάο, έχουμε περισσότερο ή λιγότερο πλούσια γεύση. Διορθώνουμε τη γεύση με λίγες κουταλιές ζάχαρη, βούτυρο και ένα λικέρ της αρεσκείας μας.

Πώς συντηρούμε τη σοκολάτα;

sokolates_2_web_2Η σοκολάτα διατηρείται περίπου ένα χρόνο στο ντουλάπι της κουζίνας καλά  τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη. Η ιδανική θερμοκρασία για να συντηρηθεί σωστά είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου.  Πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένη γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφάει τις μυρωδιές από τα γύρω τρόφιμα. 
Το ψυγείο δεν είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να διατηρήσουμε τη σοκολάτα, γιατί έχει αρκετή υγρασία. Αν όμως ο χώος της κουζίνας μας είναι πολύ ζεστός, τη βάζουμε στο ψυγείο αεροστεγώς κλεισμένη – όπως είπαμε -, γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφάει τις μυρωδιές από τα γύρω τρόφιμα.

Γαρνιρίσμα με σοκολάτα

Διάφοροι τρόποι για να διακοσμήσουμε γλυκά, κέικ, τούρτες και παγωτό.

Αφήνουμε τη σοκολάτα λίγες ώρες στο ψυγείο για να σφίξει. Πιάνουμε τη μία άκρη με αλουμινόχαρτο, για να μη λιώσει από τη θερμότητα των χεριών μας, και τη τρίβουμε στο τρίφτη. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες, βγάζουμε λεπτές φλούδες από τη κρύα σοκολάτα.
Αν αφήσουμε λίγη ώρα τη σοκολάτα εκτός ψυγείου, πάλι με το εργαλείο για το ξεφλούδισμα, βγάζουμε πιο χοντρές φλούδες.
Λιώνουμε σοκολάτα, την απλώνουμε σε μία λαδόκολλα, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και με διάφορα κουπ πατ (μικρές μεταλλικές φόρμες για να κόβουμε σε σχήματα τη ζύμη) κόβουμε τη σοκολάτα σε σχέδια.
Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά διάφορα αρκετά σκληρά φύλλα με ωραίο σχήμα (δάφνη, λεμονιά, τριανταφυλλιά). Λιώνουμε σοκολάτα και την απλώνουμε με ένα μικρό πινέλο από τη μία πλευρά του φύλλου. Τα αφήνουμε σε ένα ταψί να κρυώσει και να σφίξει η σοκολάτα και με προσοχή ξεκολάμε το σοκολατένιο φύλλο από το αληθινό.

πηγή:www.driskas.gr


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 12922
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 25-04-2009 21:42
 
Μπράβο, Μαργαρίτα. Αυτό το tip με το λάδι δεν το ήξερα. Επίσης, τώρα το Πάσχα που πήγα διακοπές στην Εύβοια, έμαθα πως λιώνουν τη σοκολάτα στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία. Εύκολα και χωρίς προβλήματα. :zzz
 
despoinaki
2. 05-05-2009 17:01
 
Να συμπληρώσω πως καλύτερα να λιώνετε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε συμβατικό φούρνο διότι σε μπεν μαρί, συχνά υγραίνεται απ τους υδρατμούς και χαλάει. 
Επίσης αν πρόκειται να βάλετε ποτό, όπως σωστά λέει η Μαργαρίτα, προτιμήστε να το βάλετε αφού έχετε προσθέσει άλλο υλικό π.χ. κρέμα γάλακτος. 
Τέλος αν θέλετε να κάνετε σοκολατάκια που να μη σας ασπρίσουν όσο κρυώνουν, δουλέψτε σε μάρμαρο τη σοκολάτα μέχρι να την κατεβάσετε στους 30 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, βουτάτε το μικρό σας δαχτυλάκι που απλώς πρέπει να δέχεται χλιαρότατη θερμοκρασία.
 
Nena

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 25/04/09 )