Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Κρέμες arrow Καζάν ντιπί Νο.02 (δύο συνταγές)
Καζάν ντιπί Νο.02 (δύο συνταγές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Κυριακή, 03/05/09
Συνταγή 1η (η Αυθεντική Πολίτικη κρέμα Βουβαλιού)

Υλικά

  • 8 φλυντζάνια γάλα  βουβαλίσιο
  • 1 ½  φλυντζάνι ζάχαρη
  • 1 ½      «          νισεστέ
  • Προαιρετικά για το πασπάλισμα και περισσότερο  άρωμα λίγο ανθόνερο,λίγη άχνη

Εκτέλεση

Σε  μια κατσαρόλα  με κρύο βουβαλίσιο γάλα, ανακατεύω με σύρμα το νισεστέ και την ζάχαρη,  και τα βάζω σε δυνατή φωτιά να δέσει μια   πηχτή κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα να μην πιάσει και καεί. Σε ένα ταψί τετράγωνο βάζω  αρκετή κρέμα  (περίπου 1 πόντο) μέχρι να καλυφθεί ο πάτος, και το βάζω στην φωτιά κουνώντας το ταψάκι δεξιά και αριστερά με ένα γάντι στο χέρι μας, γιατί η καυτή κρέμα καίει πολύ.

Συνεχίζω το κούνημα, μέχρι να αρχίσει να πιάνει  ελαφρά  να γίνει δηλαδή καφέ ανοικτό αλλά ποτέ μαύρο το κάψιμο.Αποσύρω το καμένο μείγμα, χωρίς να το ανακατέψω, και  σε αυτό  ρίχνω και το υπόλοιπο μείγμα της κρέμας που  έφτιαξα πρώτα στην  κατσαρόλα, χωρίς να το ανακατέψω καθόλου, απλά και πολύ απαλά στρώνω  λίγο την επιφάνειά της.

Για να την σερβίρω, χαράσσω σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια, τα παίρνω όταν κρυώσουν καλά  με την  σπάτουλα και τα  αναποδογυρίζω  στο πιάτο σερβιρίσματος  ώστε να φαίνεται το καμένο μέρος από επάνω , όπως στις κρέμες καραμελέ. Προαιρετικά, και  για περισσότερο  άρωμα  ραντίζω με ανθόνερο και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή 2η (Από την  Εμινέ  την τουρκάλα από το Αιβαλί χωρις ροδόονερο και ανθόνερο)

Υλικά

  • 1 κούπα ριζάλευρο,
  • 4 κούπες κρύο γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 μπολ  άχνη
  • βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
  • Γαρνίρεται με παγωτό προαιρετικά. 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρολίτσα  ανακατεύω το κρύο γάλα με το ριζάλευρο και την ζάχαρη. Κατόπιν τα βράζω σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει η κρέμα, μέχρι να πήξει. Ξεχωριστά έχω ένα ταψάκι, και το βουτυρώνω, και το πασπαλίζω με την άχνη ζάχαρη,  σαν να πουδράρω τον πάτο του ταψιού. Ρίχνω από επάνω την καυτή κρέμα, και την στρώνω ομοιόμορφα,  την βάζω επάνω στο μάτι, να καεί ο πάτος με την ζάχαρη, και να γίνει καραμέλα. Περιστρέφω το ταψί, και ελέγχω , αν άρχισε να φαίνεται από τον πάτο η καραμέλα. Αν φαίνεται, είναι έτοιμη. Το καταλαβαίνω, και από την μυρωδιά της καμένης ζάχαρης.

Την αφήνω, όπως είναι να κρυώσει  καλά, διότι, όταν κρυώσει κόβεται καλλίτερα, και κατόπιν, την κόβω σε τρίγωνα κομμάτια.Αν θέλουμε τέλος την σερβίρουμε, και με παγωτό καϊμάκι.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 17437
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 04-05-2009 19:23
 
Έτσι όπως μας περιγράφει η pastaflora την συνταγή του καζάν ντιπί είναι, μόνο που η αυθεντική συνταγή είναι η δεύτερη με το ρυζάλευρο. Ακόμη να προσθέσω ότι στην άχνη προσθέτουμε και ένα κουταλάκι αλεύρι και πασπαλίζουμε το ταψί. Εγώ το βάζω στον πάτο του φούρνου και ψήνω στους 250β. μέχρι να μαυρίσουν και τα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού που σημαίνει ότι και απο κάτω έγινε καραμέλλα η ζάχαρη. Καλό είναι να βυθίσουμε το ταψί σε κρύο νερό για 5 λεπτά και μόλις κρυώσει να μπεί στο ψυγείο ώσπου να παγώσει καλά. Έτσι κόβεται πολύ καλύτερα σε κομμάτια.
 
YANNA
2. 05-05-2009 15:40
 
Αχ βρε YANNA με τα κόλπα σου..πόσα ξέρεις εσύ !!!! Αγαπημένο γλυκό...να'σαι καλά Pastaflora !
 
ata

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 21/05/14 )