Σου και σουδάκα : Βασική συνταγή και υπέροχα γεμίσματα
Βασική συνταγή (πως κατασκευάζω τα σουδάκια) Υλικά για την ζύμη - 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό βραστό !
- 125 γραμμάρια Βιτάμ χάρτινο,
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι φαρίνα ΑΠ
- 3 αυγά μεγάλα ή 4 αυγά αν είναι μικρά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν είναι για μεζεδάκια προσθέτουμε ¼ κουταλάκι αλάτι και λέγεται πεννιέ για αλμυρά δηλαδή. Για γλυκά σουδάκια α λα κρεμ δεν βάζουμε αλάτι καθόλου! Εκτέλεση - Σε ένα κατσαρολάκι πού βράζει το νερό και το βούτυρο, ρίχνω το αλεύρι και σχηματίζεται μία σφιχτή ζύμη. Αποσύρω από την φωτιά, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και σε μέτρια ταχύτητα βάζω τα αυγά να χτυπηθούν στο μίξερ και προσθέτω την ζεστή ζύμη και ανακατεύω να γίνει μια γυαλιστερή και λεία ζύμη.
- Έχω στρώσει στο ταψί μια λαδόκολλα αβουτύρωτη. Παίρνω με το μικρό κουταλάκι αν θέλω να κάνω μικρά σουδάκια, και με το μεγάλο αν θέλω να κάνω μεγάλα σού, και τοποθετώ κουταλιές φουσκωτές σαν μπαλάκια επάνω στην λαδόκολλα.
- Ψήνω μέχρι να ροδίσουν
- Βγάζω, κόβω το καπάκι τους, και ξαναφουρνίζω για άλλα 5–10 λεπτά, να ψηθούν καλά και μέσα. Τώρα είναι έτοιμα για γέμισμα !!
Προτάσεις για γεμίσματα Με την βοήθεια του κορνέ ή χοντρής σύριγγας, συμπληρώνουμε με γλυκά και αλμυρά γεμίσματα όπως:- Γλυκιά κρέμα από κορν φλάουρ και σαντιγύ, και από πάνω λίγη καραμέλα και αμύγδαλα τριμμένα.
- Με τόνο και μαγιονέζα και τριμμένο καρότο.
- Ζαμπόν και μπεσαμέλ και από πάνω λίγο ασπράδι και τρίμμα ρεγκάτο.
- Ροκφόρ + μαϊντανό+ ψιλοτριμμένα βραστά αυγά, ½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα και λίγο φρέσκο βούτυρο όλα στο μπλέντερ.
- Με κιμά σοταρισμένο και από πάνω με τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι)
- Ρώσικη σαλάτα,
- Ταραμοσαλάτα,
- Τυροσαλάτα,
- Κρέμα τυριού χτυπημένη με ροκφόρ και 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος.
Για ξεχωριστές γεύσεις :
Ροκφόρ σος {φανταστική γεύση !!}
- 150 γραμ. ροκφόρ
- 1 γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουταλιές μαγιονέζα
Τυρόκρεμα αλμυρή με σολομό :- 1 μαλακά τυριά
- 1 φλυτζάνι τυρί κατίκι Δομοκού
- τυρί Φιλαδέλφεια λάιτ
- ανακατεμένα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
- καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο.
ή
- ½ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
- 4 κουταλιές μαγιονέζα ή κρεμ φρες (κρέμα γάλακτος)
- ½ κουταλάκι χορς ραντις {Horse radish}
- 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 αγγουράκι πικλα (τουρσί)
τα ανακατεύω και γεμίζω τα σουδάκια και στολίζω με σολομό και ψιλοκομμένο μαϊντανό. ή
Τόνος ψιλολιανισμένος, ανακατεμένος με : - μαγιονέζα
- 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
- 2 κουταλιές πράσινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
- λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ή ανακατεμένος με καυτερή τυροκοπανιστή ή με σος λευκή για ψητά, ή Σος & σαλάτα Καίσαρα. Χιονόμπαλες (Αλμυρά σουδάκια για ορντέβρ (horse d’ oeuvre) Έτοιμα σουδάκια που τα έφτιαξα μόνη μου όπως περιγράφεται παραπάνω. Γεμίζονται με ανακατεμένα: - Αγγουράκι τουρσί (πικλα) ψιλοκομμένο,
- Κρεμμυδάκι φρέσκο ή λίγο ξερό ψιλοκομμένο,
- Μαγιονέζα απλή ή πικάντικη,
- λίγο λιωμένο αγνό βούτυρο που τα αλείφουμε εξωτερικά με πινέλο για να κολλήσει τριμμένο κεφαλοτύρι (αρκετή ποσότητα) γύρω-γύρω, και να φαίνεται σαν χιονόμπαλα.
Φυλάσσονται στο ψυγείο Προσθήκη ως Αγαπημένο (20) | Εμφανίσεις: 30818 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |