Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Μπουφές arrow Σου και υπέροχα αλμυρά γεμίσματα
Σου και υπέροχα αλμυρά γεμίσματα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Κυριακή, 03/05/09
Σου και σουδάκα : Βασική συνταγή και υπέροχα γεμίσματα
Βασική συνταγή (πως κατασκευάζω τα σουδάκια)

Υλικά για την ζύμη  

  • 1  φλυτζάνι του τσαγιού   νερό  βραστό !
  • 125 γραμμάρια  Βιτάμ  χάρτινο,
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού  αλεύρι  φαρίνα  ΑΠ
  • 3 αυγά μεγάλα  ή 4  αυγά αν είναι μικρά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν είναι για μεζεδάκια προσθέτουμε ¼ κουταλάκι αλάτι και λέγεται πεννιέ για αλμυρά δηλαδή.  Για γλυκά σουδάκια α λα κρεμ δεν βάζουμε αλάτι καθόλου! 

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι πού βράζει το νερό  και το βούτυρο, ρίχνω  το αλεύρι και σχηματίζεται μία σφιχτή ζύμη. Αποσύρω από την φωτιά, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και σε μέτρια ταχύτητα βάζω τα αυγά να χτυπηθούν στο μίξερ και προσθέτω την ζεστή ζύμη και ανακατεύω να γίνει μια γυαλιστερή και λεία ζύμη.
  • Έχω στρώσει στο ταψί μια λαδόκολλα αβουτύρωτη. Παίρνω με το μικρό κουταλάκι αν θέλω να κάνω μικρά σουδάκια, και με το μεγάλο αν θέλω να κάνω μεγάλα σού, και τοποθετώ κουταλιές φουσκωτές σαν μπαλάκια επάνω στην λαδόκολλα.
  • Ψήνω μέχρι να ροδίσουν
  • Βγάζω, κόβω το καπάκι τους, και ξαναφουρνίζω για άλλα 5–10 λεπτά, να  ψηθούν καλά και μέσα. Τώρα είναι έτοιμα για γέμισμα !!
Προτάσεις για γεμίσματα
Με την βοήθεια του κορνέ ή χοντρής σύριγγας, συμπληρώνουμε με γλυκά και αλμυρά γεμίσματα όπως:
  • Γλυκιά κρέμα από κορν φλάουρ και σαντιγύ, και από πάνω λίγη καραμέλα και αμύγδαλα τριμμένα.  
  • Με τόνο και μαγιονέζα και τριμμένο καρότο.
  • Ζαμπόν και μπεσαμέλ και από πάνω λίγο ασπράδι και τρίμμα ρεγκάτο.
  • Ροκφόρ + μαϊντανό+ ψιλοτριμμένα  βραστά αυγά, ½ κουταλιά της σούπας μουστάρδα  και λίγο φρέσκο βούτυρο όλα στο μπλέντερ.
  • Με κιμά σοταρισμένο και από πάνω με τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι)
  • Ρώσικη σαλάτα,
  • Ταραμοσαλάτα,
  • Τυροσαλάτα,
  • Κρέμα τυριού χτυπημένη με ροκφόρ και 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος.   

Για ξεχωριστές γεύσεις :

Ροκφόρ σος {φανταστική γεύση !!}
  • 150 γραμ. ροκφόρ
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές μαγιονέζα
Τυρόκρεμα αλμυρή με σολομό :
  • 1 μαλακά τυριά
  • 1 φλυτζάνι τυρί κατίκι Δομοκού
  • τυρί Φιλαδέλφεια  λάιτ
  • ανακατεμένα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • καπνιστό σολομό ψιλοκομμένο.

ή

  • ½  τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
  • 4 κουταλιές μαγιονέζα ή  κρεμ φρες (κρέμα γάλακτος)
  • ½  κουταλάκι χορς ραντις {Horse  radish}
  • 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 αγγουράκι πικλα (τουρσί)

τα  ανακατεύω και γεμίζω τα σουδάκια  και στολίζω με σολομό και ψιλοκομμένο μαϊντανό.  

ή

Τόνος ψιλολιανισμένος, ανακατεμένος με :

  • μαγιονέζα
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
  • 2  κουταλιές πράσινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ή ανακατεμένος με καυτερή τυροκοπανιστή ή με σος λευκή για ψητά, ή Σος & σαλάτα Καίσαρα.   

Χιονόμπαλες (Αλμυρά σουδάκια για ορντέβρ (horse d’ oeuvre)

Έτοιμα σουδάκια που τα έφτιαξα μόνη μου όπως περιγράφεται παραπάνω.
Γεμίζονται  με  ανακατεμένα:
  • Αγγουράκι τουρσί (πικλα) ψιλοκομμένο,
  • Κρεμμυδάκι φρέσκο ή λίγο ξερό ψιλοκομμένο,
  • Μαγιονέζα απλή ή πικάντικη,
  • λίγο λιωμένο αγνό βούτυρο που τα αλείφουμε εξωτερικά με πινέλο για να κολλήσει τριμμένο κεφαλοτύρι (αρκετή ποσότητα) γύρω-γύρω, και να φαίνεται σαν χιονόμπαλα.

Φυλάσσονται στο ψυγείο


Προσθήκη ως Αγαπημένο (20) | Εμφανίσεις: 30818
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 06-05-2009 10:03
 
pastaflora τελεια φαινεται η συνταγη και οι εναλλακτικες ακομα καλυτερες ειναι μια πολυ καλη λυση για μπουφε..σε ευχαριστουμε πολυ
 
nenapant
2. 06-05-2009 12:51
 
Επίσης μπορείς να τα κανείς μακρόστενα (σαν εκλέρ) και να βάλεις μέσα μικρά λουκανικάκια, κέτσαπ και μουστάρδα και να γίνουν mini hot-dog!! :zzz
 
Elmanaki
3. 06-05-2009 13:22
 
Πολύ ωραίες ιδέες όλες. Τρελαίνομαι για τα σου είτε είναι μπενιέ είτε είναι γλυκά. Ευχαριστώ
 
Nena
4. 06-05-2009 13:44
 
και εγώ τα φτιάχνω σαν εκλαιράκια! Τι θα πεί μπενιέ;
 
pastaflora
5. 07-05-2009 01:55
 
Και εμένα μου αρέσουν πολύ τα σου και οι ιδέες για γέμισμα πολύ ενδιαφέρουσες.
 
voula
6. 22-11-2011 17:27
 
Επειδή τα σουδάκια μου απέτυχαν κατά την τοποθέτησή τους στη λαμαρίνα όλες αυτές τις απίστευτες γεμίσεις πού αλλού μπορώ να τις βάλω; Έχω κόσμο αύριο και δεν θέλω να μου μείνουν τα υλικά....Έλεγα να πάω στο super να πάρω έτοιμα ταρτάκια. Είναι καλα΄;
 
tamar
7. 23-11-2011 13:02
 
Μη σκας καθόλου πηγαινε σε ένα ζαχαροπλαστείο και πές να σου φυλάξουν ή να σου φτιάξουν οσα θέλεις και ότι μέγεθος θέλεις,(μπορείς να παραγγείλεις και μεγάλα για να τα γεμισεις με...τονοσαλάτα...!) χωρίς γέμισμα όμως, ψημένα έτοιμα..., τα χαράζεις, τα γεμίζεις, με ολα αυτά που έφτιαξες και...ουτε γάτα ούτε ...ζημιά....!!! 
 
Υπ οψιν όλα τα ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν καθημερινά πάρα πολλά σουδάκια και πουλάνε και...αγέμιστα, η ζύμη ειναι η ίδια για γλυκά ή για αλμυρά...
 
pastaflora
8. 23-11-2011 14:38
 
Ax χιλια ευχαριστω!!!
 
tamar
9. 22-11-2019 09:25
 
Καλημερα!  
Επείγομαι για μια άμεση απάντηση... 
Σημερα εχω μπουφέ και αγόρασα 150 σουδακια να τα κανω γεμιστά με διάφορες σαλάτες. Ρωσική, τυροκαυτερή, κηπουρού.... 
Πόσες ώρες πριν μπορω μα τα εχω έτοιμα; Μπορει να πανιασει το σουδακια και να γίνουν χαλια; 
Ευχαριστω εκ τν προτέρων για την άμεση απάντηση σας!!!
 
Nansymiky

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 19/05/10 )