Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Μπαχαρικά, βότανα, μείγματα, λάδια και ξύδια που αρωματίζουν τα φαγητά μας
Μπαχαρικά, βότανα, μείγματα, λάδια και ξύδια που αρωματίζουν τα φαγητά μας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τρίτη, 12/05/09

Μείγμα μπαχαρικών για πουλερικά και χοιρινό (σε σκόνη), αρωματικό

  • αλάτιμπαχαρικά
  • πιπέρι μαύρο 
  • κάρυ
  • πάπρικα
  • κοκκινοπίπερο
  • σκόρδο ψιλοκομμένο.

Αλάτι πράσινο αρωματικό και πικάντικο, για μπιφτέκια, κοτόπουλο, χοιρινό και τηγ. πατατες)

  • Πιπέρι  μαύρο
  • πράσινο  αρωματικό αλάτι (το οποίο  γίνεται χτυπώντας  σε ένα γουδί  αρκετά φύλλα δεντρολίβανο, αρκετό ξύσμα πράσινου λεμονιού, και  αλάτι  μέχρι να πρασινίσει το αλάτι).

Chutney Sauce (σάλτσα μάνγκο) από την  Ινδία .

Σάλτσα  πικάντικη, πού είναι μείγμα  φρουτοχυμού μάνγκο  ή και άλλων φρούτων, και έχουν προσθέσει ξύδι και μπαχαρικά. Είναι σκουρόχρωμη,  καφετιά, και την βάζω όπως είναι, σε λίγη ποσότητα, ή την αραιώνω  με αρκετό νερό,  όταν  ψήνω  κρέας ή κοτόπουλο, και την περιχύνω επάνω στο κρέας, να βράσει, να μείνει μόνο λίγη σάλτσα, και να πάρει χρώμα, και πικάντικη γεύση το φαγητό μας.  

Μείγμα μπαχαρικών για αρωματική ζύμη της πίτσας

Κτυπάω σε ένα γουδί :
  • θυμάρι σε σπόρους
  • ξερό βασιλικό
  • ρίγανη ξερή
  • δυόσμο
  • μαντζουράνα
  • σκόρδο
  • Ζυμώνω με αυτά το ζυμάρι της πίτσας.

Αρωματικά λάδια

Βάζω σε μικρά μπουκαλάκια  ελαιόλαδο, και στο καθένα   από ένα βότανο  αρωματικό π.χ.
  • Λάδι και πιπερίτσες καυτερές σκέτες ή και με φέτες σκόρδο.  
  • Λάδι και φέτες σκόρδο.
  • Λάδι και δενδρολίβανο.
  • Λάδι και λεμόνι και μουστάρδα, και ρίγανη  και αλατοπίπερο  για τις πατάτες σαλάτα και ψητές φούρνου.
  • Λάδι  λεμόνι , και άλλο τόσο πορτοκαλοχυμό και μουστάρδα, ρίγανη  και  λίγο κονιάκ και αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου.
  • Λαδολέμονο και μουστάρδα και φυλλαράκια κομμένου μαϊντανού και ρίγανη και αλάτι, (ψαράδικη σος) για τις ψανομπριζόλες,  πετάλια Αγρινιώτικα (κέφαλος δηλαδή -ανοιγμένος ψητός) κ.α.

Αρωματικά ξύδια

  • Μπαλσάμικο για σαλάτες.
  • Απλό ξύδι με λάδι   για σαλάτες.
  • Απλό ξύδι με λιωμένες σκελίδες σκόρδου για τον πατσά.
  • Απλό ξύδι  με εστραγκόν  για έξτρα αρωματικές γεύσεις η δενδρολίβανο.
  • Βινεγκρέτ  για  να κάνουμε τις σος βινεγκρέτ (ξυνές σάλτσες)

Σαφράν(ι) ή κρόκος και κιτρινόριζα (κουρκουμέ έ τουρμερίκ- έχει τρία ονόματα-  το υποκατάστατό του)

Χρησιμοποιείται στο:  
  • Πιλάφι
  • Μαγιονέζα
  • διαλύεται σε νερό για ροφήματα  σε πουρέ
  • σάλτσες θαλασσινών
  • στο γάλα
  • στο τσάϊ
  • στις χυλοπίτες και στα ζυμαρικά, όταν ζυμώνονται.

Κόλιανδρος ή Κόλιαντρο (κινέζικος μαϊντανός σε βλαστάρια για σαλάτες)

Οι σπόροι του σκέτοι ή καβουρδισμένοι, χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική  (π.χ. κουφέτα-καραμέλες, τσουρέκια), στο μαγείρεμα φαγητών με κρέας, στην αλλαντοποιία (π.χ. λουκάνικα χωριάτικα), και  καβουρντισμένος  και χοντρά κοπανισμένος στο γουδί και μαζί με την πάπρικα την γλυκιά και άλλα υλικά, αρωματίζει την σάλτσα του  σολομού  πού ψήνουμε και του δίνει εξωτική γεύση.

Κοκκινοπίπερα:

Πάπρικα  γλυκιά
Είναι η σκόνη πού παράγεται αν ξηράνουμε και κοπανίσουμε κόκκινη γλυκιά πιπεριά (τσίλι γλυκιά), φλωρίνης στρόγγυλη ή μακρουλή. Έχει γεύση γλυκιά και είναι αρωματική. Χρησιμοποιείται στα ψητά, στα κρέατα, στο κοτόπουλο, στο πιλάφι, κλπ.
Παραλλαγή της η ισπανική πάπρικα πιμέντο.
Καυτερή πιπεριά (πράσινη σαν το κέρατο)Είναι μία από τις καλλίτερες πηγές πρόσληψης της βιταμίνης C. Η βιταμίνη τούτη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός μας και την σύνθεση των ορμονών, ενώ αυξάνει  και την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο. Επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι επίσης απαραίτητη για την σωστή πήξη του αίματος. Παραλλαγές της είναι  πάρα πολλές  όπως η πιο γνωστές η κόκκινο κέρατο, η στρογγυλή μικρή μπαλίτσα, η πολύ μικρή μακριά  κόκκινη και πολύχρωμη, το τριανταφυλλάκι, η τσούσκα και η χοτ τσιλι η μεξικάνικη
Καγιεν ή Μπούκοβο, ή καυτερή πάπρικα. Είναι το παρόμοια με την  παραπάνω σκόνη, αλλά καίει  αφάνταστα (προσοχή στα μάτια σας). Γίνεται από την καυτερή κόκκινη πιπεριά κέρατο (τσίλι καυτερό και κόκκινο, διότι υπάρχει και το πράσινο καυτερό κέρατο, και το πράσινο γλυκό κέρατο πιπεριά).
Χρησιμοποιούνται κυρίως στη μεξικάνικη κουζίνα, στην Ινδική και στην Κινέζικη.
Πάρα πολύ καυτερό πιπέρι είναι το Αλέπο ή αλλιώς χαλέπικο πιπέρι.
ΠιπέριαΜαύρο σε κόκκους ή σε σκόνη
Το κανονικό πιπέρι το καθημερινό. Καίει αρκετά.
Άσπρο πιπέρι κοπανισμένο σε σκόνη
Πιο ανοιχτόχρωμο από το μαύρο και καίει πάρα πολύ. Βάλτε την μισή ποσότητα  από το προηγούμενο.
Το χρησιμοποιούμε στις πίτες και στις σούπες, και γενικά στα λευκά φαγητά, για να μην φαίνονται,  σαν λερωμένα, με την σκόνη  του μαύρου  πιπεριού.
Ροζ σε κόκκουςΔεν καίει τηγανίζεται με το ψαρονέφρι, νόστιμο, άρωμ.
Πράσινο πιπέρι σε κόκκους Για σπέσιαλ σαλάτες αρωμ. & τηγανίζεται

Μπαχάρια :

Μπαχάρι σε κόκκους και σε σκόνηΤο χρησιμοποιούμε στα κοκκινιστά κρέατα  ροσμπίφ και στιφάδο, είναι γλυκό και πολύ αρωματικό και μαύρο.
Με τη σκόνη του νοθεύουμε το μαύρο πιπέρι το οποίο είναι ακριβότερης αξίας.
Κανέλλα σε ξύλο ή σκόνη (Σίναμον) Η φλούδα του δέντρου της κανέλλας πού γίνεται και σκόνη. Είναι καφέ (κανελί) γλυκό χρώμα με γλυκιά και πολύ αρωματική γεύση. Αρωματίζουμε με αυτήν την σκόνη τα γλυκά,  με το ξύλο τα σιρόπια και δίνουμε άρωμα στις κοκκινιστές σάλτσες των μαγειρευμένων κρεάτων.
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και  στην οινολογία.
Γαρύφαλλα ή Μοσχόκαρφα (Γκλοουβς)Μικρά αρωματικά ξύλινα  μαύρα μπουμπουκάκια αποξηραμένα (μοιάζουν με τα άνθη της πασχαλιάς). Έχουν καυτερή γεύση τα χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε δηλαδή: ή μαζί  με την κανέλλα ή μόνα τους, και γιαυτό τα λέμε και κανελλογαρύφαλλα. Είναι ελαιώδη, και από αυτά παράγεται το αιθέριο έλαιο που λέγεται «ευγενόλη» και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία μαζί με την κανέλα και σαν παυσίπονο στην οδοντιατρική, μόνο του, σε απειροελάχιστη ποσότητα μέσα στο δόντι. Χρησιμοποιείται μόνο του ή και με ξύλο κανέλλας για τον αρωματισμό του  στόματος. Επίσης στην μαγειρική μαζί με το ξύλο κανέλας, και στην ζαχαροπλαστική σε σκόνη για τα γλυκά, και ολόκληρο για τα σιρόπια, στον μπακλαβά και στο κανταϊφι. Επίσης σε κλειστούς χώρους καρφωμένο σε ένα ξεραμένο μανταρίνι μόνο του ή μαζί με ξύλα κανέλλας, σπόρους πιπεριού και άλλα πέταλα λουλουδιών, διώχνει τον σκόρο από τις ντουλάπες μας.
Γκαραμ  Μασαλα στα Ινδικά,  δηλ. ΚΑΡΥ:Μπαχαρικό σύνθετο, το φτιάχνουν μόνοι τους στα σπίτια τους οι Ινδοί.
Αρωματίζει τα πιλάφια τους με τα θαλασσινά και τις γαρίδες. Μπαίνει στο φαγητό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
Περιέχει τα εξής βότανα ή αρωματικά μπαχαρικά σε λογικές ποσότητες και σε σκόνη:
  • Κόλιανδρο σπόρους  απλούς ή καβουρδισμένους σε σκόνη.
  • Κύμινο σπόρους σε σκόνη.
  • Πιπέρι κόκκινο ή μαύρο.
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο.
  • κάρδαμο κοπανισμένο.
  • Κανελλογαρύφαλλα σκόνη.
  • μάραθος κοπανισμένος
  • Δάφνη φύλλα ξερά κοπανισμένα.

Το πιο συνηθισμένο είναι αυτό που περιγράψαμε. Οι αναλογίες ποικίλλουν ανάλογα με το γούστο  της οικογένειας.

ΚύμινοΣπόροι πού μοιάζουν σαν του γλυκάνισου, αλλά μυρίζουν διαφορετικά. Τρίβονται και σε σκόνη. Νοστιμίζει τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια μας  και δίνει την ιδιαίτερη γεύση στα σουτζουκάκια.
Μαζί με το σαφράνι και ίσως και άλλα μπαχαρικά όπως το Τιούμερικ (κουρκουμέ) τριμμένο, οι Ινδοί κάνουν το κάρυ.
Τιούμερικ ή Κουρκουμέ (σε σπόρους ή σκόνη) 
Άλλο ένα μπαχαρικό πού το τρίβουν και το κατασκευάζουν μόνοι τους οι Ινδοί σε κάθε σπίτι. Νοστιμίζει ορισμένα γλυκά και τα κρέατα στα φαγητά μας. Μαζί με άλλα συστατικά κάνουμε το κάρυ.
Καρδαμομον ή καρδαμον (σε σπόρους ή σκόνη) 
Αρωματίζει τον καφέ μας, τα αφεψήματά μας, χρησιμοποιείται στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Παράγεται στην Κένυα και στο Πήλιο. Βλέπε «Βότανα  και μείγματα  για φαγητό και θεραπευτικά»
Μπαχαρατ  διάφορα (Το Καρύκευμα  της Αραβικής κουζίνας). Μπαίνουν στο φαγητό κατά το σερβίρισμα. Στα Αραβικά σημαίνει καρύκευμα.
Στην  Συρία το κάνουν με μείγμα: κανέλας, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλα,  
Στα κράτη του Αραβικού Κόλπου είναι το πιο πολύπλοκο, δηλαδή όχι με μαύρο πιπέρι αλλά με κόκκινο, κύμινο, κανέλα, ξερό καρδάμωμο, ξερά λεμονάκια (μικρά μαύρα) του Ομάν (τα ονομαζόμενα λούμις), κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, κλωστίτσες  σαφράν
Τούρκικο μπαχαράτΈχει και αυτό κύμινο και κόλιανδρο και επί πλέον αρωματίζεται  με ξερό δυόσμο και γαρύφαλλα. Στην δε Βόρεια Αφρική, το μείγμα τους το αρωματίζουν με ξερά τριανταφυλλάκια αρωματικά
Επίσης οι Δικοί μας οι Βυζαντινοί το αρωμάτιζαν με τριανταφυλλάκια και ροδόνερο και τα χρησιμοποιούσαν στα αλμυρά και γλυκά τους. Ταιριάζει γενικά στις συνταγές με ψητό αρνάκι.
Ένα καλό μείγμα μπαχαράτ  είναι:
  • 2 κ.σ  φρεσκοτριμ. κύμινο ,2 κ.σ φρεσκοτριμ πιπέρι
  • 2 κ.σ.πάπρικα προαιρετικά
  • 1 κ.σ. κόκκοι κόλιαντρου αλεσμένοι,
  • ½ -1  κ.γλ.  γαρύφαλλα αλεσμένα
  • 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο φρέσκο
  • 1 κ.γλ. σκόνη  κανέλας
  • 2 κ.γλ. μπαχάρι αλεσμένο
  • ½ κ.γλ.  αλεσμένο καρδάμωμο (φασολάκια)
  • 2-3 μικρά ξερά τριανταφυλλάκια
  • η μία πρέζα δυόσμο  προαιρετικά,
  • ξύσμα  από 1 λεμόνι, ή 2 ξερά λεμονάκια του Ομάν αλεσμένο προαιρετικά,
  • 1 πρέζα κλωστίτσες  σαφράν τριμμένες προαιρετικά.

Όλα αυτά τα ανακατεύω  και τα κλείνω σε γυαλί  ερμητικά. Κάνω μικρές ποσότητες, γιατί χάνουν το άρωμά τους και την γεύση τους  μετά από πολύ καιρό.    

Seafood Sesame (Σιφουντ σεσαμι)Κινέζικο αρωματικό σε σκόνη για θαλασσινά. Περιέχει καυτερό πιπέρι, ποσότητα κανέλας, σκόνη σουσαμιού κλπ.
Νοστιμίζει τους «καβουροκεφτέδες Βαλτιμόρης»
Γλυκανισος σε σπόρους (caraway). Σπόροι που μοιάζουν με του κίμινου ολόιδιοι! Έχουν γλυκό έντονο άρωμα που μυρίζει σαν ούζο. Είναι οι σπόροι του αρωματικού φυτού φινόκιο πού η ρίζα του μοσχομυρίζει σαν ούζο και χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ιδίως με το κοτόπουλο και ψαρικά.
Οι σπόροι αυτού του φυτού χρησιμοποιούνται να αρωματίζουν τα σουτζουκάκια,   μπαίνουν στο ψωμί και σε πολλές άλλες χρήσεις στην μαγειρική, ζαχαροπλαστική, και ποτοποιία (παρασκευή ούζου). Αλέθεται σε σκόνη για ζαχαροπλαστική.
Σουσακι ή Σουμακι ή Σουπαπι ή ΡουςΑποξηραμένη σάρκα του αγριοκέρασου (ή βύσσινου). Πολύ καστανή σαν μαύρη σκόνη,  από σπόρο φυτού θάμνου που φύεται στην Αφρική. Το χρησιμοποιούν συνήθως οι ΄Αραβες και δίνουν γεύση και άρωμα στο ψητό αρνάκι ή κατσικάκι. Χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους σαν αντικατάσταση του ξυδιού ή ενίσχυσή του. Υπάρχει στα μαγαζιά των μπαχαρικών
Σαμπούκο ή ζαμπούκοςΓια  θεραπευτικούς σκοπούς ζεστό  ρόφημα, δηλ. πονόλαιμο, κρυολόγημα, ξερόβηχα, αμυγδαλές, άσθμα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα, συνάχι, φαρυγγίτιδα.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 22351
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 19-05-2009 14:58
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπέροχη ιδέα να μου αναρτήσετε τόσο όμορφη φωτογραφία!
 
pastaflora
2. 19-05-2009 21:37
 
πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου :)
 
ekaterini
3. 27-05-2009 16:52
 
Σκίζεις!
 
Nena
4. 14-10-2009 14:47
 
Αυτο ακριβώς που έψαχνα!!! Εχω και ενα βιβλίο και κάνω πειράματα :grin
 
yami

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 27/03/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός