Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Καφές: Ιστορία, παρασκευή, είδη, παραλλαγές
Καφές: Ιστορία, παρασκευή, είδη, παραλλαγές Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τετάρτη, 03/06/09

Η ιστορία του

coffee1Πρωτοβρέθηκε την  Υεμένη  όταν οι κατσίκες των βεδουίνων έτρωγαν τους κόκκινους καρπούς ενός φυτού, και οι βοσκοί πρόσεξαν πως ζωήρευε η συμπεριφορά τους. Τότε το δοκίμασαν και οι άνθρωποι. Διαδόθηκε στην Αιθιοπία, και από τότε έχουμε μια πολύ καλή ποιότητα Αραβικής προέλευσης  που ονομάζεται ΜΟΚΑ, και αφρικανικής προέλευσης την ποιότητα ΡΟΜΠΟΥΣΤΑ. Μετανάστεψε στην Κεντρική και Νότια Αμερική και έχουμε την  ποιότητα ΣΑΝΤΟΣ.

Από το πρώτο άλεσμα του καφέ στον 9ο αιώνα, η ιστορία του είναι πλούσια και συναρπαστική. Ο τρόπος καλλιέργειας του, ο τρόπος καβουρδίσματός του, ο τρόπος που επηρέασε τους πάντες, από φιλόσοφους έως αρχηγούς κρατών

Η ιστορία του καφέ ξεκινά πριν απο περισσότερο απο μια χιλιετία. The history of coffee dates back more than a thousand years. Η λέξη καφέ προέρχεται απο την ιταλική ονομασία "Coffea" (βοτανολογική ποικιλία). Οι ιστορικές του ρίζες ξεκινούν απο την Αιθιοπία και την Μέση Ανατολή γύρω στον ενδέκατο αιώνα.

Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ο καφές έφτασε μέχρι την Ευρώπη. Το εμπόριο του ξεκίνησε ξεκίνησε τον 16ο και 17ο αιώνα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Βενετίας και αργότερα μέσω της Ολλανδικής κυριαρχίας στην παγκόσμια ναυτιλία. Σήμερα η Ευρώπη έχει μεγάλη παράδοση στον καφέ και είναι το σύγχρονο κέντρο του, με χιλιάδες καφέ που σερβίρουν καθημερινά εκατομμύρια cappuccino και espresso κάθε μέρα.

Η λέξη καφέ προέρχεται απο την ιταλική ονομασία "Coffea" (βοτανολογική ποικιλία). Οι ιστορικές του ρίζες ξεκινούν απο την Αιθιοπία και την Μέση Ανατολή γύρω στον ενδέκατο αιώνα.Κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , ο καφές έφτασε μέχρι την Ευρώπη. Το εμπόριο του ξεκίνησε ξεκίνησε τον 16ο και 17ο αιώνα και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη μέσω της Βενετίας και αργότερα μέσω της Ολλανδικής κυριαρχίας στην παγκόσμια ναυτιλία. Σήμερα η Ευρώπη έχει μεγάλη παράδοση στον καφέ και είναι το σύγχρονο κέντρο του, με χιλιάδες καφέ που σερβίρουν καθημερινά εκατομμύρια cappuccino και espresso κάθε μέρα.

Ο καφές καλιεργείται μόνο σε τροπικές χώρες . Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ ο ARABICA που φυτρώνει σε υψόμετρο 1000 με 1500 μέτρα και ο ROBUSTA σε πολύ χαμηλότερο. Υπάρχουν πάνω από 50 τόποι προέλευσης και πάνω από 500 διαφορετικές ποικιλίες. Με τόσες ποικιλίες, η γευσηγνωσία του καφέ είναι πολύ πιο πολύπλοκη και απο αυτήν του κρασιού.

Η Βραζιλία είναι μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα και ακολουθούν το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία . Οι μεγάλες καλλιεργήσιμές εκτάσει της Βραζιλίας, την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργιεα των καλύτερων ποικιλίων Arabica και Robusta στον κόσμο. Η Minas Gerais στην Βραζιλία είναι παγκοσμίως γνωστή για τις εξαιρετικές ποικιλίες καφέ Arabica. Η ποκιλομορφία του εδάφους του και το ιδανικό του κλίμα έχουν φέρει το Βιετνάμ στην δεύτερη θέση παγκοσμίως σε παραγωγή Robusta.

Κάθε χρόνο καταναλώνουμε περισσότερο απο 6.4 τόνους καφέ που ισοδυναμούν με 765 δις καφέδες ανά τον κόσμο

Ελληνικός καφές

coffee3Στην Ελλάδα ήλθε από την Τουρκία και από την  Αραβία.  Εμείς τον λέμε ελληνικό  και  κατασκευάζουμε πάρα πολλές παραλλαγές ελληνικού καφέ. Ακόμα ένα άλλο είδος ελληνικού καφέ είναι ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΡΥΟΣ ή ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΦΡΑΠΕ  κτυπημένος  με κόκκους γκρανουλέ (επεξεργασίας του ΝΕΣΚΑΦΕ του στιγμιαίου καφέ) δηλαδή.

Πως παρασκευάζεται ;

Για να απολαύσετε στο έπακρον την  εμπειρία του πιο μεθυστικού αρώματος μαζί με τους αγαπημένους σας, σας αποκαλύπτουμε τα βασικά βήματα παρασκευής ενός τέλειου φλιτζανιού ελληνικού καφέ Αρωματικού.

  • Ανοίγουμε το πακέτο και αμέσως νιώθουμε το μοναδικό άρωμά του να μας πλημμυρίζει, ξεσηκώνοντας όλες τις αισθήσεις μας και προκαλώντας την επιθυμία για ένα αρωματικό φλιτζάνι καφέ.
  • Χρησιμοποιούμε το ανάλογης χωρητικότητας μπρίκι, και ρίχνουμε νερό μετρώντας με το φλιτζάνι πόσους θέλουμε να κάνουμε.
  • Προσθέτουμε  ένα γεμάτο  κουταλάκι καφέ  για κάθε μικρό φλιτζάνι και μετά όση ζάχαρη θέλουμε.
  • Ψήνουμε τον καφέ  σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας στην αρχή αργά 3-4 φορές.
  • Περιμένουμε χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να φουσκώσει ο καφές.
  • Σερβίρουμε αμέσως  μοιράζοντας το πλούσιο καϊμάκι  και μετά συμπληρώνουμε  με τον υπόλοιπο καφέ.

Παραλλαγές του ελληνικού καφέ

Σας παρουσιάζουμε την βασική ορολογία και δοσολογία της παρασκευής των πιο δημοφιλών παραλλαγών του ελληνικού καφέ.

  • coffee5Με ολίγη ΝΑΙ ή ΟΧΙ : 3 κουταλιές καφέ  + μισή ζάχαρη
  • Βαρυγλύκος: 3 κουταλιές καφέ +4 ζάχαρη
  • Πολλά Βαρύγλυκος: 4 κουταλιές καφέ + 6 ζάχαρη
  • Γλυκήβραστος: 3 κουταλιές  καφέ +6 ζάχαρη και σηκώνουμε το μπρίκι να κάνει φουσκάλες όταν τον σερβίρουμε.
  • Μέτριος: 3κουταλιές καφέ  + 2 ζάχαρη
  • Μέτριος Βαρύς: 3 κουταλιές καφέ  +3 ζάχαρη
  • Μέτριος βραστός ή βραστός και ΟΧΙ: 3 κουταλιές καφέ + 3 ζάχαρη  και στο σερβίρισμα κάνουμε φουσκάλες.
  • Βαρύς με μισό :3 κουταλιές καφέ  + 6 ζάχαρη  σε ½ φλιτζάνι νερό
    (αυτός ο καφές είναι πηχτός σαν, σιρόπι!!)
  • Σκέτος: 3 κουταλιές καφές και καθόλου ζάχαρη!
  • Ελληνικός φραπέ με γλυκύτητα όπως οι προηγούμενοι αναλόγως. Βάζουμε τον ανάλογο καφέ και την ζάχαρη  ή όχι ζάχαρη και το ανάλογο νερό και παγάκια μέσα σε ένα σέικερ και το κτυπάμε δυνατά. Σερβίρουμε με καλαμάκι.

Ξένοι καφέδες

ΝΕΣ Στο φλιτζάνι,  ζεστός καφές πού τον λιώνουμε γυρίζοντας τον με το κουτάλι και την ανάλογη ζάχαρη όπως και στον ελληνικό –ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΠΟΛΥ-  ΜΟΝΟΝ 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ μέχρι να ασπρίσει. Τότε ρίχνουμε ανακατεύοντας το ζεστό νερό και κάνει καϊμάκι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και γάλα
ΒΙΕΝΝΟΥΑ

Από την αριστοκρατική Βιέννη  έρχεται η συνταγή  του αυθεντικού  βιεννέζικου καφέ:

  • Σε ένα φλιτζάνι καφέ προσθέστε  ένα κουτάλι σαντιγί  και ένα ρευστή κρέμα γάλακτος
    ή
  • σε ένα  φλιτζάνι δυνατό εσπρέσο καφέ προσθέσετε μια μπάλα παγωτό βανίλια και μια κουταλιά σαντιγί για γαρνίρισμα
    ή
  • Όπως  ο νες + σαντιγύ  και κανέλα ή όχι +1 σοκολατάκι.

    ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ  και βράζει μόνον ο καφές με το νερό και μετά φιλτράρεται και βάζουμε την ζάχαρη.
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ + ΙΤΑΛΙΚΟΣ
πικρός πολύ  καβουρδισμένος σπόρους.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ
λιγότερο καβουρδισμένος σπόρο. Παρασκευάζεται ως εξής:
  • Σε ένα μπρίκι βράζουμε  για τρία λεπτά  ένα φλιτζάνι αλατισμένο νερό, δύο κουταλάκια ζάχαρη, δύο κακάο, και δύο στιγμιαίο καφέ. Κατόπιν  προσθέτουμε  δύο φλιτζάνια κρύο γάλα, ένα κρύο νερό, και ξαναβάζουμε να βράσει για λίγο.

Στο τέλος προσθέτουμε  δύο κουταλάκια βανίλιας σε σκόνη.

ΡΩΣΙΚΟΣ
προσθέτουμε ένα ποτηράκι βότκα σε ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ  καυτό. Σερβίρεται με ρευστή κρέμα γάλακτος και το καλοκαίρι με τριμμένο πάγο.
ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΚΑΦΕΣ
παρασκευάζεται  ως εξής:
  • Σε ένα κεραμικό σκεύος τοποθετούμε δύο  κομμάτια κανέλα, δύο κομμάτια γαρύφαλλο, και δύο κομμάτια ινδικό πιπέρι, και προσθέτουμε  τρία  φλιτζάνια καυτό και δυνατό καφέ.
  • Κλείνουμε καλά το σκεύος, και το αφήνουμε 1ωρα.
  • Φιλτράρουμε με ψιλό σουρωτήρι και τον σερβίρουμε σε μεγάλα ποτήρια με παγάκια.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη και κρέμα γάλακτος.
ΚΡΕΟΛΙΚΟΣ  ΚΑΦΕΣ
 Παρασκευάζεται  εάν σε  ένα φλιτζάνι  καφέ ανακατέψετε λίγο τριμμένο καρύδι, ένα γαρύφαλλο,  ένα κομματάκι κανέλα, και ένα κομματάκι βανίλια.
ΓΑΛΛΙΚΟΣ
από ελαφρά καβουρδισμένος σπόρος (πολύ ελαφρύς καφές)
ΕΣΠΡΕΣΟ ΙΤΑΛΙΚΟΣ
πολύ πικρός, και βράζεται με νερό, μόλις 1 μικρό πολύ φλιτζανάκι του καφέ
CAPPUCCINO
με :
  • Ζεστός espresso
  • Crème Fraiche
  • ζάχαρη

ή ένα ακόμη νόστιμο μείγμα  για καπουτσίνο, για 8 μερίδες, είναι με: 

  • 800 μ.λ. γάλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού  στιγμιαίο καφέ
  • 2 κουταλιές του γλυκού σιρόπι βανίλια
  • σκόνη κακάο για το σερβίρισμα

Και ένα  άλλο ακόμη απλούστερο μίγμα για καπουτσίνο είναι να   αναμίξουμε τον καφέ εσπρεσσο με αφρώδες γάλα ζεστό. 

FRAPUCCINO
το ίδιο αλλά φραπέ κρύος και κτυπημένος.
MEXICAN COFFEE
ΓΑΛΛΙΚΌΣ + TEKΙLA +KALHUA Liqueur+Σαντιγί
DOM COFFEE
ΓΑΛΛΙΚΟΣ +BENEDICTINE
IRISH COFFEE

ΓΑΛΛΙΚΟΣ+ JAMESON WHISKY Σαντιγί+ κρέμα γάλακτος. Πιο αναλυτικά δηλαδή γίνεται και  ως εξής, συνταγή για 8 άτομα :

  • 700 μ.λ.  νερό
  • 150  μ.λ.  ιρλανδέζικο ουίσκι
  • 3 κουταλιές  του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 4 κουταλιές του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 180 μ.λ.  κρέμα  πλήρης για σερβίρισμα.
BAILEYS FRAPPE
NESCAFE + BAILEYS
FREDDO 
Espresso ζεστός+ παγάκια πολλά  και γάλα, κτυπημένα  (δεν σπάζει τα νεύρα)
FREDDOCCINO
Παραλλαγή του  φρεντο με κακάο επιπλέον. Σερβίρεται και σε:
λικέρ καφέ

Espresso 

Ξεκινώντας από ένα μικρό καφενείο το 1895, η Lavazza εξελίχθηκε στην πιο αναγνωρισμένη μάρκα Ιταλικού espresso ανά τον κόσμο. Η Easy Espresso σε συνεργασία με την Lavazza σας φέρνει κοντά σε αυτήν την κληρονομιά Lavazza: To σχέδιο ενίσχυσης κοινοτήτων καλλιέργειας καφέ !Tierra! (νέα ποικιλία lb !Τierra!)H Lavazza είναι γνωστή για τις γνώσεις , το πάθος και τη καινοτομία.Το 2003 τα παραπάνω χαρακτηριστικά λειτούργησαν μαζί για την δημιουργία του iTierra! Project, ένα 100% μακροπρόθεσμο σχέδιο που ξεκίνησε για την υποστηριξη 3 κοινοτήτων καλλιέργειας καφέ στις Ονδούρας, Περού και στη Κολομβία το σχέδιο είναι βασισμένο στη πεποίθηση ότι η κοινωνική πρόοδος και η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με την παραγωγή άριστης ποιότητας καφέ, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Κάνοντας τις απαραίτητες βελτιώσεις, πλέον όλες οι υποανάπτυκτες καλλιέργειες καφέ τώρα πληρούν τις προδιαγραφές Rainforest Alliance.Το iTierra Project είναι ένα παράδειγμα που εμπνέει την εκτόνωση και την ενεργοποίηση κοινοτήτων ενώ παράλληλα χτίζει το μέλλον toυς . Μπορείτε να δοκιμάσετε την ενέργεια σε κάθε φλιτζάνι Lavazza iTierra, ένα υπέροχο μίγμα 100% Arabica το οποίο φτιάχνεται προσεχτικά χρησιμοποιώντας πράσινα φασόλια καφέ τα οποία καβουρδίζονται με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ελέγχονται σε κάθε στάδιο παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι καφές πλούσιος σε άρωμα και υφή με την τέλεια “γλυκιά” γεύση.

ΠΗΓΗ:easy espresso 

Συνταγές

Καφές με βανίλια και κρέμα (8 μερίδες)

  • coffee4

    400 μ.λ, νερό
  • 300 κρέμα  σαντιγί
  • 200 μ.λ. γάλα
  • 3 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 4 κουταλιές γλυκού  σιρόπι βανίλιας ή 2  κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Ζεσταίνω και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.

Ζεστή σοκολάτα με κρέμα διαίτης (Ρόφημα για 8 μερίδες)

  • 200 γραμ σκούρα ψιλοκομμένη σοκολάτα ή ολόκληρη κουβερτούρα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% κακάο
  • 700 μ.λ. γάλα
  • 200  μ.λ. κρέμα γάλακτος διαίτης
  • 2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κουταλιές του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • ζαχαρωτά για διακόσμηση.

Ζεσταίνω το γάλα και ρίχνω όλα τα υλικά και ανακατεύω ελαφρά.΄Ετοιμη!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 20812
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 08-06-2009 09:43
 
Πολύ ωραίο άρθρο, pastaflora. Μου άνοιξες την όρεξη για καφεδάκι, κι έχω να πιω καφέ δύο μήνες......
 
rebekka

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 13/06/09 )