Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μπατσαριά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από LITSAKI73   
Παρασκευή, 05/06/09
getattachment.aspx_400

Παραδοσιακή Γιαννιώτικη πίτα

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό σπανάκι (ή ανάμικτα σέσκουλα, λάπατα ή οτιδήποτε χορταρικο για πίτα)
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 400γρ. τρίμα φέτα
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. του καφέ ρύζι γλασσέ
  • 3 κούπες μπομπότα (καλαμποκίσιο αλεύρι)
  • Νερό χλιαρό
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, άνιθο κατα βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε πολλά χέρια με νερό, το στραγγίζουμε καλά, και το ψιλοκόβουμε. Το αλατίζουμε, το αφήνουμε λίγη ώρα να βγάλει τα υγρά του και το χειροτρίβουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο, τα προσθέτουμε στο σπανάκι μαζί με τη φέτα, το ρύζι, το πιπέρι και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.Σε λεκανίτσα ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, αλάτι, 1/3 της κούπας λάδι και όσο νερό πάρει για να σχηματίσουμε εναν παχύρρευστο χυλό. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει λείος ο χυλός μας.
  • Λαδώνουμε καλά το ταψί του φούρνου μας, βάζουμε τα 3/4 του χυλού ως βάση, από πάνω σκορπάμε τα χορταρικά, και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό από πάνω. Πριν το φουρνίσουμε, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 45 λεπτά  (ανάλογα το φούρνο), μέχρι να τραγανίσει και από πάνω και από κάτω.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (8) | Εμφανίσεις: 10908
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 05-06-2009 14:50
 
Litsaki, πριν απο 2 μήνες είχα πάει στα Ζαγοροχωρια των Ιωαννίνων και εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά την μπατσαριά με την συνταγή που δίνεις. Εχω και φωτογραφια που τράβηξα απο το μαγαζί που την φάγαμε, εαν θέλεις πες μου να στην στείλω για να την περάσεις στην συνταγή σου.  
Ειναι παρα πολύ νόστιμη πίτα, με ή χωρίς ρύζι. 
φιλια
 
MB04
2. 05-06-2009 15:54
 
:grin MB04, φυσικά και θα ήθελα την φωτο, ευχαριστώ!! Την πίτα αυτή την έφιαχνε η γιαγιά μου που ήταν από τα Γιάννενα, και είναι πολύ νόστιμη και εύκολη!! Το ρύζι μπαίνει για να απορροφήσει τα υγρά του σπανακιού (γιατί όπως θα διαπίστωσες πρόκειται για τραγανή πίτα και όχι ζουμερή). Αν θες βάζεις λίγο τραχανά, ή και τίποτα!
 
LITSAKI73
3. 05-06-2009 15:55
 
Πίτα Ελληνική που κατά τόπους έχει κι άλλη ονομασία!! 
Στα μέρη της Ρούμελης λέγεται μπαμπανέτσα κι είναι αγαπημένη πίτα εύκολη κι ιδιαίτερα νόστιμη με χόρτα διάφορα από κήπο και ψημένη στη Γάστρα!!!
 
xanthibax
4. 05-06-2009 16:07
 
xanthibax, συμφωνώ απόλυτα!! Στην Καρδίτσα από όπου είναι ο άντρας μου, τη λένε "πλαστό". Ο κάθε τόπος έχει τη δική του ονομασία!! 
ΜΒ04, Στα Ζαγωροχώρια έφαγες μήπως Πισπιλόπιτα? Σαν τη μπατσαριά αλλά σε τυροπιτοειδές κάτι!!! Θα ψάξω να βρώ τις ακριβείς αναλογίες και θα ανεβάσω τη συνταγή..
 
LITSAKI73
5. 05-06-2009 22:00
 
Πραγματικά πολύ ωραία πίτα και ιδιαίτερη! Οταν ήμουν Θεσ/νίκη μιας φίλης μου από τα Τρίκαλα η μαμά έκανε συνέχεια και πάντα μου έδινε και εμένα που ως τότε δεν την είχα δοκιμάσει αλλά ούτε και ακούσει!
 
voula
6. 06-06-2009 09:23
 
mamamia.μπραβο,να κανουμε κι εμεις καμια` πιτουλα ευκολη,νοστιμη και παραδοσιακή.
 
mamamia
7. 09-06-2009 10:26
 
LITSAKI, έστειλα τις φωτο στην Μαργαριτούλα για να κανει update στο ποστ εάν θέλεις πες μου να στην στειλω και εσένα. 
 
φιλάκια !! 
:zzz
 
MB04
8. 09-06-2009 10:45
 
ευχαριστουμε πολυ μαρακι για τη φωτο προστεθηκε στη συνταγη! 
μια εικονα χιλιες λεξεις.. πολυ ωραια συνταγη!
 
margarita79
9. 09-06-2009 21:55
 
πολύ πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή όντως !
 
sgr

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 09/06/09 )