Το συγκεκριμμενο ειναι το αγαπημενο μου φαγητο και εχει αποσπασει τις καλυτερες κριτικες απο φιλους και αγαπημενους. Το παραδοξο ειναι οτι ειναι πολυ ελαφρυ (στο στομαχι εννοω, απο θερμιδες αστο καλυτερα) .Αφου δοκιμασα πολλους τροπους καλτεληξα στη συγκεκριμμενη παραλλαγη. Θεωρω οτι τα σουτζουκακια πρεπει να εχουν ενα ποσοστο αρνισιου κιμα αλλα επειδη πολλοι κρεοπωλες δυσανασχετουν γιατι λενε οτι θα μυριζει μετα η μηχανη τους και παραπονιουνται οι πελατες ανακαλυψα μια μοναδικη παραλλαγη που ανεβασε κατα πολυ τη συνταγη (ετσι λεω τουλαχιστον). Ελπιζω να σας αρεσει.
Υλικά Για τον κιμά- 700 γρ κιμα αναμεικτο (μοσχαρι-χοιρινο)
- 300 γρ καλης ποιοτητας καβουρμας
- 1 μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμενο ή και λιωμενο
- 3 σκελιδες σκορδο λιωμενο
- 1 αυγο
- 1 φλυτζανι ψιχα μπαγιατικη μουσκεμενη σε κοκκινο κρασι και στραγγισμενη καλα( προτιμω κατι εντονο οπως μαυροδαφνη)
- 1 κουταλια της σουπας κυμινο (εγω βαζω 2 αλλα σε καποιους μπορει να μην αρεσει)
- Αλατι και πιπερι κατα βουληση(δοκιμαστε ωμο το μειγμα μη φοβαστε)
- Λιγο αλευρι για το τηγανισμα
- Λιγο κρασακι και λαδι για το πλασιμο.
Για τη σαλτσα ντοματας- 3 ωριμες μεγαλες ντοματες ξεφλουδισμενες
- 1 κουταλια της σουπας πελτε
- 1 μεγαλο κρεμμυδι ( προαιρετικα, εμενα μ αρεσει )
- 1/2 λιτρο ζωμο (οτι αγαπατε)
- 1 ξυλο κανελας
- 1 φυλλο δαφνης
- 4-5 κοκκους μπαχαρι
- 1/4 φλυτζανι ελαιολαδο
- αλατι πιπερι
- 1 κουταλια του γλυκου ζαχαρη
Για τη σως γιαουρτιου- 250 γρ γιαουρτι στραγγιστο παχυ παχυ
- 1 κουταλια της σουπας ελαιολαδο
- 1 κουταλια του γλυκου δυοσμο ξερο
- λιγο αλατι
- λιγη ζαχαρη
Εκτελεση Ζητηστε απ το χασαπη να περασει το κιμα 2-3 φορες μεχρι να γινει νιανια(οπως λεει η γιαγια).Καντε το ιδιο στο καβουρμα στο multi.Ανακατεψτε τα μειγματα.Προσθεστε ολα τα υλικα στη λεκανη και πλαστε.Εγω βαζω το κιμα πανω σε ενα μεγαλο ξυλο και ψιλοκοβω συνεχεια με το μπαλτα προσθετοντας σιγα σιγα τα μπαχαρια...αλλα και το κλασσικο πλασιμο ειναι ok.Αφου πλασετε καλα καλα προτεινω να αφησετε ενα βραδυ στο ψυγειο να τραβηξει τα ζουμια να σφιξει και να ανταλλαξει τα αρωματα.Πλαθουμε σε σουτζουκακια βρεχοντας τα χερια με ενα μιγμα απο κρασι και λαδι. Αλευρωνουμε τιναζοντας το περιτο αλευρι και ροδιζουμε σε τηγανι με αρκετο λαδακι.Αλευρωνουμε πρωτον για να μη κολλησει και δευτερον για να δεσει ωραια η σαλτσα μετα. ΠΡΟΣΟΧΗ στο αλατι που θα ριξετε αφου ο καβουρμας ειναι ηδη αρκετα αλμυρος.
Σε κατσαρολακι ετοιμαζουμε χωρια τη σαλτσα.Κοβουμε ψιλη ψιλη τη ντοματα αφου τη ξεφλουδισουμε( ξερετε το κολπο ετσι?χαραζουμε λιγο τις βαζουμε σε βραστο νερο για λιγο και μετα αμεσως σε παγωμενο...η πετσα φευγει αμεσως.) Αφου τσιγαρισουμε το κρεμμυδακι κομμενο σε μισες ροδελες ή λιωμενο (οπως προτιματε εμενα μ αρεσει να φαινεται) προσθετουμε τη ντοματα,το πελτε λιωμενο στο ζωμο και τα υπολοιπα υλικα.Βραζουμε σε χαμηλη φωτια.Η σαλτσα ειναι ετοιμη οταν ομογενοποιηθει και κανει το χαρακτηριστικο αργο πλοπ πλοπ. Τελειωμα: βαζουμε κατα προτιμηση σε πηλινο τα σουτζουκακια μας στριμωγμενα περιχυνουμε με τη σαλτσα εως οτου να καλυφθουν τα σουτζουκακια και ψηνουμε στους 200 βαθμους 30-40 λεπτακια ειναι υπεραρκετα εφοσον τα σουζουκακια μας ειναι ηδη τηγανισμενα και η σαλτσα μαγειρεμενη.Αν δεν εχετε πηλινο χρησιμοποιειται πυρεξ καλλυμενο με αλουμινοχαρτο απλα προσοχη τα σουτζουκακια να καλυπτονται απο τη σαλτσα.Το πηλινο ειναι λιγο πιο νοστιμο και πιο εντυπωσιακο στο σερβιρισμα .Μου αρεσει επισης πριν τα βαλω στο φουρνο να προσθετω μια κουταλια αγνο αγελαδινο ή ακομη καλυτερα κατσικισιο βουτυρο. Για τη σως γιαουρτιου.Ζεσταινεται λιγο λαδακι στο μπρικι οπου ριχνεται το δυοσμο να ζεσταθει και οχι να τσιγαριστει γιατι χανει τη γευση του.Περιχυνεται στο γιαουρτι οπως ειναι ζεστο και προσθετεται το αλατι και λιγο ζαχαριτσα.Ποντιακο mix αυτο.Ανακατεψτε.. Σερβιρεται πανω σε ρυζακι ή με πατατουλες τηγανητες,εμενα μ αρεσει και το χυλοπιτακι.Βαλτε μπολικη σαλτσουλα και μια ωραια κουταλια γιαουρτι πανω πανω... Καλη ορεξη και περιμενω εντυπωσεις Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 25190 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |