Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κιμάδες arrow Σουτζουκάκια γιαουρτλού του Αρσένη
Σουτζουκάκια γιαουρτλού του Αρσένη Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από arsenios   
Τρίτη, 14/07/09
Το συγκεκριμμενο ειναι το αγαπημενο μου φαγητο και εχει αποσπασει τις καλυτερες κριτικες απο φιλους και αγαπημενους. Το παραδοξο ειναι οτι ειναι πολυ ελαφρυ (στο στομαχι εννοω, απο θερμιδες αστο καλυτερα) .Αφου δοκιμασα πολλους τροπους καλτεληξα στη συγκεκριμμενη παραλλαγη. Θεωρω οτι τα σουτζουκακια πρεπει να εχουν ενα ποσοστο αρνισιου κιμα αλλα επειδη πολλοι κρεοπωλες δυσανασχετουν γιατι λενε οτι θα μυριζει μετα η μηχανη τους και παραπονιουνται οι πελατες ανακαλυψα μια μοναδικη παραλλαγη που ανεβασε κατα πολυ τη συνταγη (ετσι λεω τουλαχιστον).
Ελπιζω να σας αρεσει.
Υλικά
Για τον κιμά
  • 700 γρ κιμα αναμεικτο (μοσχαρι-χοιρινο)
  • 300 γρ καλης ποιοτητας καβουρμας
  • 1 μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμενο ή και λιωμενο
  • 3 σκελιδες σκορδο λιωμενο
  • 1 αυγο
  • 1 φλυτζανι ψιχα μπαγιατικη μουσκεμενη σε κοκκινο κρασι και στραγγισμενη καλα( προτιμω κατι εντονο οπως μαυροδαφνη)
  • 1 κουταλια της σουπας κυμινο (εγω βαζω 2 αλλα σε καποιους μπορει να μην αρεσει)
  • Αλατι και πιπερι κατα βουληση(δοκιμαστε ωμο το μειγμα μη φοβαστε)
  • Λιγο αλευρι για το τηγανισμα
  • Λιγο κρασακι και λαδι για το πλασιμο.
Για τη σαλτσα ντοματας
  • 3 ωριμες μεγαλες ντοματες ξεφλουδισμενες
  • 1 κουταλια της σουπας πελτε
  • 1 μεγαλο κρεμμυδι ( προαιρετικα, εμενα μ αρεσει )
  • 1/2 λιτρο ζωμο (οτι αγαπατε)
  • 1 ξυλο κανελας
  • 1 φυλλο δαφνης
  • 4-5 κοκκους μπαχαρι
  • 1/4 φλυτζανι ελαιολαδο
  • αλατι πιπερι
  • 1 κουταλια του γλυκου ζαχαρη
Για τη σως γιαουρτιου
  • 250 γρ γιαουρτι στραγγιστο παχυ παχυ
  • 1 κουταλια της σουπας ελαιολαδο
  • 1 κουταλια του γλυκου δυοσμο ξερο
  • λιγο αλατι
  • λιγη ζαχαρη
Εκτελεση

Ζητηστε απ το χασαπη να περασει το κιμα 2-3 φορες μεχρι να γινει νιανια(οπως λεει η γιαγια).Καντε το ιδιο στο καβουρμα στο multi.Ανακατεψτε τα μειγματα.Προσθεστε ολα τα υλικα στη λεκανη και πλαστε.Εγω βαζω το κιμα πανω σε ενα μεγαλο ξυλο και ψιλοκοβω συνεχεια με το μπαλτα προσθετοντας σιγα σιγα τα μπαχαρια...αλλα και το κλασσικο πλασιμο ειναι ok.Αφου πλασετε καλα καλα προτεινω να αφησετε ενα βραδυ στο ψυγειο να τραβηξει τα ζουμια να σφιξει και να ανταλλαξει τα αρωματα.Πλαθουμε σε σουτζουκακια βρεχοντας τα χερια με ενα μιγμα απο κρασι και λαδι.

Αλευρωνουμε τιναζοντας το περιτο αλευρι και ροδιζουμε σε τηγανι με αρκετο λαδακι.Αλευρωνουμε πρωτον για να μη κολλησει και δευτερον για να δεσει ωραια η σαλτσα μετα.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο αλατι που θα ριξετε αφου ο καβουρμας ειναι ηδη αρκετα αλμυρος.

Σε κατσαρολακι ετοιμαζουμε χωρια τη σαλτσα.Κοβουμε ψιλη ψιλη τη ντοματα αφου τη ξεφλουδισουμε( ξερετε το κολπο ετσι?χαραζουμε λιγο τις βαζουμε σε βραστο νερο για λιγο και μετα αμεσως σε παγωμενο...η πετσα φευγει αμεσως.)

Αφου τσιγαρισουμε το κρεμμυδακι κομμενο σε μισες ροδελες ή λιωμενο (οπως προτιματε εμενα μ αρεσει να φαινεται) προσθετουμε τη ντοματα,το πελτε λιωμενο στο ζωμο και τα υπολοιπα υλικα.Βραζουμε σε χαμηλη φωτια.Η σαλτσα ειναι ετοιμη οταν ομογενοποιηθει και κανει το χαρακτηριστικο αργο πλοπ πλοπ.

Τελειωμα: βαζουμε κατα προτιμηση σε πηλινο τα σουτζουκακια μας στριμωγμενα περιχυνουμε με τη σαλτσα εως οτου να καλυφθουν τα σουτζουκακια και ψηνουμε στους 200 βαθμους 30-40 λεπτακια ειναι υπεραρκετα εφοσον τα σουζουκακια μας ειναι ηδη τηγανισμενα και η σαλτσα μαγειρεμενη.Αν δεν εχετε πηλινο χρησιμοποιειται πυρεξ καλλυμενο με αλουμινοχαρτο απλα προσοχη τα σουτζουκακια να καλυπτονται απο τη σαλτσα.Το πηλινο ειναι λιγο πιο νοστιμο και πιο εντυπωσιακο στο σερβιρισμα .Μου αρεσει επισης πριν τα βαλω στο φουρνο να προσθετω μια κουταλια αγνο αγελαδινο ή ακομη καλυτερα κατσικισιο βουτυρο.

Για τη σως γιαουρτιου.Ζεσταινεται λιγο λαδακι στο μπρικι οπου ριχνεται το δυοσμο να ζεσταθει και οχι να τσιγαριστει γιατι χανει τη γευση του.Περιχυνεται στο γιαουρτι οπως ειναι ζεστο και προσθετεται το αλατι και λιγο ζαχαριτσα.Ποντιακο mix αυτο.Ανακατεψτε..

Σερβιρεται πανω σε ρυζακι ή με πατατουλες τηγανητες,εμενα μ αρεσει και το χυλοπιτακι.Βαλτε μπολικη σαλτσουλα και μια ωραια κουταλια γιαουρτι πανω πανω...

Καλη ορεξη και περιμενω εντυπωσεις


Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 25190
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 15-07-2009 14:00
 
Μου άρεσε πολύ η ιδέα του καβουρμά. Ωραίος μεζές!
 
vago
2. 15-07-2009 14:04
 
Υπερτατος μεζες.Συνηθως να αποφευγεις να περνεις απο market.Απο delicatessen το προμηθευομαι γω και μαλιστα ο καλυτερος ειναι απο Εβρο,συγκεκριμμενα Ορεστιαδα.
 
arsenios
3. 15-07-2009 14:13
 
Εμένα θα μου εξηγήσει κάποιος τι είναι ο καβουρμάς? :?  
Μου φαίνεται πολύ καλό και θα το δοκιμάσω (αφού μάθω τι είναι ο καβουρμάς βεβαιως-βεβαιως) ;)
 
mariazouganeli
4. 15-07-2009 14:48
 
λοιπον μπραβο σου!αν εξαιρεσεις τον καβουρμα τα κανεις οπως εγω,με το κυμινο ,του την κανελλιτσα του το μουσκεμενο σε κρασι ψωμι,σε πηλινο σοτ φουρνο...ειναι η καλυτερη εκδοχη!θα δοκιμασω και με καβουρμα
 
margarita79
5. 15-07-2009 14:54
 
ο καβουρμας ειναι κρεας χοιρινο κομμενο σε μικρα κομματακια ,τσιγαρισμενο με το λιπος του και αρωματισμενο με μπαχαρικα,κανελλα,γαρυφαλλο ή μοσχοκαρυδο διαφορα πιπερια και φυλασσεται σε δοχειο σκεπασμενος με το λιπος του.Πολυ καλος καβουρμας ειναι ο Θρακιωτικος
 
margarita79
6. 15-07-2009 15:01
 
ξεχασα να πω οτι μια αλλη λυση για να αποφυγετε τις πολλες θερμιδες ειναι η εξης. 
Ριχνετε ολα μαζι τα υλικα της σαλτσας σε ενα ταψι και το βαζετε στο φουρνο εντωμεταξυ πλαθετε τα σουτζουκακια και μολις η σλατσα στο ταψι αρχισει να βραζει τα ριχνετε μεσα και ψηνετε στο φουρνο που και που με ενα κουταλι τα περιχυνετε με τη σαλτσα.ειναι ετοιμα μολις ροιδσουν καλα απο ολες τις πλευρες.Με αυτον τον τροπο δε σκανε γινονται πολυ ζουμερα και φυσικα αποφευγετε το τηγανι. 
 
σχετικα με τον καβουρμα υπαρχει και συνταγη εδω στο σαιτ για καβουρμα θρακιωτικο 
https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1289&Itemid=49
 
margarita79
7. 16-07-2009 10:07
 
Ο καβουρμας ειναι τροπος συντηρησεως του κρεατος απο τα παλιοτερα χρονια που δεν ειχαν τα σπιτια μπουζιερα(ψυγειο).Γινεται ειτε με χοιρινο,αρνισο,κατσικισιο ή μοσχαρισιο κρεας ή ακομη και μειξη αυτων.Οτι κρεας ειχανε διαθεσιμο τοτε.Σημερα υπαρχει και μοσχαρισιος και αρνισιος.Οταν σφαζανε το ζωο λοιπον αλατιζανε καλα το κρεας μαζι ομως με το λιπος του καθως ειναι το λιπος μαζι με το αλατι που κανουν τη δουλεια,και το αφηνανε να τραβηξει μια μερα.Την επομενη το τσιγαριζανε ωστε να λιωσει το λιπος και ολο μαζι το μειγμα το ριχναν σε δοχεια.Το λιπος φυσικα οταν κρυωνε και επηζε και μεσα του διατηρουνταν το κρεας.Σημερα φυσικα βαζουνε και διαφορα μπαχαρια καθως ο ρολος του καβουρμα δεν ειναι πλεον η συντηρηση αλλα προοριζεται αποκλειστικα ως μεζες.Η μορφη που θα τον βρητε σημερα ειναι σε σχημα σαλαμι οπου σας κοβουν χοντρες φετες.Ειχα τη τυχη να γευτω αρκετες φορες σπιτικο καβουρμα και καμμια σχεση δεν εχει με του εμποριου εκτος βεβαια αν ειστε απο Ορεστιαδα οπου μαθαινω οτι πωλειται στα κρεοπωλεια.Παντως αξιζει το πειραμα να δοκιμασετε να φτιαξετε ενα βαζακι.Προτεινω μοσχαροκεφαλη,ειδικα τα μαγουλα.Τελειο με αυγα ή και κατευθειαν πανω στο ψωμι.Τη δε λιγδα μπορεις να τη χρησιμοποιησεις για να λαδωσεις πιτες.
 
arsenios
8. 17-07-2009 10:42
 
Πολύ βαρύ φαγητό, με πολλά λιπαρά αλλά πεντανόστιμο μου φαινεται. :cry
 
mariaNeapoli
9. 17-07-2009 11:44
 
Αυτο που ειπα στην αρχη,δεν ειναι τοσο βαρυ οσο φαινεται αρκει να κρατησουμε το μετρο βεβαια...οι θερμιδες ειναι αλλη ιστορια :grin
 
arsenios
10. 16-10-2010 13:29
 
Εξαιρετική συνταγή, υλικά, εκτέλεση...δεν έχω λόγια!!! Σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α !!!!!!!
 
linmak88
11. 21-10-2010 18:18
 
Ευχαριστω linmak, ελπιζω να τη δοκιμασατε και να σας αρεσε :)
 
arsenios

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 08/07/11 )