Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μαμαλίγκα - Βαλκανική συνταγή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Παρασκευή, 04/09/09
Υλικά:
  • καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ)
  • 2-3 λίτρα νερό
  • αλάτι
Εκτέλεση:
  • Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα που χρησιμοποιούν στη Μολδαβία είναι με στρογγυλό πάτο, χρησιμοποιείται σα "φόρμα" για το φαγητό και τη βάζουν είτε πάνω σε γκάζι είτε στη σόμπα).
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό καλαμποκάλευρο σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Χρειάζεται πολύ καλό και συνεχόμενο ανακάτεμα.
    Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να πήξει. Αν δεν είναι πολύ πηχτό, θέλει κι άλλο αλεύρι οπότε προθέτουμε σιγά σιγά τόσο αλεύρι ώστε να πήξει. (Η διαδικασία είναι παρόμοια με τον τρόπο που φτιάχνουμε το σιμιγδαλένιο χαλβά). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει 10-15 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμο, αρχίζει να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Το βγάζουμε αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα, η μαμαλίγκα είναι ήδη πηχτή και ξεκολλάει από την κατσαρόλα σα να ήταν σε φόρμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν θα τη βγάλετε από την κατσαρόλα πρέπει να έχει ήδη πήξει, ενώ το χαλβά το βάζετε πρώτα στη φόρμα και μετά πήζει).
Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, την πρώτη φορά ίσως σας παιδέψει λίγο. Τρώγεται μαζί με κρέας ή τηγανητό ψάρι και τυρί τριμμένο.

Με κρέας:
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι κομματάκια χοιρινού κρέατος με λίπος και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
  • Σερβίρισμα- τρόπος που τρώγεται:
  • Σερβίρουμε με αλμυρό τριμμένο τυρί (π.χ φέτα) ξεχωριστό σε άλλο πιάτο. Η μαμαλίγκα κόβεται σε φέτες από τη γυναίκα του σπιτιού με κλωστή, από κάτω (από τη βάση) προς τα πάνω όταν όλοι είναι στο τραπέζι. Παίρνουν ένα κομματάκι μικρό από τη φέτα τους, το βάζουν στο χέρι, κάνουν με τα δάχτυλα μια μικρή τρυπούλα- εσοχή στο ψωμί και το βουτούν πρώτα στο κρέας και μετά στο τριμμένο τυρί και ... το τρώνε (σαν αυτό που λέμε "κάνουν παπάρα").
Με ψάρι:
  • Τηγανίζουμε κάποιο ψάρι που ταιριάζει για τηγάνι π.χ. μπαρμπούνι σε καλαμποκάλευρο και το συνοδεύουμε με σκορδαλιά μοζδέι (η μολδαβική εκδοχή για τη σκορδαλιά) και τριμμένη φέτα.
πηγή : greekcook.gr

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 7497
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 05-09-2009 18:03
 
Υπάρχει και η Ελληνική εκδοχή, σύνηθες φαγητό των κατοίκων ορεινών χωριών και μάλιστα στις δύσκολες εποχές της Ελλάδος,που είτε το έκαναν για πρωινό φαγητό, είτε σε άλλες περιοχές σαν πίτα προσθέτοντας και τυρί εκείνοι που είχαν ασφαλώς.  
Καμία σχέση όμως σαν συνοδευτικό, κι από λίγα πράγματα που γνωρίζω για τη Μολδαβία δεν νομίζω ότι κι εκεί θα το έχουν σαν συνοδευτικό αλλά ως κύριο φαγητό.
 
xanthibax
2. 06-09-2009 16:31
 
Ξανθή, στον ουρανό σε γύρευα στην γή σε βρήκα!Αυτήν την συνυαγή την ελληνική δηλαδή ψάχνουμε με τον άνδρα μου . χρόνια τώρα! Και κανείς δεν την ξαίρει. Γιαυτό και εγώ μόλις βρήκα την βαλκανική απόι την χαρά μου την δημοσίευσα! Μήπως μπορείς να μου της στείλει την δική σου: Πάντως αυτή που δημοσίευσα λέει ο άνδρας μου, μοιάζει αρκετά! Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Καλό Φθινόπωρο! :sigh
 
pastaflora
3. 07-09-2009 15:22
 
Αρετή ευχαρίστως αλλά δεν ξέρω πότε θα μπορέσω αυτόν τον καιρό είμαι σε πολύ τρέξιμο!!! 
Θα πρέπει να ενεργοποιήσω και λίγο τη μνήμη της μητέρας μου η οποία είναι ήδη στα 90 της χρόνια!!!
 
xanthibax
4. 13-09-2009 15:21
 
Κοριτσια, στην Ρουμανια μαμαλιγα χρησιμοποιηται αντι ψωμι, και ειδικα οταν τρωνε ντολμαντακια. 
Και λενε οτι οποια γυναικα ξερει να την κανει ειναι καλη μαγειρισα!!!! 
ειναι δυσκολο να την πετυχεις χωρις το αλευρι να σου κανει σβολους. Παντα θελει ξυλινο κουταλι. καλη επιτυχια!!
 
georgi79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 31/08/09 )