Μαμαλίγκα - Βαλκανική συνταγή |
|
Έχει υποβληθεί από pastaflora
|
Παρασκευή, 04/09/09 |
Υλικά: - καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ)
- 2-3 λίτρα νερό
- αλάτι
Εκτέλεση: - Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα που χρησιμοποιούν στη Μολδαβία είναι με στρογγυλό πάτο, χρησιμοποιείται σα "φόρμα" για το φαγητό και τη βάζουν είτε πάνω σε γκάζι είτε στη σόμπα).
- Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε λίγο παραπάνω από το μισό καλαμποκάλευρο σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει το αλεύρι. Χρειάζεται πολύ καλό και συνεχόμενο ανακάτεμα.
Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά ώσπου να πήξει. Αν δεν είναι πολύ πηχτό, θέλει κι άλλο αλεύρι οπότε προθέτουμε σιγά σιγά τόσο αλεύρι ώστε να πήξει. (Η διαδικασία είναι παρόμοια με τον τρόπο που φτιάχνουμε το σιμιγδαλένιο χαλβά). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει 10-15 λεπτά. - Όταν είναι έτοιμο, αρχίζει να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Το βγάζουμε αναποδογυρίζοντας την κατσαρόλα, η μαμαλίγκα είναι ήδη πηχτή και ξεκολλάει από την κατσαρόλα σα να ήταν σε φόρμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν θα τη βγάλετε από την κατσαρόλα πρέπει να έχει ήδη πήξει, ενώ το χαλβά το βάζετε πρώτα στη φόρμα και μετά πήζει).
Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, την πρώτη φορά ίσως σας παιδέψει λίγο. Τρώγεται μαζί με κρέας ή τηγανητό ψάρι και τυρί τριμμένο. Με κρέας: - Βάζουμε σε ένα τηγάνι κομματάκια χοιρινού κρέατος με λίπος και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
- Σερβίρισμα- τρόπος που τρώγεται:
- Σερβίρουμε με αλμυρό τριμμένο τυρί (π.χ φέτα) ξεχωριστό σε άλλο πιάτο. Η μαμαλίγκα κόβεται σε φέτες από τη γυναίκα του σπιτιού με κλωστή, από κάτω (από τη βάση) προς τα πάνω όταν όλοι είναι στο τραπέζι. Παίρνουν ένα κομματάκι μικρό από τη φέτα τους, το βάζουν στο χέρι, κάνουν με τα δάχτυλα μια μικρή τρυπούλα- εσοχή στο ψωμί και το βουτούν πρώτα στο κρέας και μετά στο τριμμένο τυρί και ... το τρώνε (σαν αυτό που λέμε "κάνουν παπάρα").
Με ψάρι: - Τηγανίζουμε κάποιο ψάρι που ταιριάζει για τηγάνι π.χ. μπαρμπούνι σε καλαμποκάλευρο και το συνοδεύουμε με σκορδαλιά μοζδέι (η μολδαβική εκδοχή για τη σκορδαλιά) και τριμμένη φέτα.
πηγή : greekcook.gr Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 7497 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 31/08/09 )
|