Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
«Άσπρο» γλυκό του κουταλιού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από Mary   
Πέμπτη, 03/09/09
p9030155_400

Το γλυκό αυτό το φτιάχνουν μόνο στη Σκόπελο. Είναι αρκετά δύσκολο αλλά η γεύση του και η υφή του είναι ασυναγώνιστη. Παλιότερα που δεν υπήρχαν τα μίξερ, το χτύπημα γινόταν στο χέρι και για να δέσει μπορεί να το χτύπαγες για μισή ώρα συνεχώς.

Υλικά
  • 1/2 κιλό αμύγδαλα, ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • λίγες σταγόνες ανθόνερο
Εκτέλεση
p9030160_400Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για αρκετή ώρα. Κατά διαστήματα, παίρνουμε κουταλίτσες από το μίγμα και το ρίχνουμε σε πιατάκι. Κάνουμε «διαδρόμους» με το κουτάλι μας μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι ασπρίζει (να μοιάζει με πυχτό γάλα). Μπορεί να χρειαστεί και πάνω από ένα τέταρτο μέχρι να το πετύχουμε.

Βάζουμε στο μίξερ τα τριμμένα αμύγδαλα και λίγες σταγόνες ανθόνερο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζαχαρωμένο σιρόπι λίγο λίγο (όπως ρίχνουμε το λάδι για να κάνουμε τη μαγιονέζα) ενώ δουλεύουμε το μίξερ συνεχώς. Θεωρείται έτοιμο το γλυκό όταν έχει «πιει» όλο το σιρόπι και έχει πολτός.
Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και μόλις κρυώσει διατηρείται όπως οι μαρμελάδες.

Όλη η δυσκολία είναι στο να πετύχουμε το βράσιμο του σιροπιού. Αν δεν είναι σωστό, δεν θα ενσωματωθεί με το αμύγδαλο και μόλις κρυώσει θα δούμε στον πάτο του βάζου το τριμμένο αμύγδαλο και στην επιφάνεια το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 19114
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 03-09-2009 19:35
 
Από τα ωραιότερα γλυκά κουταλιού που έχω δοκιμάσει ποτέ μου. Έχεις δίκιο Μαίρη. Όμως εγώ το έχω φάει και στην Κύπρο και μάλιστα η κυρία που το έφτιαχνε, το χτυπούσε με το χέρι :upset Όπως και να έχει πάντως, το γλυκό είναι πραγματικά ασυναγώνιστο :zzz
 
ekaterini
2. 03-09-2009 19:57
 
μου το ειχε δωρισει η μαιρη περισυ και πραγματικα ειναι πολυ καλο!μοιαζει για οσους δεν το εχουν δοκιμασει σαν αμυγδαλωτο!πολυ ωραιο!Δεν τιθεται θεμα να το φτιαξω εγω προσωπικα μιας και το βλεπω πολυ δυσκολο με τη λιγοστη μου εμπειρια στα γλυκα του κουταλιου αλλα αν μου το κερασουν σιγουρα δε θα πω οχι!Οσες ειστε τολμηρες να το φτιαξετε δε θα χασετε!
 
margarita79
3. 03-09-2009 22:21
 
Α ρε Maryτοείχα δοκιμάσει αυτό το γλυκάκι στη Σκόπελο, μας το είχαν κεράσει σε κάποιο μαγαζί που τρώγαμε συχνά. Χαίρομαι που τώρα έχουμε και τη συνταγή. :)  
Για όσους δεν το ξέρουν είναι στην υφή περίπου σαν το γνωστό μας υποβρύχιο και στη γεύση όπως οι νεραιδομπουκιές της Αρχοντίας που έχουμε στα παραδοσιακά. 
Τέλειο :zzz
 
Faye
4. 03-09-2009 22:35
 
Πραγματικά φαίνεται ωραίο γλυκάκι. Έτσι όπως το είδα μου θύμισε το υποβρύχιο γλυκό με το δροσερό νεράκι που τρώγαμε παλιά όταν ήμασταν παιδία.
 
annakouki
5. 03-09-2009 22:35
 
Δεν συμπαθώ τα γλυκάκια τέτοιου τύπου αλλά θαυμάζω την τέχνη και το μεράκι που χρειάζονται για να γίνουν :)  
Αυτό το γλυκάκι, έτσι λευκό που είναι, θα μου άρεσε να το δω σαν κέρασμα σε ένα τραπέζι γάμου!
 
Flora
6. 03-09-2009 23:38
 
κοριτσακια μου θα διαφωνησω..στην υφη δεν εχει καμμια σχεση με υποβρυχιο ..καθολου...Δυστηχως δε μπορω να σας το περιγραψω αλλα φανταστειτε ενα αμυγδαλωτο πατημενο με πηρουνι .. 
Παντως ειλικρινα δε θα το χαραχτηριζα γλυκο του κουταλιου τουλαχιστον σαν αυτα που ξερουμε με το σιροπι κτλ..καμμια σχεση.. ειναι κατι εντελως διαφορετικο.
 
margarita79
7. 04-09-2009 08:24
 
Είμαι σίγουρη πως είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ :upset Μπράβο Μαιρούλα :zzz
 
atalanth
8. 04-09-2009 09:29
 
Κορίτσια το γλυκό δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το υποβρύχιο. Ούτε στη γεύση αλλά ούτε και στην υφή του. Είναι περίπου όπως το περιγράφει η Μαργαρίτα. Σαν λιωμένο αμυγδαλωτό. 
Κάτια μου δεν είχα ιδέα ότι το κάνουν και στην Κύπρο. Άσπρο το λένε και οι κύπριοι ή αλλιώς? 
Και να σας ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο δεν το έχω κάνει εγώ. Το έφτιαξε μια θεία μου και μου το έδωσε δώρο για κέρασμα. Μια φορά το έχω επιχειρήσει και επειδή θέλησα να το κάνω παραδοσιακά (τρομάρα μου) με το χέρι, έκτοτε δεν το επαναλαμβάνω. Πονούσα τόσο πολύ... λες και είχα κάνει μια βδομάδα αερόμπικ! :grin
 
Mary
9. 04-09-2009 09:44
 
ε μα μετα απο ενα ολοκληρο βαζο που εφαγα λες να μην το θυμόμουν? :grin
 
margarita79
10. 04-09-2009 11:30
 
θα δοκιμαστεί σίγουρα γιατί μαρέσουν πολύ τα αμυγδαλωτά.
 
smp
11. 05-09-2009 13:36
 
Μπράβο,πολύ καλό! :)
 
lovestars
12. 06-09-2009 17:26
 
Την αδυναμία μου στις παραδοσιακές συνταγές την έχω πει πολλές φορές.Στις συνταγές που δεν τις συναντάς εύκολα και δεν τις τρως εύκολα! Μπράβο Μαίρη. Εστω και αν κάποιες από αυτές δεν μπορείς εύκολα να τις εκτελέσεις αξίζει να τις διαβάζουμε και να μένουν σαν κληρονομιά στους επόμενους. 
Η παρουσίαση άψογη όπως πρέπει για ένα παραδοσιακό γλυκό
 
voula
13. 08-09-2009 13:54
 
Μπραβο Μαίρη !!! τι να πρωτοθαυμάσω ? την παραδοσιακή συνταγή ή τον αψογο τρόπο σερβιρίσματος ή την πολύ καλή φωτογράφιση ??? 
 
αριστα Μαιρούλα, άριστα !!!
 
MB04

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 03/09/09 )