Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χταπόδι ξυδάτο (μεζές για ούζο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 11
Έχει υποβληθεί από voula   
Κυριακή, 06/09/09
xtapodi_2_400 

Η νοστιμιά αυτής της συνταγής οφείλεται στην απλότητα των υλικών

Υλικά
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1/3 κούπας ξύδι
  •  Μισή κούπα λάδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Λίγο άσπρο πιπέρι
  • Λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
xtapodi_400
Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα και σκεπάζουμε. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά με τα υγρά που έχει βγάλει.
Μόλις μείνει με πολύ λίγα υγρά και εχει μαλακώσει αρκετά (αν είναι πολύ χοντρό το χαταπόδι ή η φωτιά σας δυνατή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι.
Ύστερα ρίχνουμε το λάδι , τη δάφνη,  το πιπέρι και αφήνουμε τα τσιγαριστεί λίγο με αυτό και σβήνουμε με το ξύδι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξύδι και να μείνει το χταπόδι μας με πολύ λίγο ζουμάκι. Τα βγάζουμε το κόβουμε και σερβίρουμε μαζί με το ζουμάκι του και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.

Σημείωση

  • Το ξύδι μπορεί ν΄ αυξομειωθεί ανάλογα με το γούστο μας.
  • Είναι ένας πολύ ωραίος μεζές και γίνεται ακόμα καλύτερος αν το χταπόδι είναι φρέσκο.
  • Τα χταποδάκια  της φωτογραφίας τα έχει ψαρέψει ο arxos και τα έκανα την ίδια μέρα που τα έβγαλε!
  • Αλάτι δεν χρειάζεται.

Πρώτο θεωρώ τα ψητό χταπόδι του Γυθείου και της Νεάπολης Λακωνίας και μετά αυτό το μεζέ για ούζο!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 68108
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 06-09-2009 14:18
 
ωραία συνταγή Βούλα μου. Πες μου κάτι  
1/3 απο τι? ? ? :?
 
mariazouganeli
2. 06-09-2009 14:34
 
Μαράκι, μάλλον ξύδι, γιατί αυτό βλέπω να λείπει από τα υλικά. ;)  
 
Βουλίτσα τέλειο μεζεδάκι κι έχεις δίκιο τα απλά είναι και τα νοστιμότερα. 
Τα χταποδάκια τα κάνεις την ίδια μέρα;; Δεν πρέπει να μείνουν κατάψυξη για να μαλακώσουν; Ή τα χτυπάει αλύπητα ο ψαράς μας; :)
 
Faye
3. 06-09-2009 17:07
 
Μαρία ξύδι εννοούσα το διόρθωσα και πάνω. 
Φαίη ο ψαράς ξέρει.... και τα χτυπάει αλύπητα και την ίδια μέρα είναι πολύ μαλακά!
 
voula
4. 06-09-2009 18:49
 
Βούλα ακρβώς έτσι το κάνω κι εγώ. Νομίζω ότι έτσι γίνεται πολύ νόστιμο το χταπόδι.
 
sgr
5. 06-09-2009 23:19
 
Ναι Λίζα γίνεται πολύ καλό έτσι , αν και κάποιοι βάζουν το λάδι πριν το σερβίρουν (ωμό) και λίγο έξτρα ξύδι και επίσης γίνεται πολύ καλό απλά εγώ έτσι το έχω συνηθίσει γιατί το κάνουν στο νησί σχεδόν όλοι μ΄ αυτό τον τρόπο.
 
voula
6. 06-09-2009 23:27
 
Το χταπόδι του Γυθείου και της Νεάπολης είναι το κάτι άλλο :zzz Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Αλλά κι η δική σου συνταγή ακούγεται νόστιμη :zzz Όσο για τις φωτογραφίες........μου έρχεται να αρπάξω ένα πλοκάμι
 
ekaterini
7. 07-09-2009 08:05
 
Αχ!πατρίδα έσκισες πάλι :p :)  
μου άνοιξες την όρεξη και είναι τόσο πρωί ακόμα
 
maroula
8. 07-09-2009 10:46
 
Υπέροχος τρόπος μαγειρέματος του χταποδιού! Και γω έτσι το κάνω και γίνεται όνειρο. Μια χαρά τα κατάφερε, πάντως, η κολώνα του σπιτιού σας! Το ’χει το «τάλαντο» στο ψάρεμα! :grin
 
Mary
9. 07-09-2009 20:38
 
Αγαπημένο ουζομεζεδάκι και αν το χταπόδι είναι φρέσκο είναι τέλειο!
 
vago
10. 08-09-2009 13:44
 
Βουλίτσα ετσι το κάνω και εγω μόνο που παραλείπω την δάφνη γιατι δεν αρέσει στα καμαρια μου. Είδες καλέ για να έχεις αντρα ψαρά και μερακλή, τρώτε και το φρέσκο χταποδάκι !!! :zzz
 
MB04
11. 18-02-2011 11:48
 
Ετσι το φτιάχνω κι εγώ, μόνο που δεν βάζω το κλασσικό ξύδι αλλά μπαλσάμικο. Και γίνεται μούρλια!!!
 
tamar

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 12/03/10 )