Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκια No.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Δευτέρα, 21/09/09
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκια No.01
Σελίδα 2
dsc00824_400_01

Μια πάρα πολύ ωραία  εύκολη και πολύ επιτυχημένη συνταγή του κ. Παρλιάρου που μας  είχε δώσει μέσα από την εκπομπή του «Γλυκές αλχημείες» και τον ευχαριστώ πολύ που την μοιράστηκε μαζί μας. Το  μόνο που έχω αλλάξει είναι το πρόβειο βούτυρο που το αντικατέστησα με αγελαδινό. Δεν πείραξα τίποτε απο τη συνταγή και δεν χρειάζεται άλλωστε.

Αυτή τη συνταγή και τις φωτογραφίες (φάτε μάτια ψάρια) τα αφιερώνω στην κουμπάρα μου και  στον κουμπάρο μου γιατί όταν ζούσαμε στην ίδια πόλη τους έδινα πάντα έτοιμα απο το ζαχαροπλαστείο(όταν μας έφερνε την λαμπάδα το Πάσχα) μιας και σταμάτησα να τα φτιάχνω μετά απο 2-3 αποτυχημένες προσπάθειες.

Υλικά :
  • 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 αυγά
  • 5 γρ. μαχλέπι
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο (το αντικαθιστώ κακουλε τριμμένο)
  • 100 γρ. νερό χλιαρό 40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό για επικάλυψη
  • αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση :
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
  • Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον εώς  3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
  • Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.
  • Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον  μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.
  • Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο (εγώ βάζω γάλα)νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
  • Υ.Γ ή να ψήσετε όλα τα τσουρέκια σας μαζί στους 165-170 βαθμούς με αέρα για 25-30 λεπτά 
  • Η συνταγή αυτή βγάζει 3 τσουρέκια.
dsc01863_400dsc01865_400_01dsc01866_400
dsc01868_400_01dsc00830_400dsc00825_400_01

Προσθήκη ως Αγαπημένο (38) | Εμφανίσεις: 30039
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (17)
1. 22-09-2009 07:15
 
Παρα πολυ ωραια σου εγιναν!!Καταπληκτικη η παρουσιαση σου!Χιλια μπραβο!
 
margarita79
2. 22-09-2009 08:24
 
Υπέροχα τα τσουρέκια Manolia. Μη σου πω ότι θα τα δοκιμάσω απόψε κιόλας! Οι φωτό σου, απίστευτες! Τα υλικά που περιγράφεις είναι για ένα ή δύο τσουρέκια? Γιατί από τις φωτό βλέπω ότι βγαίνουν αρκετά. Ή εσύ έκανες διπλή δόση?
 
Mary
3. 22-09-2009 08:51
 
Τα τσουρέκια σου είναι ένα ποίημα Μανώλια Συγχαρητήρια 
Πολύ λαχταριστά και δελεαστικά
 
mariazouganeli
4. 22-09-2009 11:06
 
Έχω εμπιστοσύνη στις συνταγές σου Manolia, οι φωταγραφίες δε, τα λένε όλα. 
Θα βάλω το Χάρη να δοκιμάσει αυτή τη συνταγή μιας και τρελλαίνεται για τσουρέκια και τελευταία δεν βγήκαν και πολύ καλά...
 
sgr
5. 22-09-2009 16:58
 
Τέλεια Manolia, γεια στα χεράκια σας!!! 
Την ίδια συνταγή κάνω κι εγώ εδώ https://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3219&Itemid=61, μόνο που την έχω διαμορφώσει λίγο για τον αρτοπαρασκευαστή ;)  
Πραγματικά το γευστικότερο και καλύτερο χειροποίητο τσουρέκι που έχω φάει ποτέ :zzz :zzz
 
Flora
6. 22-09-2009 19:11
 
καλησπέρα όντως αυτή η συνταγή βγάζει καλά τσουρέκια και η φωτογραφία τα λέει όλα. Τη συγκεκριμένη συνταγή την έφτιαξα και εγώ το Πάσχα και μου πέτυχαν πάρα πολύ, μπορώ να πω ότι ήταν τα καλύτερα τσουρέκια που έχω φτίαξει.
 
annakouki
7. 22-09-2009 22:16
 
Πολύ ωραία Μανωλία σου φούσκωσαν τέλεια και οι φωτό φανταστικές, μπράβο :zzz  
Κορίτσια κι εγώ αυτή τη συνταγή κάνω (΄βέβαια τέτοια επιτυχία δεν έχω :sigh ) με τη δόση αυτή πάντως κάνω 2 τσουρέκια. 
Θα μας πει η Μανωλία καλύτερα.
 
Faye
8. 23-09-2009 06:31
 
Καλέ τι ωραία τσουρέκια είναι αυτά, αφράτα καί λαχταριστά. Η μαμά μου όταν φτιάχνει τσουρέκια μου κάνει μερικά με γέμιση πραλίνα φουντουκιού καλά δεν σας λέω τίποτα άλλο... :zzz
 
marylou
9. 23-09-2009 19:25
 
Οσες φορές έχω προσπαθήσει να κάνω τσουρέκια το αποτέλεσμα δεν μ΄έχει ικανοποιήσει. Εχω δοκιμάσει διάφορες σύνταγές αλλά δεν το βάζω κάτω. Τα επόμενα θα είναι αυτά.
 
voula
10. 24-09-2009 06:08
 
Ευχαριστώ κορίτσια για τα καλά σας λόγια. Τα τσουρέκια που βλέπετε είναι απο τη διπλή δόση που κάνω πάντα. 
Το μυστικό της επιτυχίας των τσουρεκιών μου είναι το ζύμωμα με μίξερ.... 
Το Πάσχα μου έκανε δώρο(γιατί σαν ηλεκτρολόγος είχε βαρεθεί να φτιάχνει τα μίξερ που \"ρήμαζα\") ένα καινούριο μίξερ(το kenwood major με όλα σχεδόν τα εξαρτήματα) που κάνει τα πάντα. Ενα θα σας πώ 4 κιλά παραπάνω απο τότε. :eek  
Η ζύμη των τσουρεκιών πρέπει να είναι πολύ μαλακιά και τα αφήνω να ζυμωθούν για 15΄.Αν χρειαστεί προσθέτω μόνο 40 γρ. 
Ευχαριστώ...... sgr  
για την επιστοσύνη :) :) ;)
 
MANOLIA
11. 24-09-2009 06:12
 
Ξέχασα να γράψω οτι ο ηλεκτρολόγος.... είναι ο άντρας μου :zzz :zzz
 
MANOLIA
12. 28-09-2009 11:13
 
Τα έφτιαξα τα τσουρέκια Μανολία μου αλλά μου πέτυχα τη δεύτερη φορά και μάλιστα με τροποποιήσεις. 
Καταρχήν όσον αφορά τα υλικά είναι ακριβέστατα. Εκεί που αντιμετώπισα πρόβλημα ήταν στους χρόνους. Γράφεις ότι τα αφήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες να φουσκώσουν. Εμένα στη 1 1/2 ώρα είχαν ξεχυλίσει από τη λεκάνη. Αφού τα πλέξεις τα αφήνεις για 1 ώρα να φουσκώσουν. Εμένα σε 1/2 ώρα είχαν διπλασιαστεί. Γράφεις ότι ψήνονται για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Μόλις έβαλα τα τσουρέκια στο φούρνο, το πρώτο τέταρτο είχαν πάρει τόσο χρώμα που δεν είχαν καμμιά σχέση με αυτό που βλέπω. Οπότε αναγκάστηκα να τα σκεπάσω με αλουμινόχαρτο αλλά δυστυχώς στη 1 ώρα που τα έβγαλα είχαν γίνει τόσο ξερά και παραψημένα που αναγκάστηκα να τα πετάξω. 
Τα ξανάφτιαξα όμως και μείωσα τους χρόνους και τους θερμοκρασίες και βγήκαν καλά. Έψησα δλδ για 40 λεπτά στους 160 με αέρα για τα 15 πρώτα λεπτά και με ψήσιμο πάνω-κάτω σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για τον υπόλοιπο χρόνο. 
Για πες μου όμως τι έκανα λάθος στην πρώτη φορά?
 
Mary
13. 01-10-2009 16:08
 
Mary απο τη στιγμή που φούσκωσαν δεν είχες πρόβλημα.Ο χρόνος των 3 ωρών ήταν για να φουσκώσουν και τα τσουρέκια που δεν είχαν και τόσο ζεστα υλικά.Η συνταγή έλεγε μέχρι να φουσκώσουν.Αφού τα δικά σου φουσκωσαν νωρίτερα ακόμα καλύτερα.... :)  
Το ίδιο και με τα υπολοιπα που ρώτησες. 
Η συνταγή όπως είπα είναι του κ,Παρλιάρου.Μήπως παίζει ρόλο και ο φούρνος; 
Πάντος εγώ τα ψήνω όλα τα ταψιά μαζί στους 160 με αέρα και στους 175-180 βαθμους πάνω κάτω για 1 ταψί μέχρι να ροδίσουν.Δεν τα ψήνω παραπάνω ή μεχρι εκεί που λέει η συνταγή γιατι ο κάθε φούρνος έχει τα δικά του κόλπα :zzz  
και γιατι θα ξεραθουν καιθα στεγνώσουν γρήγορα. 
Δεν ξέρω αν σε κάλυψα με τις απαντήσεις μου.Αν είναι και κάτι αλλο που μου διέφυγε στη συνταγή να μου το πείτε να επανορθώσω.......
 
MANOLIA
14. 04-10-2009 07:24
 
Έφτιαξα πάλι :roll τσουρέκια και έκανα κάποιες διορθώσεις στη συνταγή. Το φούσκωμα του ζυμαριού έγινε στους 50 βαθμούς, το ίδιο και το φούσκωμα των πλεξούδων . Μου πήρε για να φουσκώσουν 1.30 λεπτά το ζυμάρι και οι πλεξούδες γύρω στα 40 λεπτά. Το δε ψήσιμο ξεκίνησε στις 16.54 και τελείωσε στις 17.20. Προς το τέλος γύρισα τα ταψιά τα πίσω τσουρέκια να έρθουν προς τα εμπρός.Η διπλή δόση που κάνω βγάζει 6 τσουρέκια.
 
MANOLIA
15. 29-03-2010 15:22
 
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΔΟΚΙΜΑΖΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ. ΟΜΩς ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ. ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
 
raniakaterini


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/03/14 )