Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Συκώτι a la Veneziana Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από Flora   
Τρίτη, 29/09/09
_gnm5405sm

Αυτό το καταπληκτικά μαγειρεμένο συκώτι το πρωτοφάγαμε στη Ρώμη και μας άρεσε πολύ. Είναι εύκολο, νόστιμο και διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Προσπάθησα να το φτιάξω αρκετές φορές ώστε να "πετύχω" τη γεύση που μου είχε αφήσει, 3 χρόνια πριν, και νομίζω πως το κατάφερα !!!! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Υλικά (για 2 άτομα)
  • ½ κιλό συκώτι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1  κούπα κρασί λευκό
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.σ.φρέσκο βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
  • Ζεσταίνουμε το ½ λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια  μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά.
  • Στο μεταξύ, πλένουμε το συκώτι και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη, αν υπάρχει.
  • Το στεγώνουμε,  το κόβουμε σε λωρίδες του 1 εκατοστού, το αλατίζουμε και το αλευρώνουμε.
  • Αφαιρούμε τα κρεμμύδια με τρυπητή και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το συκώτι φροντίζοντας να χωράει στο σκεύος, χωρίς να είναι το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο.
  • Το ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χωρίς να παραψηθεί το συκώτι και γίνει σκληρό.
  • Το αφαιρούμε από το τηγάνι, το απλώνουμε στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο να λιώσει (Πριν ρίξετε το βούτυρο μπορείτε να αφαιρέσετε το περιττό λάδι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα). Ξύνουμε τα τοιχώματα με ξύλινη κουτάλα και ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και τα 2/3 του μαϊντανού, μέσα. Συνεχίζουμε για 1’ μέχρι να δέσει η σάλτσα και περιχύνουμε πάνω από την πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό.

Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (29) | Εμφανίσεις: 15291
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 29-09-2009 17:13
 
Πω πω φλο μου μπραβο! 
Κανω και εγω ενα παρομοιο το εχω υποβαλει σαν ''συκωταρια με φρεσκα κρεμμυδακια'' αλλα εσυ εχεις βλεπω αλλη μεθοδο και πρεπει να ειναι καταπληκτικο!Θα το δοκιμασω συντομα! 
Δοκιμασε και εσυ καποια στιγμη να βαλεις φρεσκα κρεμμυδακια του πηγαινουν πολυ!
 
margarita79
2. 29-09-2009 19:29
 
Α, μπράβο βρε Μαργαρίτα...αυτή σου τη συνταγή προσπαθούσα να θυμηθώ όταν το έφτιαξα τελευταία φορά :grin :grin  
Θα του βάλω και κρεμμυδάκια την επόμενη φορά, να σου πω εντυπώσεις.
 
Flora
3. 30-09-2009 03:27
 
Μμμμ ωραία συνταγούλα! Και το ζουμάκι είναι ότι πρέπει για μακροβούτια ;) . Μπράβο!
 
vago
4. 30-09-2009 13:59
 
Πολύ καλό!!! 
θα το δοκιμάσω σύντομα!
 
lovestars
5. 30-09-2009 15:51
 
Λατρεύω το συκώτι... και έχω και πολύ καιρό να φτιάξω. Μάλλον για το Σάββατο θα το προγραμματίσω που θα είμαι σπίτι (λέμε τώρα). 
Αχ! το σαλάκι μου δε μαζεύετε! :upset
 
Mary
6. 30-09-2009 21:30
 
Φλώρα πολύ ωραίο το συκωτάκι σου :p  
Φτιάχνω κι εγώ κάτι παρόμοιο με τη διαφορά ότι βάζω φρέσκο κρεμυδάκι και άνηθο αντί μαϊντανό. Επίσης δεν βάζω ξύδι αλλά κάνω το εξείς: Δεν πλένω το συκώτι αλλά το βάζω ένα τεταρτάκι στο ξύδι, στραγγίζω και προχωρώ στη συνταγή. Αυτό μου το είχε πει ο χασάπης μου και πραγματικά γίνεται λιώμα, μεγάλη διαφορά. Δοκιμάστε το και θα δείτε. ;)  
Επίσης κορίτσια όσες τρώτε συκώτι φτιάξτε το και στη λαδόκολλα (έχω βάλει συνταγή) είναι καταπληκτικός μεζές. :)
 
Faye
7. 01-10-2009 23:17
 
Μου αρέσει πολύ το συκώτι. Φαίη αυτό για το πλύσιμο μου το έχουν πει και εμένα και πάντα λέω να το κάνω και τελευταία στιγμή το πλένω.Αυτό με το ξύδι θα το δοκιμάσω. 
Φλώρα την επόμενη που θα κάνω συκώτι θα το κάνω έτσι. Από τη φωτογραφία και μόνο πείστηκα
 
voula
8. 02-10-2009 05:49
 
Κι εγώ το έχω ακούσει αυτό με το μαρινάρισμα στο ξύδι. Την επόμενη φορά ελπίζω να θυμηθώ και να το δοκιμάσω :roll :roll  
Χαίρομαι που σας άρεσε, Θα περιμένω τις εντυπώσεις σας :zzz
 
Flora
9. 02-10-2009 22:12
 
Κορίτσια όμως στη συγκεκριμένη συνταγή αν πλύνετε το συκώτι στο ξύδι θα έλεγα να το παραλείψετε από τη συνταγή γιατί το άρωμα ξυδιού θα το έχει, ή βάλτε 1 κουταλιά να μην είναι καιυπερβολικό. ;)
 
Faye
10. 17-10-2009 15:42
 
Φλώρα το έφτιαξα σήμερα και έχω να πω ότι είναι καταπληκτικό.Νόστιμο και μυρωδάτο. Πολύ ωραία συβταγή για συκωτάκι. :p
 
Faye
11. 19-10-2009 06:05
 
Χαίρομαι πολύ που το τιμήσατε και σας άρεσε :)  
Το έπλυνες πρώτα στο ξύδι ή το πρόσθεσες κατά το μαγείρεμα, τελικά?
 
Flora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 04/09/10 )