Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Λεμόνι γλυκό κουταλιού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από Faye   
Πέμπτη, 22/10/09

p2240091_400
φωτογραφία από το μέλος :
Mary

Η συνταγή αυτή είναι της Βέφας πολύ καλή και πολλές φορές δοκιμασμένη.

Βέβαια τώρα δεν είναι η εποχή που μπορείτε να βρείτε τέτοια λεμόνια αλλά μιά και δεν έχουμε τέτοια συνταγούλα τη βάζω να υπάρχει.

 Υλικά
  • 2 κιλά χοντρόφλουδα λεμόνια
  • 2 κιλά ζάχαρη 
  • 5 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα γλυκόζη
Εκτέλεση
  • Ξύνουμε τα λεμόνια μας εξωτερικά πολύ ελαφρά στο λεπτό μέρος του τρίφτη.
  • Αφαιρούμε ένα μικρό καπάκι από πάνω και ένα μικρό καπάκι από κάτω. 
  • Χαράζουμε τη φλούδα κάθετα σε 4 - 6 φέτες  ανάλογα με το μέγεθος των λεμονιών και τις αφαιρούμε προσεκτικά να μη μας σπάσουν.
  • Τυλίγουμε σε ρολά και τις περνάμε σε βαμβακερή κλωστή σαν κομπολόι με τη βοήθεια μιας χοντρής βελόνας.
  • Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε νερό και τις αφήνουμε για 24 ώρες να ξεπικρίσουν.
  • Τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
  • Τις βάζουμε στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε το νερό και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Αφαιρούμε τις κλωστές, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι και να κάνει κόμπο.
  • Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό όπως είναι ως την επόμενη μέρα.
  • Αν το σιρόπι έχει αραιώσει ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει και πάλι.
  • Τότε προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού, να πάρει μιά βράση και το γλυκάκι μας είναι έτοιμο.
  • Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε αφού κρυώσει καλά στο ψυγείο.

Διατηρείται ένα χρόνο κι αν σας αρέσει η γεύση λεμονιού θα το λατρέψετε.

 Αν το γλυκό ζαχαρώσει προσθέστε λίγο νερό, λίγη γλυκόζη και ξαναβράστε το να δέσει και πάλι.

Αν μουχλιάσει αφαιρέστε από την επιφάνεια το μουχλιασμένο και βράστε να δέσει καλά. Μουχλιάζει αν δεν έχει δέσει καλά.

Στην αρχική φάση αλλάξτε το νερό 2 - 3 φορές να είμαστε σίγουροι ότι έχει ξεπικρίσει.

Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (12) | Εμφανίσεις: 95889
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 27-10-2009 10:55
 
μμμμμ!!!τρελαινομαι για γλυκοξινες γευσεις. :p δεν υπαρχει περιπτωση να μην το φτιαξω αμεσα. :grin μπραβω Faye!
 
renaki
2. 27-10-2009 10:57
 
ουπς,το μπραβο με ομικρον.ο δαιμονας του τυπογραφειου :eek
 
renaki
3. 28-10-2009 06:06
 
Ωπ, πως μου ξέφυγε το γλυκάκι σου?  
Αν και δεν είμαι φαν των γλυκών κουταλιού αυτό μου φαίνεται ξεχωριστό και θα αξιοποιήσω και τις λεμονιές μας :grin
 
mariaZ
4. 30-10-2009 22:17
 
Να το φτιάξετε κορίτσια και να μου πείτε εντυπώσεις. 
Είναι και πολύ ωραίο σαν γαρνίρισμα σε κέικ ή με παγωτάκι. Πολύ δροσερό και αρωματικό.
 
Faye
5. 27-02-2010 22:34
 
Καταπληκτικό γλυκό!!! Το έφτιαξα με λεμόνια που μου έστειλαν από τη Σκόπελο, και τα οποία, ήταν τεράστιαααα!!! Να φανταστείτε ότι 6 λεμόνια ήταν δύο κιλά! Ακολούθησα πιστά τη συνταγή και η γεύση ήταν τέλεια. Η μόνη παρατήρησή μου είναι, ότι δεν ξεπικρίζουν τελείως. Βέβαια εγώ έτσι το ήθελα... Μου αρέσει η ελαφρώς πικρούτσικη και γλυκιά γεύση ταυτόχρονα. Απλά το λέω μήπως θέλει να το φτιάξει και κάποιος άλλος και θέλει το λεμονάκι του μόνο γλυκό. 
Θα του πρότεινα να το βράσει με νερό για 10 λεπτά, να τα σουρώσει και να το ξαναβάλει πάλι με καινούριο νερό και τη ζάχαρη.
 
Mary
6. 01-03-2010 01:11
 
Mary κατ αρχήν σ ευχαριστώ για τη φωτό :)  
Χαίρομαι που σου πέτυχε και σου άρεσε. Φαίνεται λαχταριστό το γλυκάκι σου :p  
Τώρα για το ξεπίκρισμα όπως τα λες είναι. Αν κάποιος το θέλει εντελώς γλυκό ας ακολουθήσει τη συμβουλή σου, βράσιμο 10 λεπτά και πέταμα το νερό.Εγώ το αφήνω και παραπάνω ώρες στην αρχική φάση στο νερό και αλλάζω και νερό συχνά. Πάντως είναι ένα διαφορετικό γλυκό κουταλιού που όποιος αγαπάει το λεμονάκι θα το λατρέψει.Ταιριάζει επίσης πολύ με παγωτό και σαν γαρνίρισμα σε λευκή τούρτίτσα. ;)
 
Faye
7. 24-08-2010 12:39
 
faye poli wraia suntagh!!!  
ksekinhsa na thn kanw prin 2 meres ekana oti akrivws grafeis thn trith mera to siropei exei zaxarosei!!! einai swsto? twra na to ksanavrasw kai na prosthesw thn glikozi???
 
marinacha
8. 26-08-2010 16:12
 
telika thn eftiaksa vghke poli sklhro...ti den ekana kala???
 
marinacha
9. 05-05-2011 17:51
 
:) εφτιαξα το γλυκο λεμονι και εγινε καταπληκτικο :zzz.το μονο που προσθεσα ειναι ασπρισμενο αμυγδαλο κομμενο στο μακρος και ενα φακελ.βανιλια σκονη.αρεσε σε ολους. ΜΠΡΑΒΟ!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!
 
eudokia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 13/05/10 )