Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Μπουμπάρι Νο.02 (Βολιώτικο πικάντικος κρασομεζές)
Μπουμπάρι Νο.02 (Βολιώτικο πικάντικος κρασομεζές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 26/10/09

Κρασομεζές  εξτρα !!! Μια παμπάλαια συνταγή.
Συνταγή του πατέρα μου, του Γιώργου Καλιντζαίου!!!

Υλικά
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή πρόβειος από ζυγούρι άπαχο
  • 1  συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη χωρίς το συκώτι , δηλαδή :
    1 καρδιά αρνιού ψιλοκομμένη,
    1 πνευμόνι ψιλοκομμένο,
    γλυκάδια, κλπ.
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο μαϊντανό αρκετό
  • Έντερο παχύ, πρόβειο ή γίδας
  • 1 ντομάτα λιωμένη
  • 4 σκελίδες  σκόρδο  λιωμένο,
  • καυτερό πιπέρι
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
  • Λάδι για το μαγείρεμα, και, άλλο τόσο για το ψήσιμο
  • Λίγες πατάτες για γαρνιτούρα του ψητού
  • Λίγη ρίγανη
Εκτέλεση

 Πλένω πολύ καλά 3 φορές το έντερο. Το γυρίζω με  ένα  ξυλάκι από την ανάποδη και το τρίβω με μισό λεμόνι  να  μοσχομυρίσει και να  απολυμανθεί. Το δένω κόμπο από την μία  μεριά  για να μπορώ να το γεμίσω.

Ετοιμάζω την γέμιση ως εξής.

1ος  ΤΡΟΠΟΣ :

Με ωμό τον κιμά, και  τα ζεματισμένα κομμάτια της συκωταριάς, και όλα τα άλλα υλικά  και νεράκι αρκετό, ζυμώνω την γέμιση, και με ένα πλατύ χωνί γεμίζω το έντερο.  Του οποίου έχω δέσει την μία άκρη τέλος δένω και την άλλη, και  το βάζω στο ταψί σαν σαλίγκαρο και το τρυπάω σε μερικές μεριές για να μην σκάσει. Και απλώνω τις πατάτες.  Καρυκεύω  και ψήνω  1 ώρα στον φούρνο στο  270ο Κ.

2ος ΤΡΟΠΟΣ:

Σοτάρω πρώτα το κρεμμύδι μόνον να μαραθή,  προσθέτω επίσης το σκόρδο  .τον κιμά , αλάτι και πιπέρι, και όλα τα  άλλα ψιλοκομμένα,   καρδιά , πνευμόνι  μαϊντανό  και την ντομάτα την λιωμένη . Σοτάρω για 5 λεπτά της ώρας. Κατόπιν παίρνω το έντερο και το γεμίζω. Το δένω κόμπο από τη δεύτερη πλευρά. Το τρυπάω αρκετές φορές με το πιρούνι και το βάζω  στο ταψί. Βάζω γύρω- γύρω και πατάτες  ριγανάτες  για γαρνιτούρα.. Μην ξεχάσω να τρυπήσω το έντερο γιατί θα φουσκώσει και θα σκάσει!!! Ψήνω μέχρι να ροδίσει και να μοσκοβολήσει..

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ  !!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 5994
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 25-10-2012 13:39
 
Πραγματικά πολύ νόστιμος μεζές.Μου αρέσει ο 2ος 
τρόπος παρασκευής. Την ίδια ονομασία με την ίδια γέμιση την φτιάχνουν και στη Κοζάνη με τη  
διαφορά άτι αντί για έντερο γεμίζουν κοιλιά. Είναι παραδοσιακά συνταγή πασχαλινή Everything Cook
 
jero

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 23/02/10 )