Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Γλυκά με φρούτα arrow Ρετσέλι Κυδώνι και Κυδωνόπαστο (2 συνταγές)
Ρετσέλι Κυδώνι και Κυδωνόπαστο (2 συνταγές) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Δευτέρα, 26/10/09
Συνταγή 1η : Ρετσέλι Κυδώνι
pa220025_400_01

Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάς μου και την συνήθιζαν στην Πόλη. Το Ρετσέλι είναι σαν μαρμελάδα στη γεύση και σαν πολύ πηχτό γλυκό του κουταλιού στην υφή. Το συνηθίζουν στην Β.Ελλαδα και ιδιαίτερα οι Πόντιοι φτιάχνουν Ρετσέλι συκου.
Εμεις ακολουθώντας την Πολίτικη οικογενειακή παράδοση φτιάχνουμε Ρετσέλι Κυδωνιού και είναι φανταστικό. Μπορειτε να το φάτε σαν γλυκο του κουταλιου ή σαν μαρμελαδα με το ψωμι σας αλλά συνοδευει τελεια και το γιαούρτι.

Υλικά
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 6-7 γαρυφαλλακια
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 1 μήλο
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια(δεν πετάμε τις φλούδες)
  • Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες στα 4 ή στα 8 και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.
  • phpmh5vwapm_400Σε ένα τούλι βάζουμε τις φλούδες και ένα μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα 4.
  • Σε νερό που βράζει ρίχνουμε  το πουγκί και τα κυδώνια και τα βράζουμε μέχρι να τσιμπιούνται.
  • Βγάζουμε το πουγκί και  το ζουπάμε να βγάλει τα υγρά του μέσα στην κατσαρόλα(είναι η πηκτίνη που χρειάζεται το γλυκό μας)
  • Βγάζουμε τα κυδώνια και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα.
  • Σε μια δεύτερη βαθιά κατσαρόλα  βάζουμε τη ζάχαρη με 3 ποτήρια από το ζωμό της πρώτης κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Μόλις δέσει ρίχνουμε την κανέλλα, τα γαρύφαλλα να πάρουν λίγες βράσεις και ρίχνουμε τα κυδώνια τα οποία θα βγάλουν υγρα. Ξαναβραζουμε μέχρι το γλυκό να δέσει καλά.
  • Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς κουνώντας που και που την κατσαρόλα .
  • Όσο κρυώνει το γλυκό το μείγμα πρέπει να πήζει αν δούμε ότι είναι αραιό αφαιρούμε τα κυδώνια και το ξανανάβουμε για να το δέσουμε άλλη μια φορά.
Συνταγή 2η: Κυδωνόπαστο ή Παστοκύδωνο
pa230051_400

Όπως και να το πείτε είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό γλυκό που διατηρείτε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υλικά
  • 1 κιλό κυδώνια
  • 800 γ. ζάχαρη
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 1 μήλο
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια(δεν πετάμε τις φλούδες)
  • Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες στα 4 ή στα 8 και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.
  • Σε ένα τούλι βάζουμε τις φλούδες και ένα μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα 4.
  • pa220003_400Σε νερό που βράζει ρίχνουμε  το πουγκί και τα κυδώνια και τα βράζουμε μέχρι να τσιμπιούνται.
  • Βγάζουμε το πουγκί και  το ζουπάμε να βγάλει τα υγρά του μέσα στην κατσαρόλα(είναι η πηκτίνη που χρειάζεται το γλυκό μας)
  • Πολτοποιούμε τα κυδώνια στο μπλεντερ.
  • Σε μια δεύτερη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 1μιση ποτήρι από το ζωμό της πρώτης κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μαζί με 2 φύλλα δάφνης.
  • Ρίχνουμε το πολτοποιημένο φρούτο σταδιακά γιατί πιτσιλαει  στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Μόλις έχουμε την υφή της μαρμελάδας ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και τα αμύγδαλα.
  • Στη συνεχεία ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να  δούμε ότι έχει γίνει μια μάζα που ξεκολλαει από τον πάτο της κατσαρόλας.
  • Αδειάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι βάζουμε από πάνω φύλλα δάφνης και ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα  για 1μιση ώρα στην αρχή στους 150 και μετά στους 100 βαθμούς.
  • Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο μόλις ανασηκώνεται όλο μαζί αν βάλουμε στα τοιχώματα ένα μαχαιράκι.
  • Αφήνουμε για μια μέρα και μετά κόβουμε σε κομμάτια και τα φυλάμε σε πλαστική μεμβράνη .

Σημείωση: Η γιαγια μου λεει οτι μπορουμε να αντικαταστησουμε  τη ζαχαρη με μέλι και το γλυκο γινεται διαφανο!! Λεγεται οτι το σωστο κυδωνοπαστο πρεπει να ειναι διαφανο, ομως εμας μας αρεσει πολυ ετσι, με το κεχριμπαρένιο του χρώμα!

Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 32005
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 30-10-2009 06:50
 
Μαργαρίτα έγραψες και πάλι!!!Γειά στα χέρια σου ;)
 
atalanth
2. 30-10-2009 08:27
 
Εγώ παστοκύδωνο είχα φάει στην Κύπρο. Ήταν ακριβώς όπως το βλέπω στην φωτογραφία σου Μαργαρίτα. Με προκαλείς να το φτιάξω :)
 
ekaterini
3. 30-10-2009 08:34
 
Ειναι πολυ ωραιο γλυκακι και στην κεφαλλονια που ειναι το αλλο μισο της καταγωγης μου το συνηθιζουν πολυ και γενικα στο Ιονιο το λενε Παστοκυδωνο αλλα και η γιαγια μου η Πολιτισσα το εφτιαχνε πολυ συχνα οταν ημασταν μικρα. 
Ειναι πολυ νοστιμο!
 
margarita79
4. 30-10-2009 09:25
 
Και να φανταστείς μόλις χθες μου είπε η μητέρα μου να μου στείλει μία τσάντα κυδώνια από το χωριό και της είπα ότι δεν είχα τι να τα κάνω! Εξαιρετικές συνταγες, μπράβο!
 
vago
5. 30-10-2009 10:18
 
Αχ Βαγγο να τα παρεις..γινεται και μαρμελαδα πολυ νοστιμη για τον μικρο και γλυκο του κουταλιου,και ρετσελι και ζελε κυδωνι.. 
Γενικα εμενα το κυδωνι ειναι απο τα αγαπημενα μου!!
 
margarita79
6. 30-10-2009 11:45
 
Όλες οι συνταγές για γλυκό κυδώνι με ξετρελαίνουν. Οι δικές σου είναι άψογες! Μπράβο Μάρτζι!
 
Mary
7. 31-10-2009 10:44
 
Α, ώστε δεν το φτιάχνουμε απο το γλυκό, ε; 
Ενδιαφέρον!
 
yami
8. 31-10-2009 14:19
 
Για το κυδωνόπαστο υπαρχουν πολλοι τροποι! 
Εγω πρωτη φορα το εκανα με τη συνταγη της γιαγιας και δε με δυσκολεψε καθολου!
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 10/12/09 )