Συνταγή 1η : Ρετσέλι Κυδώνι Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάς μου και την συνήθιζαν στην Πόλη. Το Ρετσέλι είναι σαν μαρμελάδα στη γεύση και σαν πολύ πηχτό γλυκό του κουταλιού στην υφή. Το συνηθίζουν στην Β.Ελλαδα και ιδιαίτερα οι Πόντιοι φτιάχνουν Ρετσέλι συκου. Εμεις ακολουθώντας την Πολίτικη οικογενειακή παράδοση φτιάχνουμε Ρετσέλι Κυδωνιού και είναι φανταστικό. Μπορειτε να το φάτε σαν γλυκο του κουταλιου ή σαν μαρμελαδα με το ψωμι σας αλλά συνοδευει τελεια και το γιαούρτι. Υλικά - 1 κιλό κυδώνια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- 6-7 γαρυφαλλακια
- Χυμός από 1-2 λεμόνια
- 1 μήλο
Εκτέλεση - Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια(δεν πετάμε τις φλούδες)
- Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες στα 4 ή στα 8 και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.
- Σε ένα τούλι βάζουμε τις φλούδες και ένα μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα 4.
- Σε νερό που βράζει ρίχνουμε το πουγκί και τα κυδώνια και τα βράζουμε μέχρι να τσιμπιούνται.
- Βγάζουμε το πουγκί και το ζουπάμε να βγάλει τα υγρά του μέσα στην κατσαρόλα(είναι η πηκτίνη που χρειάζεται το γλυκό μας)
- Βγάζουμε τα κυδώνια και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα.
- Σε μια δεύτερη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 3 ποτήρια από το ζωμό της πρώτης κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Μόλις δέσει ρίχνουμε την κανέλλα, τα γαρύφαλλα να πάρουν λίγες βράσεις και ρίχνουμε τα κυδώνια τα οποία θα βγάλουν υγρα. Ξαναβραζουμε μέχρι το γλυκό να δέσει καλά.
- Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς κουνώντας που και που την κατσαρόλα .
- Όσο κρυώνει το γλυκό το μείγμα πρέπει να πήζει αν δούμε ότι είναι αραιό αφαιρούμε τα κυδώνια και το ξανανάβουμε για να το δέσουμε άλλη μια φορά.
Συνταγή 2η: Κυδωνόπαστο ή Παστοκύδωνο Όπως και να το πείτε είναι ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό γλυκό που διατηρείτε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υλικά - 1 κιλό κυδώνια
- 800 γ. ζάχαρη
- Χυμός από 1-2 λεμόνια
- 1 μήλο
- 4-5 φύλλα δάφνης
- 1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα
Εκτέλεση - Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τις φλούδες και τα κουκούτσια(δεν πετάμε τις φλούδες)
- Κόβουμε τα κυδώνια σε φέτες στα 4 ή στα 8 και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με λεμόνι και νερό για να μη μαυρίσουν.
- Σε ένα τούλι βάζουμε τις φλούδες και ένα μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα 4.
- Σε νερό που βράζει ρίχνουμε το πουγκί και τα κυδώνια και τα βράζουμε μέχρι να τσιμπιούνται.
- Βγάζουμε το πουγκί και το ζουπάμε να βγάλει τα υγρά του μέσα στην κατσαρόλα(είναι η πηκτίνη που χρειάζεται το γλυκό μας)
- Πολτοποιούμε τα κυδώνια στο μπλεντερ.
- Σε μια δεύτερη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 1μιση ποτήρι από το ζωμό της πρώτης κατσαρόλας και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μαζί με 2 φύλλα δάφνης.
- Ρίχνουμε το πολτοποιημένο φρούτο σταδιακά γιατί πιτσιλαει στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε και ανακατεύουμε.
- Μόλις έχουμε την υφή της μαρμελάδας ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και τα αμύγδαλα.
- Στη συνεχεία ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δούμε ότι έχει γίνει μια μάζα που ξεκολλαει από τον πάτο της κατσαρόλας.
- Αδειάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι βάζουμε από πάνω φύλλα δάφνης και ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα για 1μιση ώρα στην αρχή στους 150 και μετά στους 100 βαθμούς.
- Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο μόλις ανασηκώνεται όλο μαζί αν βάλουμε στα τοιχώματα ένα μαχαιράκι.
- Αφήνουμε για μια μέρα και μετά κόβουμε σε κομμάτια και τα φυλάμε σε πλαστική μεμβράνη .
Σημείωση: Η γιαγια μου λεει οτι μπορουμε να αντικαταστησουμε τη ζαχαρη με μέλι και το γλυκο γινεται διαφανο!! Λεγεται οτι το σωστο κυδωνοπαστο πρεπει να ειναι διαφανο, ομως εμας μας αρεσει πολυ ετσι, με το κεχριμπαρένιο του χρώμα! Καλή επιτυχία Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 32005 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |