Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Τούρτες και Τάρτες arrow Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα)
Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
Έχει υποβληθεί από Flora   
Τρίτη, 27/10/09
Ευρετήριο άρθρου
Αμαρτωλή, μαύρη κι αλκοολική (τούρτα)
Σελίδα 2
_7_400

Όσοι προέρχεστε από το Hungry, σίγουρα τη γνωρίζετε. Είναι η διάσημη, πια, τούρτα της Τίνας Σταύρου, που εγώ προσωπικά, την φτιάχνω όποτε έχω ανάγκη από μεγάλες δόσεις σοκολάτας, ή και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δικαιολογία.

Μην αφήσετε το μεγάλο κείμενο να σας «τρομάξει», είναι απλές, αναλυτικές οδηγίες και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. Αν είστε απόλυτοι fun της σοκολάτας δοκιμάστε τη, θα σας αποζημιώσει στο έπακρο!!!!

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 1 1/2 κουταλάκι μαύρο ρούμι της Jamaica
  • ¾ κουταλάκια στιγμιαίος καφές
  • 2/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κουταλιές κακάο σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι κρεμόριο ή 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
  • ¼ κ.γ. αλάτι
 

Για την κρέμα και την επικάλυψη:

  • 4 κούπες κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
  • ¼ κούπας φρέσκο βούτυρο
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • 600 γρ. μαύρη σοκολάτα (με όσο γίνεται μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο)
    ψιλοκομμένη
  • 1/3 κούπας μαύρο ρούμι της Jamaica
  • 2 κουταλάκια άρωμα βανίλιας

Σιρόπι:

  • ¼ κούπας νερό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μαύρο ρούμι
Ετοιμασία
  • Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και η κρέμα ν’ αρχίσει να σιγοβράζει αργά και με μικρές μπουρμπουλήθρες χαρακτηριστικές της κολάσεως.
  • Κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε στην κρέμα 550 γρ. από την σοκολάτα και την ανακατεύουμε με περισσή ελαφρότητα μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
  • Προσθέτουμε το ρούμι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Ξεχωρίζουμε μια κούπα από το μίγμα της κρέμας σε χωριστό μπολ και προσθέτουμε σ’ αυτήν την υπόλοιπη σοκολάτα.
  • Μεταφέρουμε σεβαστικά την υπόλοιπη κρέμα σε δοχείο, την σκεπάζουμε με στοργή και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες έως μία μέρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25 Χ 25 ή δύο στρογγυλά ταψάκια με διάμετρο 25 cm περίπου. Στρώνουμε τα ταψιά με χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε κι αυτό.
  • Λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ στο ρούμι και εισπνέουμε τους θεραπευτικούς ατμούς.
  • Κοσκινίζουμε, για τη χαρά του πράγματος, μαζί το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα και τα αφήνουμε ον δε σάιντ μέχρι να τα χρειαστούμε. Χτυπάμε τα ασπράδια μετά του κρεμορίου ή του λεμονιού και του άλατος σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε το ¼ της κούπας ζάχαρη χτυπώντας σαδιστικά ώσπου η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει από την ηδονή. Αν την παραχτυπήσουμε και οργάσει, θα μας δώσει μεν τη χαρά της ικανοποίησης αλλά θα χάσει τη γυαλάδα της και θα στεγνώσει πράγμα το οποίο θα την καταστήσει άχρηστη και φτου κι απ’ την αρχή. Την αφήνουμε κι αυτήν ον δε σάιντ.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, για τρία περίπου λεπτά να σφίξουν και ν’ ασπρίσουν, προσθέτουμε το ρούμι με τον καφέ.
  • Ανακατεύοντας απαλά αλλά αποφασιστικά, προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων το 1/3 της μαρέγκας, κατόπιν το μισό μίγμα του αλευριού, συνεχίζουμε με άλλο 1/3 της μαρέγκας και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Τελειώνουμε με το τελευταίο τρίτο της μαρέγκας. Το μίγμα πρέπει να είναι κάπως ομοιογενές.
  • Το στρώνουμε στο ή τα ταψάκια και το πετάμε με χάρη στο φούρνο όπου το αφήνουμε για 18 λεπτά αν είναι 1 ταψί και περίπου 12 αν είναι 2.
  • Βγάζουμε το pain d’ Espagne από τον φούρνο, και ακουμπάμε το ταψί σε σχάρα να κρυώσει αλλά να μην πουντιάσει.
  • Κρυώνοντας θα μπει λιγάκι όπως τα μάλλινα πουλόβερ αν τα πλύνεις στο πλυντήριο.
  • Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό για το σιρόπι ώσπου να διαλυθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε
Την επόμενη μέρα… Αν έχουμε φτιάξει σιρόπι, (λέω αν γιατί εγώ ως Α.Α. δεν βάζω σιρόπι αλλά σκέτο ρούμι σε μεγάλη ποσότητα) βρέχουμε με αυτό τα δύο δισκάκια του παντεσπανιού από την κάτω μεριά που είναι πορώδης. Αν έχουμε φτιάξει ένα παντεσπάνι, το κόβουμε στα δύο οριζόντια και κάνουμε το ίδιο στα δύο μισά του (εγώ επειδή υποφέρω από τα νεύρα μου και το πολύ το κέντημα με οδηγεί στο tavor, φτιάχνω 2 παντεσπανάκια).
_1_400_04
Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι με την καλή στο δίσκο και τη βρεγμένη με το ρούμι πλευρά επάνω.
Βγάζουμε από το ψυγείο το μπολ με την πολλή την κρέμα και την τοποθετούμε στο μίξερ όπου την χτυπάμε να γίνει σφιχτή σαν σαντιγύ και να στέκεται στο ύψος της, η παλιομιγάδα.
_2_400_07
Βγάζουμε και το μικρό μπολάκι και δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι να ανακατέψουμε την κρέμα να δούμε αν η πυκνότητά της είναι τέτοια που απλώνεται. Αν όχι, τη ζεσταίνουμε ελάχιστα των ελαχίστων ίσα να απλώνεται, όχι να ρευστοποιηθεί. Απλώνουμε τα ¾ της σαντιγύ πάνω στο ένα παντεσπάνι.
_3_400_02
Με μια φιγούρα που στα πανηγύρια της πατρίδας μας είναι γνωστή ως τάμπα τούμπα παραράμ, αναποδογυρίζουμε το έτερον παντεσπάνι με την βρεγμένη πλευρά πάνω στην κρέμα.
Απλώνουμε επ’ αυτού την άλλη κρέμα, τη σκούρα.
_4_400_01
Με το υπόλοιπο της σαντιγύ στολίζουμε τα πλαινά του κεικ και με ότι περισσέψει το αντικείμενο του πόθου μας. Αν δεν έχουμε τέτοιο, το τρώμε με το κουτάλι από το μπολ ή το βάζουμε σε άλλο μπολ για πιο κυριλέ. ΔΕΝ το δίνουμε στο σκύλο, όσο κι αν εκλιπαρεί, γιατί θα χάσει το φως του από τη σοκολάτα και δεν ξέρει κι ακορντεόν.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το κόβουμε το νωρίτερο σε πέντε ώρες ή ιδανικά, την άλλη μέρα για να αναμιχθούν οι γεύσεις.
_6_400

Κείμενο: Τίνα Σταύρου
Φωτογραφίες: Γκ.Μ.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Τίνα, που μου επέτρεψε να αναρτήσω τη συνταγή της, την οποία θα βρείτε εδώ, αλλά κι εδώ

Προσθήκη ως Αγαπημένο (35) | Εμφανίσεις: 22920
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (20)
16. 22-02-2010 19:39
 
:eek ΠΩ πω τελεια η συνταγη σου την εκανα σαν τουρτα γενεθλιων στον αδερφο μου και ολοι ξετρλεθηκα nice!!!!
 
tasito
17. 23-02-2010 08:11
 
:) :) Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε. 
Με αυτό το γλυκό το αντίθετο είναι σπάνιο ;)
 
Flora
18. 06-01-2011 21:41
 
Συγχαρητήρια για την εκπληκτική συνταγή!!Μπορώ να κάνω μια κάπως χαζή ερώτηση? Εκεί που φτιάχνουμε το παντεσπάνι : ''Χτυπάμε τα ασπράδια μετά του κρεμορίου ή του λεμονιού και του άλατος σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε το ¼ της κούπας ζάχαρη χτυπώντας σαδιστικά ώσπου η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίσει από την ηδονή..'' εδώ λέει προσθέτουμε το 1/4 της κούπας ζάχαρη...εννοεί το 1/4 απο τα 3/4 της κούπας που προορίζονται για το παντεσπάνι ή 1/4 της κούπας γενικά; Συγγνώμη αν για την παράξενη ερώτηση απλά τώρα άρχισα να καταπιάνομαι με τη ζαχαροπλαστική και δεν έχω ιδέα από αναλογίες κλπ. συνεπώς κολλάω πολύ σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες...Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Καλή χρονιά!
 
bubbles
19. 07-01-2011 08:07
 
Καλή χρονιά bubbles! 
Εννοεί το 1/4 από τα 3/4...στο επόμενο βήμα σου ζητάει να χρησιμοποιήσεις την υπόλοιπη ζάχαρη, άρα τα 2/4 ;)
 
Flora
20. 13-01-2011 19:51
 
Σ'ευχαριστώ πολύ Flora!!!Αύριο θα δοκιμάσω την ''αμαρτωλή'' τούτη συνταγή και θα γράψω εντυπώσεις!
 
bubbles

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 28/04/10 )