Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Η γαστρονομία του λουκουμά (ιστορία και συνταγές) |
Έχει υποβληθεί από pastaflora | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Σάββατο, 31/10/09 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ιστορία της Γαστρονομίας του λουκουμά και .. πολλές Συνταγές !! γλυκές και…αλμυρές!!! Γενικά ιστορικά στοιχεία για τη γαστρονομία του λουκουμά ανά τον κόσμοΟ λουκουμάς δεν είναι μόνος του στον κόσμο των γλυκών ! Σχεδόν κάθε λαός, και όχι μόνον εμείς οι Μεσόγειοι έχει και ένα παρόμοιο γλύκισμα. Από την Κίνα (εκεί τον έχουν για ψωμί χωρίς βέβαια να είναι μελωμένο), μέχρι την Αμερική συναντάμε διάφορες μορφές ζυμαριού τηγανισμένου με λάδι, με μέλι, ζάχαρη σιρόπι, μαρμελάδες σοκολάτα, ακόμα και με τυρί (κάτι πού κάνουμε και εμείς με τους λουκουμάδες μας. Οι Ισπανοί έχουν τα bunuellos, και οι Γάλλοι τα beignets, οι Πορτογάλοι τα sonhos πού τα φτιάχουν με λεμόνι και σιρόπι κανέλλας (σαν την δική μας την κρητική κανελλάδα), και οι Ιταλοί το zeppole, και το κιάκερε , κάτι παρόμοιο με τους δικούς μας τους λουκουμάδες. Φτιάχνονται στην γιορτή του San Giuseppe, στα τέλη Μαρτίου και σερβίρονται με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο. Εμείς μάλλον δανειστήκαμε τον λουκουμά, τουλάχιστον ως ονομασία, από το τουρκικό lokma. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου, και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα “scribita”. Αυτές οι τηγανητές μπάλες από ζυμάρι του 2ου π.Χ. αιώνα, γίνονταν από βρεγμένο ζυμάρι, το οποίο ρίχνανε σε καυτό λίπος. (Σας λέει τίποτα …αυτό ???] Συνταγές 1η ΣυνταγήΥλικά (για 75 τεμάχια περίπου)
Για το σιρόπι (αναλογίες σε φλιτζάνια)
Εκτέλεση.
Αν θέλω να μην είναι μπαλάκια αλλά λουκουμαδάκια με τρύπα στην μέση, τότε παίρνω τον χυλό από την χούφτα μας, με βρεμένα τα 3 μας δάκτυλα του δεξιού μας χεριού, και ρίχνω αμέσως τον χυλό στο καυτό λάδι , προσέχοντας να ψηθούν καλά επίσης και στο βάθος τους, να μην είναι ζυμάρι άψητο. Στο νησί Κάλυμνο όπου υπηρέτησα, και όλο τον Νοέμβρη μήνα κάνουν σκαφίδες από λουκουμάδες γεμάτες, και τους μοιράζουν στα σπίτια στην μνήμη των νεκρών τους, τους ονομάζουν "γυριστές", και τους φτιάχνουν μεγαλύτερους σαν το 1/3 του μεγέθους ενός Ντόνατς!! Το επιτυγχάνουν χρησιμοποιώντας μια ειδική αυτοσχέδια κουτάλα παραδοσιακά τοπική , από μαντέμι και ένα χοντρό, σύρμα για λαβή κάθετο προς την κουτάλα, η οποία έχει το σχήμα μεξικάνικου καπέλου ΣΟΜΠΡΕΡΟ!!!. Την αφήνουν να κάψει μέσα στο λάδι για 2 λεπτά, και μετά την γεμίζουν {το πλατύγυρο δηλαδή } με την ζύμη πού είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΙΟ ΡΕΥΣΤΗ, για να ψήνεται καλά ο λουκουμάς η αλλιώς<η γυριστή >, επειδή είναι μεγαλύτερη. Στο τέλος, όπως και εμείς, τις μελώνουν και αρωματίζουν κανονικά με ζάχαρη και άχνη και κανέλα. Το έθιμο το πήραν από την Κρήτη, και γιαυτό τις κάνουν έως του Αγίου < Ανδρεός>, έτσι το λένε, και συμβολίζει την μάχη πού έδωσε ο Άγιος εκείνη την ημέρα της γιορτής του επάνω στο Καστέλο των Χανίων , όταν οι Κρήτες είχανε αποκάμει από τον πόλεμο με τους Τούρκους , ανέλαβε εκείνος να αντιμετωπίσει τα πυρά από τα καράβια πού έριχναν από θαλάσσης. Έφτιαχναν οι Κρητικές γυναίκες, λέει ο θρύλος καυτές <γυριστές>, και ο ΄Άγιος , με μια καυτή κουτάλα τις εκσφενδόνιζε στην θάλασσα επάνω στα καράβια πού έπαιρναν φωτιές. Κι έτσι νικήσαμε……. 2η ΣυνταγήΥλικά
Εκτέλεση
3η Συνταγή (Καϊμακάδες - Κυπριακοί λουκουμάδες)Υλικά και εκτέλεση
Για το σιρόπιασμα :
Πρέπει να ψηθούν καλά για να είναι το βάθος καλοψημένοι, και επειδή τους βουτάμε στο πετιμέζι παίρνουν μια πιο σκούρα απόχρωση από τους ελληνικούς λουκουμάδες!!
4η Συνταγή (Αλμυροί Λουκουμάδες - Κινέζικο ψωμί με τυρι!)
5η Συνταγή (Παραλλαγή για γλυκούς λουκουμάδες)Στην πρώτη συνταγή στον χυλό προσθέστε :
Τους σερβίρω με μέλι ή σάλτσα καραμέλας.
6η Συνταγή (για λουκουμάδες με γεύση πίτσας !)
Τους σερβίρω με κέτσαπ.
7η Συνταγή (για γκουρμέ λιχουδιά λουκουμάδες)Στον αρχικό χυλό προσθέστε :
Σερβίρονται με λεμόνι και μουστάρδα.
8η Συνταγή (σοκολατένιοι λουκουμάδες)Ανακατέψτε στο αρχικό μείγμα με :
Περιχύστε τους με σάλτσα σοκολάτας
9η Συνταγή (απλοί αλλιώτικοι λουκουμάδες - Μπουλάτ-Τζαμάν από το Πακιστάν)Υλικά
Για τα σιρόπια (1 σιρόπι ζεστό και 1 σιρόπι κρύο):
Εκτέλεση
10η Συνταγή : Λουκουμάδες χρωματιστοί (πορτοκαλί ή κόκκινοι) λουλουδένκοι (από το Πακιστάν)Υλικά
Για το σιρόπι (πάντοτε ζεστό σ'αυτό το γλυκό),
Τους σιροπιάζουμε ζεστούς σε ζεστό σιρόπι
Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 31966 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/11/09 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 22/08/2023