Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πολύσπορα Αγρινίου (της 21ης Νοεμβρίου) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Πέμπτη, 19/11/09
Πολύσπορα Αγρινίου της 21ης Νοεμβρίου στα Εισόδια της Παναγίας. Γλυκός χυλός με σπόρους οσπρίων και δημητριακών, παραδοσιακός.
Υλικά και εκτέλεση

Από βραδύς, δηλ. την 20ην Νοέμβρη, βράζουν από μια χούφτα όσπρια σε μια κατσαρόλα με την σειρά την ακόλουθη : σιτάρι, καλαμπόκι, ρεβίθια (από πριν φουσκωμένα) με την φλούδα τους και ½ κούπα φασόλια. Στο τέλος της βράσης, σε πολύ ελάχιστη ποσότητα, προσθέτουν : ½ ποτήρι του κρασιού ρύζι γλασσέ, 1 χούφτα βραστερή φακή και 1 χούφτα σταφίδες διάφορες . Βράζουν όλα μαζί με τα προηγούμενα πολύ καλά και αφού μείνει ελάχιστο ζουμί προσθέτουν 3 μεγάλες κουταλιές μέλι, χωρίς ζάχαρη, για να γίνει ένας χυλός λευκός και γλυκός.

Σερβίρονται για πρωινό, σε μπολάκια πασπαλισμένα με καρύδια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα, και προσθέτουμε και τριμμένη κανέλα.

Σημειώσεις:
  • Το συνηθίζουν στην παραπάνω περιοχή, πού είναι αγροτική, σαν θυσία {σπονδή}, στην Παναγία για να ευλογήσει την σπορά του γεωργού που αρχίζει αμέσως μετά τα Εισόδια. Επίσης να ευχαριστήσει ταυτόχρονα για την πλούσια συγκομιδή της προηγουμένης χρονιάς..
  • Μπορεί να παραλληλισθεί με την γιορτή των Ευχαριστιών πού γιορτάζουν κάθε 3η Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου όλοι οι αμερικανικοί λαοί, και οι Άγγλοι. Το έθιμο αυτό είναι ινδιάνικο της Αμερικής και μαγειρεύουν όπωσδήποτε γαλοπούλα γεμιστή λαο οτιδήποτε από σπορικά και πολλά καλαμπόκια , και επίσης κάνουν και κατασκευές από αυτά. {παραστάσεις κλπ.} θέλοντας να ευχαριστήσουν την Μητέρα Φύση και τον Θεό κατ΄ επέκταση για την πλούσια συγκομιδή πού τους χάρισε όλο τον χρόνο.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 3695
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 20-11-2009 07:36
 
Τι ωραία έθιμα. Μου αρεσει να τα μαθαίνω και να τα μεταφέρω στα παιδιά μου ;)
 
mariaZ
2. 20-11-2009 09:52
 
Οπως βλέπουμε εδώ παιδιά μου, εκτός από την Αμερική Αγγλία Ολλανδία.κλπ. λαούς, έχουμε και εμείς την Thanksgiving Day μας, την οποία γιορτάζουμε την 21η Νοέμβρη ενώ αυτοί την γιορτάζουν 2-3 μέρες αργότερα και νάναι η 3η Πέμπτη του Νοέμβρη οπωσδήποτε!
 
pastaflora
3. 21-11-2009 12:01
 
Πολύ ωραία ανάρτηση κυρία Αρετή μου! Τα έθιμά μας είναι μέρος της κληρονομιάς μας και δεν πρέπει να ξεχνιούνται με το πέρασμα των χρόνων!
 
voula
4. 21-11-2009 12:26
 
Ευχαριστώ Βουλίτσα μου, χαίρομαι που σας άρεσαν, μου δίνετε κουράγιο να συνεχίσω...., γιατί: Ο σκοπός μας δεν είναι μόνον οι συνταγές αλλά και ...πολιτιστικός...! και πρώτα πρώτα οι ρίζες μας, και να φαίνεται προς τα έξω γιατί μας βλέπουν κσι Έλληνες της διασποράς! Πρέπει λοιπόν και αυτοί να μαθαίνουν...
 
pastaflora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 20/11/09 )