Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κιμάδες arrow Μαρουλοντολμάδες Νο.01 (της Λίνας)
Μαρουλοντολμάδες Νο.01 (της Λίνας) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
Έχει υποβληθεί από linmak88   
Παρασκευή, 20/11/09

Το φαγητό αυτό δεν το είδα πουθενά και το επινόησα μόνη μου-με την εξής λογική: Γιατί χρησιμοποιούμε το λάχανο και τα αμπελόφυλλα για να κάνουμε ντολμάδες και όχι και το μαρούλι; Έτσι με τη γέμιση των λαχανοντολμάδων + δύο ακόμη προσθήκες που έκανα-δηλ. τον δυόσμο γιατί όπως και στο φρικασέ ο δυόσμος ταιριάζει πολύ-γευστικά-με το μαρούλι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, έκανα τους μαρουλοντολμάδες!

Υλικά:
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 ρίζες μαρούλι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζ. ρύζι καρολίνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνιθο
  • ½ ματσάκι δυόσμο ή 2 κουτ.σούπας αποξηραμένο
  • ½ κουτ.γλυκού σόδα
  • 2 κουτ.σούπας ξύδι
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο :

  • 2 αυγά
  • Χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ.γλυκού κορν φλάουρ
  • Ζουμάκι από το φαγητό
Εκτέλεση:

Αφού πλύνουμε τα μαρούλια, τα ζεματάμε σε ζεστό νερό για 5’ .

Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και αρχίζουμε να τυλίγουμε τους μαρουλοντολμάδες. Παίρνουμε ένα φύλλο μαρουλιού και αφού κόψουμε το σκληρό μέρος του κοτσανιού του, βάζουμε λίγο από τη γέμιση και τυλίγουμε-όπως στους λαχανοντολμάδες.

Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα των μαρουλοντολμάδων, τους τοποθετούμε κυκλικά σε μια κατσαρόλα, δημιουργώντας στρώσεις. Βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τους μαρουλοντολμάδες και ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα μας ζεστό νερό με λίγο αλάτι διαλυμένο μέσα σ’αυτό μέχρι το νερό να σκεπάσει τους μαρουλοντολμάδες. Ρίχνουμε στο τέλος και το ελαιόλαδο και βράζουμε το φαγητό μας μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με το χυμό λεμονιού-μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει και το κορν φλάουρ, προσθέτουμε σιγά-σιγά στο αυγολέμονο ζεστό ζουμάκι από το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις το αυγολέμονο ζεσταθεί από το ζουμάκι του φαγητού, το περιχύνουμε πάνω στους μαρουλοντολμάδες και ανακινούμε την κατσαρόλα μας ελαφρά για να πάει το αυγολέμονο παντού. Αν θέλουμε για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε ένα μικρό κομματάκι μαργαρίνη στο φαγητό μας, αφού κλείσουμε τη φωτιά.

Καλή σας Όρεξη!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 6866
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 21-11-2009 20:03
 
Λινάκι μου τέλεια η συνταγή θα την δοκιμάσω σίγουρα και μπορεί να την εφαρμόσω όπως τον λαχανοντολμά της τεμπέλας (στο φούρνο) για να μην τυλίγω. Ερώτηση τα κρεμμυδάκια μήπως είναι λίγα? και επόμενη ερώτηση σε περίπτωση που τελικά τα τυλίξω ( ;) ) την γέμιση την βάζουμε απο την πλατιά πλευρά του μαρουλιού (απο την επάνω δηλαδή απέναντι απο την καρδιά?) 
:eek :eek :eek :eek
 
mariaZ
2. 21-11-2009 20:15
 
Μαρία, τα κρεμμυδάκια συμπληρώνουν το ξερό κρεμμύδι και είναι πολύ καλά ως ποσότητα. Όσο για τον τρόπο τυλίγματος-εγώ τη γέμιση τη βάζω από πάνω-τυλίγω τα πλαϊνά και μετά ρολάρω. 
Καλή επιτυχία!
 
linmak88
3. 21-11-2009 20:42
 
Αυτούς τους ντολμάδες τους φτιάχνω χρόνια ιδιαίτερα την εποχή που δεν υπάρχει λάχανο είναι όντως νοστιμότατοι και μια λύση για αυτούς που δεν τρώνε λάχανο.
 
xanthibax
4. 21-11-2009 20:50
 
Είναι πολύ ωραίοι τους φτιάχνει και η μαμά μου, το μαρούλι τους δίνει ωραίο άρωμα, ευχαριστούμε
 
marylou
5. 22-11-2009 08:47
 
Κι εγώ τους φτιάχνω τους μαρουλοντολμάδες, βάζω μόνο μάραθο και φρέσκο κρεμμυδάκι, και μπόλικο πιπέρι :x Γίνονται πεντανόστιμοι!!!
 
Flora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 02/11/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός