Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Βασιλόπιτα πολίτικη Νο.03 (Αρετής Πιστιόλα)
Βασιλόπιτα πολίτικη Νο.03 (Αρετής Πιστιόλα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τετάρτη, 25/11/09

Απίθανη βασιλόπιτα πολίτικη (Αρετής Πιστιόλα)

Υλικά :
Η μία δόση φτάνει για ενάμιση μεγάλο ταψί της κουζίνας
Υλικά ανάλογα πόσο μεγάλη την θέλετε  … Υπολογισμένα σε γραμμάρια.  

Είδος

½ δόση

¾ δόση 

1 δόση

1 ½  δόση

Μαγιά
100 γρμ.
175 γρμ.
200 γρμ.
300 γρμ.
Αλεύρι Αγ.Γεωργίου Νο . 1
1250  «
2180  «
2500 «
3750  «
Βούτυρο Φυτίνη
150  «263  «300 «450  «
Ζάχαρη375  «
565   «750 «1125  «
Αυγά36710
Γάλα300 γρμ.525 γρμ.600 γρμ.900 γρμ.
Μαχλέπι  κοπανισμένο½ κ.σ.
0,80 κ.σ.
1 κ.σ1 ½ κ.σ.
Μαστίχα Χίου  κοπανισμένη «   « «   «  «   «  «   «
Χλιαρό νερό200 γρμ.300 γρμ.400 γρμ.600 γρμ.
*  κ.σ. σημαίνει  κουταλιά της σούπας.

Επιπλέον :

  • 1 φλυτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα , γλάσσο λευκό, και συσκευή κορνέ.
  • Λίγο βούτυρο γάλακτος για τα χέρια πού ζυμώνουν {αποχείρισμα}
  • 1 λαδόκολα πού θα είναι βουτυρωμένη  για το ψήσιμο
Εκτέλεση
  • Ανακατεύω την μαγιά με το χλιαρό νερό, και προσθέτω τα 500 γρ, αλεύρι και την αφήνω να φουσκώσει {να ανέβει} σε ζεστό μέρος σκεπασμένη.
  • Σε  μια άλλη λεκάνη χτυπώ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει, και προσθέτω και τα κτυπημένα ασπράδια και κροκάδια των αυγών, το γάλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και σιγά- σιγά το αλεύρι με την μαγιά πρώτα, και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο.
  • Ζυμώνω ανακατεύοντας πάντοτε πολύ απαλά. Στην αρχή η ζύμη μου είναι τόσο μαλακή πού κολλάει στα χέρια μου. Γι’ αυτό τα βουτυρώνω συχνά με ελάχιστο βούτυρο γάλακτος.
  • Σκεπάζω και αφήνω την ζύμη σ’ ένα ζεστό μέρος. Μόλις φουσκώσει την ξαναζυμώνω με βουτυρωμένα πάντοτε χέρια ανακατεύοντας από τις άκρες από κάτω προς τα επάνω, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω .Η ζύμη κάθε φορά πού ζυμώνεται κολλάει και λιγότερο.
  • Ζυμώνω πιέζοντας και ανακατεύοντας 4-5  φορές την κάθε φορά, συνολικά 6 φορές και την βάζω στο ταψί με βουτυρωμένη  λαδόκολα. Βουτυρώστε πολύ καλά το ταψί και πασπαλίστε το με αλεύρι παντού προτού  ρίξετε το μείγμα
  • Την αφήνω μέσα στην κουζίνα στους 50ο C να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της. Μόλις γίνει αυτό, αλείφω με αυγό κτυπημένο με γάλα και γράφω καλή χρονιά με τα αμύγδαλα. Ψήνω με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο, επί  40-50 λεπτά της ώρας στους 185ο C ανάλογα πόσο μεγάλη είναι η πίτα

Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά το ψήσιμο, αν θέλουμε να φουσκώσει.
Βυθίζω το μαχαίρι για δοκιμή και αν στην λάμα του δεν υπάρχει ζύμη και είναι καθαρή είναι ψημένη και την βγάζω από τον φούρνο.

Την στολίζω με γλάσσο από ζάχαρη και λεμόνι  με την βοήθεια ενός κορνέ, και με λευκά αμύγδαλα.

 

Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 9205
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 26-11-2009 18:20
 
Σαν να μύρισα κάτι...Αχχχ!Μυρωδιές και γεύσεις αξεπέραστες :upset Σου αξίζουν πολλά μπράβο!
 
renaki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 13/05/10 )