Έχει υποβληθεί από Flora
|
Πέμπτη, 26/11/09 |
Το πιάτο αυτό το δοκιμάσαμε στο εστιατόριο "Yacht", σε μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσ/κης. Μας άρεσε πολύ και είπα να τεστάρω τις δυνάμεις μου στο πιο gourmet πιάτο που έχω φάει! Η έκπληξη ήταν ευχάριστη...τα κατάφερα!!!
Υλικά (για 2 άτομα) - 2 λαβράκια καθαρισμένα
- 200ml. Ζωμό ψαριού
- 50ml. Λευκό κρασί
- 50γρ. Βούτυρο
- 50ml. Κρέμα γάλακτος
- 5-6 στήμονες σαφράν
- αλάτι, πιπέρι
- 3κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 πατάτα, 1 μεγάλο καρότο και 1 κολοκυθάκι περασμένα από τον τρίφτη σε ζουλιέν
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 10 ντοματάκια τσέρι κομμένα στη μέση
Εκτέλεση Ξεκινάμε να φιλετάρουμε τα ψάρια. Είναι μια διαδικασία λίγο δύσκολη αλλά αν το κάνεις μια φορά της παίρνεις τον αέρα... Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αποκόπτουμε το κεφάλι από το υπόλοιπο ψάρι, ακριβώς στη βάση του, κάτω από τα βράγχια. | Χαράσουμε τη ράχη του ψαριού σύριζα στη ραχοκοκαλιά, μέχρι κάτω την ουρά. | Συνεχίζουμε με τη μύτη του μαχαιριού, να κόβουμε προς τα μέσα, σηκώνοντας με το άλλο μας χέρι ελαφρά το φιλέτο, ώστε να βλέπουμε που κόβουμε. | Προσπαθούμε να κόβουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κόκκαλο ... | ...και με λιγότερες κινήσεις ώστε να μην χιλιοκόψουμε το φιλέτο ψαριού. | Αφού κατέβουμε προς την ουρά, προσέχουμε ώστε να μην αποκόψουμε το φιλέτο από την ουρά του, γιατί θα τη χρειαστούμε | Κάνουμε το ίδιο, και από την άλλη πλευρά. | Σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχουμε όλο το ψάρι “δεμένο” στη ουρά του χωρισμένο σε δυο φιλέτα και τη ραχοκοκκαλιά.
| Κόβουμε το μεσαίο κόκκαλο, χαμηλά στην ουρά και το ψάρι μας είναι έτοιμο !
|
| Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε ελαφρώς τα φιλέτα και τυλίγουμε κάθε φέτα σε ρολό, προς τη μέσα πλευρά του ψαριού ώστε η πέτσα να είναι προς τα έξω και στην κορυφή των ρολών η ουρά του ψαριού. Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, αν χρειαστεί. Ψήνουμε για 15'. | | Τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό να βράσουν και να πάρουμε το ζωμό τους. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κρασί, λίγη πατάτα, καρότο, κολοκύθι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε τα 200ml, για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας. | | Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα λαχανικά με 2 κ..σ. ελαιόλαδο. | Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα, γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Κόβουμε την τηγανίτα λαχανικών στη μέση και τη στήνουμε σε κάθε πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε και τα ντοματίνια με 1 κ.σ. Ελαιόλαδο | | Σε τηγανάκι βράζουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει με το σαφράν μέχρι να βγάλει το χρώμα του. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. | Πάνω από την τηγανίτα λαχανικών τοποθετούμε το ψάρι, περιχύνουμε με την κρέμα και γαρνίρουμε με τα τοματίνια. Σερβίρουμε αμέσως και απογειώνουμε τη γεύση του με δροσερό λευκό κρασί!
|
Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 11283 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 25/05/11 )
|