Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Λαβράκι με σάλτσα σαφράν Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από Flora   
Πέμπτη, 26/11/09
_13

Το πιάτο αυτό το δοκιμάσαμε στο εστιατόριο "Yacht", σε μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσ/κης. Μας άρεσε πολύ και είπα να τεστάρω τις δυνάμεις μου στο πιο gourmet πιάτο που έχω φάει! Η έκπληξη ήταν ευχάριστη...τα κατάφερα!!!

Υλικά (για 2 άτομα)
  • 2 λαβράκια καθαρισμένα
  • 200ml. Ζωμό ψαριού
  • 50ml. Λευκό κρασί
  • 50γρ. Βούτυρο
  • 50ml. Κρέμα γάλακτος
  • 5-6 στήμονες σαφράν
  • αλάτι, πιπέρι
  • 3κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 πατάτα, 1 μεγάλο καρότο και 1 κολοκυθάκι περασμένα από τον τρίφτη σε ζουλιέν
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 10 ντοματάκια τσέρι κομμένα στη μέση
Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φιλετάρουμε τα ψάρια. Είναι μια διαδικασία λίγο δύσκολη αλλά αν το κάνεις μια φορά της παίρνεις τον αέρα...

_3_400_03Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αποκόπτουμε το κεφάλι από το υπόλοιπο ψάρι, ακριβώς στη βάση του, κάτω από τα βράγχια. _4_400_02Χαράσουμε τη ράχη του ψαριού σύριζα στη ραχοκοκαλιά, μέχρι κάτω την ουρά. _5_400 Συνεχίζουμε με τη μύτη του μαχαιριού, να κόβουμε προς τα μέσα, σηκώνοντας με το άλλο μας χέρι ελαφρά το φιλέτο, ώστε να βλέπουμε που κόβουμε.
_6Προσπαθούμε να κόβουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κόκκαλο ... _7_400_01...και με λιγότερες κινήσεις ώστε να μην χιλιοκόψουμε το φιλέτο ψαριού. _8_400Αφού κατέβουμε προς την ουρά, προσέχουμε ώστε να μην αποκόψουμε το φιλέτο από την ουρά του, γιατί θα τη χρειαστούμε
_9_400Κάνουμε το ίδιο, και από την άλλη πλευρά. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να έχουμε όλο το ψάρι “δεμένο” στη ουρά του χωρισμένο σε δυο φιλέτα και τη ραχοκοκκαλιά.
_10_400Κόβουμε το μεσαίο κόκκαλο, χαμηλά στην ουρά και το ψάρι μας είναι έτοιμο !
_11_400Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε ελαφρώς τα φιλέτα και τυλίγουμε κάθε φέτα σε ρολό, προς τη μέσα πλευρά του ψαριού ώστε η πέτσα να είναι προς τα έξω και στην κορυφή των ρολών η ουρά του ψαριού. Στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες, αν χρειαστεί. Ψήνουμε για 15'.
_1_400_06Τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό να βράσουν και να πάρουμε το ζωμό τους. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κρασί, λίγη πατάτα, καρότο, κολοκύθι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε τα 200ml, για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας.
_2_400_10Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμυδάκι και τα λαχανικά με 2 κ..σ. ελαιόλαδο.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε μέχρι να κάνει μια τραγανή κρούστα, γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Κόβουμε την τηγανίτα λαχανικών στη μέση και τη στήνουμε σε κάθε πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε και τα ντοματίνια με 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
_12_400Σε τηγανάκι βράζουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει με το σαφράν μέχρι να βγάλει το χρώμα του. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε και το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Πάνω από την τηγανίτα λαχανικών τοποθετούμε το ψάρι, περιχύνουμε με την κρέμα και γαρνίρουμε με τα τοματίνια. Σερβίρουμε αμέσως και απογειώνουμε τη γεύση του με δροσερό λευκό κρασί!

 Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 11283
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 28-11-2009 11:04
 
ΥΠΕΡΟΧΟ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΦΛΩΡΑ!!
 
alexia
2. 28-11-2009 11:05
 
Όχι μόνο το κατάφερες αλλά έγραψες!! 
Μπράβο Φλώρα μήπως να αλλάξεις επάγγελμα!!
 
xanthibax
3. 28-11-2009 14:30
 
Kαλε φιογκο το εκανες !!! :grin 
Μπραβο Φλο!Ψαρια μπορει να μην τρωω αλλά καταλαβαινω οτι συναγωνιζεσαι μεγαλους σεφ με αυτη τη δημιουργια!
 
margarita79
4. 28-11-2009 16:33
 
Μπράβο Φλώρα, άψογα όλα :) Φιλετάρισμα, παρουσίαση, χρώματα, φωτό,όλα τέλεια και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. :zzz  
Τύφλα να χουν οι μεγάλοι σεφ καλά λέει η Μαργαρίτα. ;)
 
Faye
5. 28-11-2009 16:53
 
Καλέ τι βλέπουν τα μάτια μου :eek Συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή παρουσίαση, το δε λαβράκι με το σαφράν θα είναι σκέτος πειρασμός
 
ekaterini
6. 28-11-2009 16:55
 
Αγαπητη φλωρα ειμαι καινουρια στη παρεα σαςσας χαιρετω λοιπον.Προσεξα την συνταγη σου με το λαβρακι,μου εκανε εντυπωση η ορολογια που χρησιμοποιησες οπως πχ,φιλεταρουμε ,ζουλιεν,το λεξιλογειο αυτο ειναι των επαγγελματιων μαγειρων,οσο για το στησιμο του πιατου,αυτο σιγουρα ειναι επαγγελματια !!!ΜΠΡΑΒΟ.
 
01090604
7. 28-11-2009 18:18
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια :zzz :zzz  
Όσων αφορά στο "φιόγκο" :p , αν σας φαίνεται περίπλοκο, αγοράστε φιλέτα οποιουδήποτε ψαριού και συνοδέψτε τα με τη σάλτσα σαφράν (απλά πράγματα)...θα εκπλαγείτε ;) 
01090604, όπως είπα στη αρχή, το πιάτο αυτό, έτσι το σέρβιρε ο σεφ του εστιατορίου που έτυχε και φάγαμε...οπότε και το επαγγελματικό στήσιμο δικαιολογείται ;)  
Όπως και να 'χει, σε ευχαριστώ και σε καλωσορίζω στην παρέα μας :) :)
 
Flora
8. 28-11-2009 21:47
 
Αγαπητη Φλωρα ευχαριστω για το ζεστο καλοσωρισμα υποσχομαι να παρακολουθω την σελιδα,ειναι ακρως ενδιαφερουσα!Αυτο που μενει να σου πω ειναι οτι εχεις ταλεντο στην μαγειρικη,μηπως να το ακολουθουσες?Ως επαγγελμα λεω!!
 
01090604
9. 29-11-2009 19:46
 
Τώρα εγώ τι να σχολιάσω! Τα εχουν πει όλα τα κορίτσια. Μια υποδειγματική ανάρτηση και μια πολύ ωραία συνταγή!
 
voula
10. 30-11-2009 09:03
 
:) :) :) Με κάνετε και κοκκινίζω με τα καλά σας λόγια... 8)  
Ευχαριστώ πολύ και πάλι!
 
Flora
11. 30-11-2009 09:43
 
Αμάν ...λυπήσου μας καλέ, τι ήταν πάλι αυτό που είδαν τα ματάκια μου πρωινιάτικα. :upset :eek λοιπόν εγώ σε βλέπω σύντομα στην TV να παρουσιάζεις συνταγές ....ΜΠΡΑΒΟ. ;)
 
marylou

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 25/05/11 )