Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό)
Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από sardelaki   
Τετάρτη, 02/12/09
Ευρετήριο άρθρου
Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό)
Σελίδα 2
stollen5_400
Υλικά:
  • 500γρ. Αλεύρι
  • 42γρ νωπη μαγιά
  • 80γρ. Ζάχαρη
  • 1 Αυγό
  • 150γρ. Γάλα (χλιαρό)
  • 150γρ. Βούτηρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150γρ. Σταφίδες
  • 150γρ. Κορινθιακή σταφίδα
  • 100γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (αλλά όχι πολύ αλεσμένα)
  • 50γρ. Κομματάκια κάντιτα πορτοκάλι
  • 50γρ. Ξύσμα λεμονιού
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο (άνθος)
  • Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλλα
  • 80γρ. Βούτηρο (καυτό να είναι...για να το αλείψουμε)
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Λίγο ρούμι
stollen1_400
Εκτέλεση:

Πέρνουμε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις σταφίδες και τις κορινθιακές σταφύδες και ποτίζουμε με λίγο ρούμι κι αφήνουμε να τραβήξουν για λίγο (σκεπάζουμε το μπολάκι)

stollen2_400Ανακατεύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Πέρνουμε μία λεκανίτσα και βάζουμε το αλεύρι, το βούτηρο, το αλάτι και το αυγό. Προσθέτουμε την μαγιά που έχουμε ανακατέψει με το γάλα και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε. Η ζύμη να μην είναι πάρα πολύ μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα!
stollen3_400Έπειτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και μπαχαρικά και ζυμώνουμε με το χέρι. Τώρα αφήνουμε την ζύμη πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε το σχέδιο του στόλεν (θα το δείτε στην φώτο, δύσκολο να το εξηγήσω). Βάζουμε λαδόκολλα στην φόρμα μας και βάζουμε μέσα την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει λιγάκι.
stollen4_400Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο  αλείφετε αμέσως με το καυτό βούτηρο και ρίχνετε και την άχνη κατευθείαν. Κι όπως είναι ακόμη ζεστό το στόλεν το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Το αφήνετε 2-3 μέρες (αν αντέξετε! Χαχα) το βγάζετε από το αλουμινόχαρτο και ξαναρίχνετε άχνη. Έπειτα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 16421
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (19)
1. 03-12-2009 22:02
 
Απιθανο!Τετοιο λευκο χρωμα στη ζυμη..φανταστικο!!!!
 
margarita79
2. 03-12-2009 22:05
 
να μου πείς εντυπώσεις όταν το φτιάξεις μαργαρίτα μου...γιατι είμαι σίγουρη πως θα το φτιάξεις :p
 
sardelaki
3. 03-12-2009 22:13
 
Μαγια πόση?Ενα φακελακι?
 
margarita79
4. 03-12-2009 22:57
 
ναι ναι μαργαρίτα
 
sardelaki
5. 04-12-2009 08:01
 
Κι εμένα μου έκανε εντύπωση το λευκό της ζύμης!!! Λίγα τα υλικά και εύκολη η παρασκευή του...θα δοκιμαστεί ;)
 
Flora
6. 04-12-2009 08:23
 
Ε ναι μα ειχα παρει ενα στο παρελθον αγοραστο και ηταν τοσο σκουρο μεσα..αυτο κανει τη διαφορα.
 
margarita79
7. 04-12-2009 09:55
 
Πολύ γιορτινό γλυκάκι μπράβο σαρδελάκι θα δοκιμαστεί...
 
marylou
8. 04-12-2009 10:00
 
να το δοκιμάσετε κορίτσια μου και να μου πείτε εντυπώσεις.
 
sardelaki
9. 04-12-2009 12:29
 
Μόλις το είδε ο φίλος μου, μου λέει...πότε θα το φτιάξεις;; Είναι το αγαπημένο του χριστουγεννιάτικο γλυκό! Έβλεπε τις φωτό και το λιγουρευόταν!!!Οπότε θα το φτιάξω και θα σου πω σύντομα εντυπώσεις!!!!!!!
 
Marinaki
10. 04-12-2009 14:09
 
sardelaki έσκισες!Έγραψες! το θεωρω πολύ μπελαλίδικο κι επειδή μ αρέσει πολύ, κάθε χρόνο στο τέλος Νοεμβρίου αγοράζω από το μπαζάρ της γερμανικής σχολής. Το φετινό ήταν άλλη μάρκα και απέτυχε δυστυχώς.Επειδή όμως μας αρέσει ιδιαίτερα αυτό που έχει μέσα marzipan, ξέρεις να μου πεις σε ποιά φάση της εκτέλεσης μπαίνει και πόσο; Σ ευχαριστώ πολύ.
 
Nena
11. 05-12-2009 13:41
 
Πάρα πολύ ωραίο το γλυκό σου sardelaki. Σ΄ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή και την αναλυτική εκτέλεση.Ελπίζω να προλάβω να το προσπαθήσω.
 
voula
12. 06-12-2009 02:54
 
Όντως πολύ ωραίο το γλυκάκι σου,και αγαπημένο. Με εντυπωσίασε και μένα το πόσο άσπρο είναι.Σ ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!! :zzz
 
Faye
13. 06-12-2009 21:05
 
Nena μου καλησπέρα...το μάρτσιπαν βάλτο στο σημείο που βάζεις τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αφήνεις την ζύμη να ξεκουραστεί για τελευταία φορά...ελπίζω να βοήθησα! :)
 
sardelaki
14. 08-12-2009 10:33
 
Sardelaki σ ευχαριστώ πολύ που απάντησες.
 
Nena
15. 24-12-2009 15:54
 
Λοιπόν τα συγχααρητήριά μου. Το έφτιαξα το γλυκό με μάρσιπαν όμως. Έγινε υπέροχο. Καλά Χριστούγεννα sardelaki
 
ekaterini


Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 04/12/09 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός