Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό)
Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από sardelaki   
Τετάρτη, 02/12/09
Ευρετήριο άρθρου
Stollen (γερμανικό παραδοσιακό Xριστουγεννιάτικο γλυκό)
Σελίδα 2
stollen5_400
Υλικά:
  • 500γρ. Αλεύρι
  • 42γρ νωπη μαγιά
  • 80γρ. Ζάχαρη
  • 1 Αυγό
  • 150γρ. Γάλα (χλιαρό)
  • 150γρ. Βούτηρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150γρ. Σταφίδες
  • 150γρ. Κορινθιακή σταφίδα
  • 100γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (αλλά όχι πολύ αλεσμένα)
  • 50γρ. Κομματάκια κάντιτα πορτοκάλι
  • 50γρ. Ξύσμα λεμονιού
  • Λίγο κάρδαμο
  • Λίγο περισσότερο από μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο (άνθος)
  • Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλλα
  • 80γρ. Βούτηρο (καυτό να είναι...για να το αλείψουμε)
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Λίγο ρούμι
stollen1_400
Εκτέλεση:

Πέρνουμε ένα μπολάκι ρίχνουμε τις σταφίδες και τις κορινθιακές σταφύδες και ποτίζουμε με λίγο ρούμι κι αφήνουμε να τραβήξουν για λίγο (σκεπάζουμε το μπολάκι)

stollen2_400Ανακατεύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Πέρνουμε μία λεκανίτσα και βάζουμε το αλεύρι, το βούτηρο, το αλάτι και το αυγό. Προσθέτουμε την μαγιά που έχουμε ανακατέψει με το γάλα και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε. Η ζύμη να μην είναι πάρα πολύ μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα!
stollen3_400Έπειτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και μπαχαρικά και ζυμώνουμε με το χέρι. Τώρα αφήνουμε την ζύμη πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα φτιάχνουμε το σχέδιο του στόλεν (θα το δείτε στην φώτο, δύσκολο να το εξηγήσω). Βάζουμε λαδόκολλα στην φόρμα μας και βάζουμε μέσα την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει λιγάκι.
stollen4_400Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο  αλείφετε αμέσως με το καυτό βούτηρο και ρίχνετε και την άχνη κατευθείαν. Κι όπως είναι ακόμη ζεστό το στόλεν το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο. Το αφήνετε 2-3 μέρες (αν αντέξετε! Χαχα) το βγάζετε από το αλουμινόχαρτο και ξαναρίχνετε άχνη. Έπειτα είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 19771
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (19)
16. 24-12-2009 17:47
 
χαίρομαι ekaterini που έμεινες ευχαριστημένη. 
Καλές γιορτές με υγεία κι ευτυχία!
 
sardelaki
17. 21-10-2011 10:27
 
Το είχα φάει πέρυσι σε ένα σπίτι, αλλά ήταν λέει ετοιματζίδικο, δεν το βρίσκεις στην αγορά και το πουλούσαν μόνο τότε. χε χε, τώρα θα το φτιάχνω για ψύλλου πήδημα!!!
 
yami
18. 11-12-2012 20:52
 
Το φτίαχνω εδώ και χρόνια αλλά κάπως διαφορετικό και είναι επίσης πολύ ωραίο. Βάζω μέσα στη ζύμη 250 γρ. Φιλαδέλφεια, δε βάζω κάρδαμο (δε μου αρέσει), βάζω μοσχοκάρυδο και λίγο ρούμι. Επίσης αντί για κόντιτα βάζω διάφορα ψιλό κομμένα παστά τροπικά φρούτα.
 
Lily74
19. 10-01-2015 10:30
 
Φέτος εκτός από τη συνταγή που φτιάχνω κάθε χρόνο -χωρίς μαγιά αλλά με κρεμώδες τυρί - έφτιαξα και αυτή τη συνταγή (με ξηρή μαγιά όμως γιατί η φρέσκια είναι δυσεύρετη εδώ στην Κύπρο) και έγινε επίσης πολύ ωραίο. Βασικά έγινε πιο μαλακό.
 
Lily74

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 04/12/09 )