Χοιρινό με μέλι και φρούτα (χριστουγεννιάτικο) |
|
Έχει υποβληθεί από pastaflora
|
Σάββατο, 19/12/09 |
Χοιρινό με μέλι και φρούτα, χριστουγεννιάτικο και μυρωδάτο, παραδοσιακό Πηλιορείτικο.
Υλικά - 1- ½ κιλό σπάλα χοιρινού ψαχνό μονοκόμματο, και ανοιγμένο όσο πιο πλατύ γίνεται για να τυλιχτεί ρολό
- 10 -15 φέτες λεπτές μπέικον ολόκληρες
- 6-8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
- 1 κλαδάκι κορφούλα
- 10 π. περίπου -με φυλλαράκια- δενδρολίβανο
- λίγο βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά μέλι
- μήλα ή κυδώνια κομμένα σε χοντρές φέτες
Σκεύη που θα χρειαστούμε:
- 1 μεγάλο τηγάνι
- Σπάγκο για να δέσουμε το ρολό
- 1 βαθύ και πλατύ σκεύος για τον φούρνο
Εκτέλεση - Αλατοπιπερώνω το κρέας
- Σοτάρω το κρέας με το βούτυρο ελαφρά για να το θωρακίσω
- Επάνω στον πάγκο εργασίας απλώνω 3 μεγάλα κομμάτια σπάγκου, και σταυρωτά πάλι 2 μεγαλύτερα κομμάτια όπου θα καθίσω το κρέας και θα το δέσω ρολό
- Κατόπιν παίρνω φέτες από μπέϊκον κει τις απλώνω όπως είναι λωρίδες επάνω στα σχοινάκια που θα καθίσει το κρέας
- Μόλις λοιπόν σοτάρω το κρέας, του ρίχνω και από τις δύο πλευρές λίγο δενδρολίβανο σε φυλλαράκια, να πάρει όμορφη μυρωδιά, και το ακουμπώ επάνω στα σχοινάκια στον πάγκο, στα σχοινάκια με το μπέϊκον
- Παίρνω τα δαμάσκηνα και τα απλώνω κατά μήκος στην μια άκρη του κρέατος, την μακριά. Συμπληρώνω λίγο αλατοπίπερο και πιάνω από το σημείο που είναι τα δαμάσκηνα το κρέας και το γυρίζω προς τα μέσα ρολό όσο σφιχτά μπορώ
- Όταν τελειώσει το στρίψιμο του κρέατος, καλύπτω και το υπόλοιπο ρολό με μπέϊκον τοποθετώ επάνω το κλαράκι του δενδρολίβανου και δένω τα σχοινάκια σε κανονικό ρολό
- Το βάζω μέσα στο βαθύ σκεύος στην μέση και του ρίχνω την μισή πορτοκαλάδα και την άλλη γύρω –γύρω, (με ελάχιστο νεράκι αν θέλω), και γύρω- γύρω κόβω χοντρά κομμάτια μήλων σαν χοντρές πατάτες, ή καθαρισμένες φέτες χοντρές κυδώνια
- Αν δεν θέλω μήλα ή κυδώνια μπορώ να βάλω πατάτες
- Το ψήνω 1 ώρα
Σερβίρεται ζεστό με γαρνιτούρα ρυζιού Καλή σας επιτυχία!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 20484 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 28/02/10 )
|