Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Sfirra (σφίχα): Βραζιλιάνικα πιτάκια γεμιστά με κιμά
Sfirra (σφίχα): Βραζιλιάνικα πιτάκια γεμιστά με κιμά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από mariangela   
Παρασκευή, 15/01/10
esfiha_400
Υλικά

για την ζύμη

  • 250 ml νερό
  • 375 μλ λάδι, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • περίπου 25 γραμμάρια μαγιά (3 φακελάκια από αυτά τα έτοιμα που είναι τα 3 μαζί)
  • ένα κουταλάκι του γλυκού  αλάτι γεμάτο
  • ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κοφτό
  • περίπου 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Ένα αυγό για να αλείψουμε μετά

για τη γέμιση

  • μισό κιλό κιμά
  • μια ντομάτα ώριμη
  • ένα κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κύμινο
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο ρίγανη
Εκτέλεση
  • Πρώτα σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη γέμιση. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, η ντομάτα και ο μαϊντανός ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά όπως για μπιφτέκια. Τα  αφήνουμε στην άκρη.
  • Πιάνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το ποτήρι χλιαρό νερό και  μαγιά και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η μαγιά. Ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τέλος  λίγο  λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας καλά να γίνει μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη (καμιά φορά μπορεί να πάρει και λίγο παραπάνω, στα 800γρ αλεύρι).
  • Τη ρίχνουμε τη ζύμη σε μάρμαρο ή σε μια ίσια και λεία επιφάνεια και αρχίζουμε να ζυμώνουμε όπως το ψωμί, αλλά να σκίζουμε την ζύμη στα μισά και ξανά να μαζεύουμε και ξανά σκίσιμο και ξανά να μάζεμα (δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τι εννοώ σκίζω). Προσοχή, 4-5 φορές αυτό γιατί η ζύμη δεν θέλει πολύ
  • ζύμωμα.
  • Μόλις το κάνουμε  την χωρίζουμε σε 4 λωρίδες. Την κάθε λωρίδα την κάνουμε από ένα μακρόστενο κομμάτι, βάζουμε την μια κάτω από την άλλη και ξεκινάμε φτιάχνουμε μπαλάκια περίπου όσο ένα βερίκοκο και λίγο πιο μικρό ή πιο μεγάλο, αναλόγως το πόσα θέλουμε να γίνουν.
  • Από την πρώτη πάνω λωρίδα και μόλις κάνουμε όλη τη ζύμη σε μπαλάκια ξεκινάμε να ζυμώνουμε από το πρώτο πάνω πάνω, να προλάβει να ξεκουραστούν τα τελευταία μπαλάκια. Πιάνουμε το ένα μπαλάκι, το βάζουμε στην χούφτα μας, βάζουμε γέμιση και το τυλίγουμε ως εξής :
    τραβάμε την μεριά από τα δάχτυλα μέχρι την μέση, μετά την άλλη μεριά μέχρι τη μέση και μετά το υπόλοιπο, να γίνει περίπου σαν τρίγωνο. Αν δεν μπορούμε στο χέρι το βάζουμε στο τραπέζι. Προσοχή, όχι πολύ γέμιση γιατί η ζύμη
  • είναι μαλακιά και σκίζεται εύκολα. Προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε τριγωνακια.
  • Τα βάζουμε σε ταψί καλά βουτυρωμένο ή  λαδωμένο και  τα αλείφουμε με αυγό: σε ένα πιατάκι βάζουμε μόνο τον κρόκο και λίγο νερό η γάλα, και αλείφουμε με αυτά τα πιτακια.
  • Από το φούρνο τα βγάζουμε όταν έχουν πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Προσοχή, αν παραψηθούν, η ζύμη θα γίνει πολύ σκληρή και δεν τρώγεται.

Μπορείτε επίσης μέσα να βάλετε ποικιλία από τυριά ή οτιδήποτε άλλο σας κατέβει.
Ελπίζω να καταφέρετε γιατί δεν έκανα και πολύ καλή περιγραφή.
Καλή επιτυχία
θα μπαίνω κάθε μέρα να βλέπω αν έχετε απορίες.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (12) | Εμφανίσεις: 8507
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 17-01-2010 18:25
 
αχ ωραία φαίνονται.... :)
 
Marinaki
2. 17-01-2010 18:39
 
Δεν είναι πάρα πολύ η δόση της μαγιάς για αυτή την ποσότητα αλευριού;;
 
xanthibax
3. 17-01-2010 20:34
 
μια ερώτηση .. είναι sfirra ή esfiha ?
 
ArXoS
4. 18-01-2010 13:00
 
Ζουμπουρλούδικα δείχνουν κι απ όσα διαβάζω μάλλον και πολύ νόστιμα.
 
Nena
5. 18-01-2010 15:25
 
Παρα πολυ λαχταριστα!Μπραβο σου!
 
margarita79
6. 18-01-2010 16:29
 
κανονικα λεγονται sfirra αλλα τα λενε και esfirra.xanthibax οχι δν ειναι πολυ η μαγια τοσο βαζω παντα. 
παντως οποιος δοκιμασει να κανει ειναι εγγυημενα πεντανοστιμα.εγω εδω τα φτιαχνω κ δν μενουνε ουτ για δειγμα στους φιλους μας.τα σερβιρω και βαζω συνηθως ταμπασκο στο τραπεζι και λεμονι του ταιριαζουνε.επισης οποιος καταφερει ν τα κανει μικρουτσικα ειναι τελεια λυση για γενεθλια,παντα κανω στα γενεθλια της κορης μου.
 
mariangela
7. 18-01-2010 16:30
 
μαργαριτα ευχαριστω,περιμενω να την κανετε και να ακουσω εντυπωσεις.
 
mariangela
8. 18-01-2010 16:33
 
ξεχασα επισης να πω οτι οταν βαλουμε το μπαλακι στο χερι μας το πατικωνουμε να ανοιξει για να μπορεσουμε να το γεμισουμε!!!
 
mariangela

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 17/01/10 )