Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κολοκυθόπιτα γλυκιά Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από voula   
Δευτέρα, 18/01/10
dsci1690_400
Υλικά
Για το φύλλο θα χρειαστούμε
  • 500gr αλεύρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • ½ φλ. του καφέ λάδι
  • Νερό όσο πάρει περίπου 1 ½ κούπας νερό
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε
  • 1,500 gr κολοκύθα τριμμένη
  • ¾ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ¾ φ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • ½ κουταλάκι γλ. Γαρύφαλλο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1 φλ. σταφίδα μαύρη κατά προτίμηση
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη από την χοντρή πευρά του. Ρίχνουμε τα αλάτι και αφήνουμε στο σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά του. Αφού το αφήσουμε τουλάχιστον 1 ώρα στίβουμε καλά και το βάζουμε σε λεκάνη όπου προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

dsci1307_400
dsci1314_400
dsci1316_400

Όταν έχουμε την κολοκύθα να στραγγίζει ετοιμάζουμε το φύλλο και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί λίγο.
Όταν έχουμε έτοιμη και τη γέμιση και αυτή πρέπει να μείνει λίγο για να τραβήξει το σιμιγδάλι να υγρά μας ανοίγουμε το φύλλο. Εγώ χωρίζω τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγω δυο φύλλα για κάτω και δύο για πάνω.
Στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα μας σε βουτυρωμένο ταψί και λαδώνουμε ενδιάμεσα και βάζουμε την γέμιση. Βάζουμε πάνω τα άλλα δυο φύλλα και λαδώνουμε την πίτα μας. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα και κάτι , έως ότου δούμε πως το φύλλο μας πάνω και κάτω είναι ψημένο.

dsci1317_400
dsci1319_400
dsci1321_400

Παρατηρήσεις

  • Δεν κάνουμε πολύ παχιά την πίτα μας γιατί έτσι ψήνεται καλύτερα.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλο του εμπορίου
  • Αν αντικαταστήσετε το βούτυρο της γέμισης με λάδι γίνεται νηστίσιμη
  • Η κολοκύθα μας πρέπει να είναι καλά στημένη
  • Αν θέλετε πασπαλίζετε με άχνη και κανέλα

Στη συγκεκριμένη φωτογράφιση έχω βάλει ένα φύλο πάνω και ένα κάτω
Το ταψί που χρησιμοποίησα έχει διάμετρο 38εκ. 

Καλή επιτυχία !


Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 9934
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 20-01-2010 16:17
 
Λατρεμένη!!!
 
lovestars
2. 20-01-2010 20:20
 
Υπέροχη πίτα Βούλα. Μόνο μια ερώτηση. Τις κολοκύθες που τις βρίσκεται ? Εγώ εδώ δεν έχω δει πουθενά ούτε σε σ/μ ούτε σε μεγάλα μανάβικα. (μήπως λόγω περιοχής?)
 
mariaZ
3. 20-01-2010 23:17
 
Μπράβο Βούλα .Αχ μου θύμισες μια παρόμοια 
συνταγή που έκανε η γιαγιά μου στην Σπάρτη 
Εχω αδυναμία στην κολοκύθα αν και δεν την βρίσκω πάντα στο σ/μ. 
Οταν κάνω ρεπό από δίαιτα θα την φτιάξω. :p
 
maroula
4. 21-01-2010 21:33
 
Μπραβο Βουλα!Καμμια σχεση με αλλες κολοκυθοπιτες που εχω δει και δοκιμασει.Αυτη περα απο το σπιτικο φυλλο που κανει τη διαφορα εχει και ομοιομορφη γεμιση απο οτι βλεπω και ειναι σαν γλυκο!Μπραβο σου! 
Μαρια πουλανε κολοκυθες και σε μαναβικα και στη λαικη.(Ειχα και εγω μια περισυ και τελικα συρρικωνθηκε στο μπαλκονι αργησα φαινεται να βρω την καταλληλη συνταγη).
 
margarita79
5. 22-01-2010 03:58
 
Βούλα αυτή την πιτούλα μου τη ζητάει η μητέρα μου καιρό και δεν είχα καλή συνταγή να τη φτιάξω. Πάει για άμεση εκτέλεση και θα επανέλθω με εντυπώσεις. Φαίνεται πολύ καλή και μ αρέσει που είναι λεπτή. 
Αν βάλουμε έτοιμο φύλλο ποιό προτείνεις; Εγώ θα ανοίξω το δικό σου αλλά να ξέρουμε. :)
 
Faye
6. 22-01-2010 17:46
 
Να την κάνεις Φαίη μου γιατί όπως λέει και η Μαργαρίτα είναι σαν γλυκό. Οσο για φύλλο τώρα τελευταία παίρνω τα φρέσκα φύλλα που κυκλοφορούν στα ψυγεία των s/m. δεν θέλουν ξεπάγωμα και όσο μου μείνει το βάζω μετά στην κατάψυξη. Το χειροποίητο έχει άλλη χάρη. Εγώ ανοίγω συχνά αλλά πάντα νύχτα. Περιμένω να κοιμηθούν τα μικρά και μετά γιατί αν είναι ξύπνια καταλαβαίνεις τι έχει να γίνει.
 
voula
7. 22-01-2010 18:03
 
Eγώ Βούλα μου δεν το έχω δοκιμάσει το φρέσκο φύλλο αλλά είναι καλό που μπορείς και φυλάς ότι περισσέψει. Όταν χρησιμοποιώ έτοιμο το παίρνω από εργαστήριο που φτιάχνει πολύ ωραίο φύλλο, συνήθως όμως ανοίγω και μη νομίζεις κι εγώ που δεν έχω μικρά αυτές τις δουλειές νύχτα τις κάνω. :grin
 
Faye
8. 24-01-2010 15:33
 
Με το φρέσκο φύλλο είτε αγοραστό είτε φτιαγμένο από εμάς μπορούμε να βάλουμε άφοβα τις πίτες μας ή τα πιτάκια μας έτοιμα στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε όταν θέλουμε
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 19/02/13 )