Υλικά (για 4 άτομα) - 16-20 γαρίδες μέτριες
- 8 μικρά καλαμαράκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 νεροπότηρο ρύζι αρμπόριο (ή άλλο κατάλληλο για ριζότο)
- 1 μεγάλη τομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. μαϊντανό & άνηθο ψιλοκομμένα
- 1 ποτηράκι κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
- ½ κούπα παρμεζάνα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση - Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια. Χαράσουμε τη ράχη τους και αφαιρούμε το εντεράκι.
- Σε κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό μαζί με τα κεφάλια (αν θέλουμε προσθέτουμε κι έναν κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου). Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό σε βρασμό σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε ροδέλες.
- Ζεσταίνουμε σε απλωτή κατσαρόλα το λάδι με το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το ρύζι. Μόλις αυτά «γυαλίσουν» προσθέτουμε τα καλαμαράκια και 1 κ.σ. άνηθο και μαϊντανό.
- Προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με κρασί αφήνωντας σε χαμηλή θερμοκρασία να εξατμισθεί, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ και το ρύζι πιει τα υγρά του προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζωμό μας. Ανακατεύουμε και μόλις σωθούν και πάλι τα υγρά προσθέτουμε υγρό εκ νέου. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι μας να είναι έτοιμο. Πηχτό και κολλώδες, θέλει περίπου 20 λεπτά.
- Μερικά λεπτά πριν γίνει το ρύζι ρίχνουμε και τις γαρίδες.
- Στο τελικό στάδιο, σβήνουμε την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε την παρμεζάνα και 1κ.σ. άνηθο και μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα πιάτα με το υπόλοιπο μείγμα άνηθου –μαϊντανού.
Σημ. Στην αρχή του σωταρίσματος των καλαμαριών, μπορούμε να προσθέσουμε μύδια με το κέλυφος, γυαλιστερές ή κυδώνια (καλά τριμμένα και καθαρισμένα) μέχρι να ανοίξουν. Τα αφαιρούμε, συνεχίζουμε με το φαγητό μας και όταν προσθέσουμε τις γαρίδες, βάζουμε και αυτά. Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (22) | Εμφανίσεις: 12343 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |