Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ριζότο θαλασσινών Νο.02 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από Flora   
Κυριακή, 24/01/10
mare_rizoto_gnm_4969_small_400
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 16-20 γαρίδες μέτριες
  • 8 μικρά καλαμαράκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 νεροπότηρο ρύζι αρμπόριο (ή άλλο κατάλληλο για ριζότο)
  • 1 μεγάλη τομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. μαϊντανό & άνηθο ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κούπα παρμεζάνα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια. Χαράσουμε τη ράχη τους και αφαιρούμε το εντεράκι.
  • Σε κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό μαζί με τα κεφάλια (αν θέλουμε προσθέτουμε κι έναν κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου). Σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό σε βρασμό σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε ροδέλες.
  • Ζεσταίνουμε σε απλωτή κατσαρόλα το λάδι με το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι  με το ρύζι. Μόλις αυτά «γυαλίσουν» προσθέτουμε τα καλαμαράκια και 1 κ.σ. άνηθο και μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με κρασί αφήνωντας σε χαμηλή θερμοκρασία να εξατμισθεί, ανακατεύοντας συνέχεια.  Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ και το ρύζι πιει τα υγρά του προσθέτουμε  1 κουτάλα από το ζωμό μας. Ανακατεύουμε και μόλις σωθούν και πάλι τα υγρά προσθέτουμε υγρό εκ νέου. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι μας να είναι έτοιμο. Πηχτό και κολλώδες, θέλει περίπου 20 λεπτά.
  • Μερικά λεπτά πριν γίνει το ρύζι ρίχνουμε και τις γαρίδες.
  • Στο τελικό στάδιο, σβήνουμε την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε την παρμεζάνα και 1κ.σ. άνηθο και μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας τα πιάτα με το υπόλοιπο μείγμα άνηθου –μαϊντανού.

Σημ. Στην αρχή του σωταρίσματος των καλαμαριών, μπορούμε να προσθέσουμε μύδια με το κέλυφος, γυαλιστερές ή κυδώνια (καλά τριμμένα και καθαρισμένα) μέχρι να ανοίξουν. Τα αφαιρούμε, συνεχίζουμε με το φαγητό μας και όταν προσθέσουμε τις γαρίδες, βάζουμε και αυτά.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (22) | Εμφανίσεις: 10752
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 26-01-2010 09:21
 
Φλώρα για άλλη μια φορά τέλεια η συνταγή σου!Θα δοκιμαστεί :p
 
marylou
2. 26-01-2010 09:39
 
Φανταστικό ρυζότο Μπράβο Φλώρα Εσκισες
 
mariaZ
3. 26-01-2010 11:02
 
Πωπω νοστιμιά!! Στα αγαπημένα γρήγορα!!
 
vago
4. 26-01-2010 11:28
 
Εγω τωρα τι να πω? :grin  
Χωρις πλακα θα το κανω και εγω διοτι καλαμαρακι και γαριδες τρωω.Πολυ ωραια προταση!
 
margarita79
5. 27-01-2010 07:28
 
Σας ευχαριστώ κορίτσια :) 
Περιμένω εντυπώσεις :zzz
 
Flora
6. 27-01-2010 12:00
 
Καταπληκτικό!
 
lovestars

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 26/01/10 )