Όταν το απόγευμα βγήκα να πάω στο φούρνο της γειτονιάς μου για να αγοράσω γιαούρτια για τις αραβικές πίτες με κοτοσαλάτα της Φλο, είχα ένα ατυχές-ευτυχές συμβάν. Βρέθηκα μούρη με μούρη με μια λαμαρίνα σάμαλι. Και παρόλο που δεν είμαι φαν του είδους (η σοκολάτα δεν αλλάζετε για τίποτα στον κόσμο) ένοιωσα ένα σκίρτιμα. Ένα κομματάκι (για να μη πω κομματάρα) θα το χτυπούσα μέχρι να μαρτυρήσει στα χέρια μου. Γυρίζοντας λοιπόν στο σπίτι, πετυχαίνω τη μαμά μου να πίνει το καφεδάκι της με τη γειτόνισσα-φίλη της. Τους εξιστορώ το συμβάν με το τρακάρισμα του σάμαλι, και η γειτόνισσα Ματίνα μου ανακοινώνει ότι έχει μια σούπερ συνταγή και μόλις γυρίσει θα με πάρει τηλέφωνο για τα δέοντα. Στην αρχή που άκουσα τα υλικά έπαθα σοκ! Μου φάνηκαν υπερβολικά σε ποσότητες και λίγα σε ποικιλία. Παρόλα αυτά με διαβεβαίωσε ότι η συνταγή είναι επιτυχημένη 100%. Το έκανα με φόβο Θεού! Το αποτέλεσμα όμως με έκανε να ομολογήσω ότι οι παλιές νοικοκυρές με την απίστευτη εμπειρία τους, έχουν αναγάγει, τις πιο απλές σε υλικά συνταγές, να γίνονται έργα τέχνης στο στόμα μας, που κανένας γκουρμέ-σεφ δεν μπορεί να τις φτάσει. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο εμείς! Υλικά - 1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό
- 1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
- 1 γιαούρτι πρόβειο 400 γρ. (αφαιρείται την πέτσα)
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 κ.γ. αμμωνία
- 1 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 1/2 ποτήρια νερό
Σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- φλούδα από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση - Ρίχνετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη και ανακατεύετε αρκετή ώρα μέχρι να διαλυθεί το γιαούρτι.
- Αλείφετε ένα μεγάλο πιρέξ με βούτυρο. Ρίχνετε το μείγμα και το ψήνετε στους 180 βαθμούς με αέρα (μεσαία θέση) για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
- Αφήνετε το σάμαλι να κρυώσει και βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά, και όπως είναι καυτό το ρίχνετε όλο (μη το φοβηθείτε!) στο σάμαλι. Σε 15 λεπτά σερβίρετε.
Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 10016 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |