Ψάχνω πολύ καιρό να φτιάξω το πραγματικό εκμέκ και δυστυχώς δεν βρήκα και πολλά στο net. Συνήθως η λέξη σε παραπέμπει στο Εκμέκ καταϊφι. Τη μόνη που βρήκα είναι μια συνταγή της Βέφας. Την έφτιαξα αλλάζοντας λίγο τον τρόπο εκτέλεσης και ψησίματος γιατί η διαδικασία που δίνει είναι αρκετά χρονοβόρα. Πάντως έγινε σύμφωνα με την περιγραφή της. Εμείς το απολαύσαμε με παγωτό μαστίχα. Υλικά Για τη ζύμη - 1 κ.σ. μαγιά ξερή
- ¼ της κούπας νερό χλιαρό
- 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. (και λίγο παραπάνω, 2-3 κουταλιές περίπου)
- ¼ της κούπας ζάχαρη
- ¼ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- ¼ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 1/3 της κούπας γιαούρτι
- 1 αυγό
- ¼ της κούπας λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι - 5 κούπες ζάχαρη
- 3 ½ κούπες νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Παγωτό
Εκτέλεση Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με το νερό και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να αφρίσει. Ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε και το μείγμα της μαγιά και ζυμώνετε με το γάντζο μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί εδώ και το επιπλέον αλεύρι. Στο τέλος ρίχνετε και το βούτυρο λιωμένο (προσοχή! Όχι καυτό!).
Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Βούτυρώνετε ένα πιρέξ 25x35 cm. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και τη στρώνετε στο πιρέξ. Το πιέζετε με τις παλάμες σας να στρώσει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζετε το πιρέξ και το αφήνετε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστει σε όγκο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς (ψήσιμο με αέρα) στο κέντρο του φούρνου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φουρνο και το αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα αφήνοντας το να κρυώσει. Ξαναβάζετε το κρύο παντεσπάνι στο πιρέξ με τον πάτο προς τα πάνω και το ξαναψήνετε στους 120 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά μέχρι να στεγνώσει καλά και να γίνει σαν παξιμάδι. Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά (πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι πολύ δεμένο) και ρίχνετε το μισό στο κρύο παντεσπάνι. Με ένα καλαμάκι για σουβλάκια κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια και ρίχνετε και το υπόλοιπο. Αφήστε το αρκετή ώρα μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι. Την άλλη μέρα κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή μαστίχα.
Καλή επιτυχία!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 25505 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |