Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Εκμέκ πολίτικο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από Mary   
Δευτέρα, 29/03/10
ek_1_400

Ψάχνω πολύ καιρό να φτιάξω το πραγματικό εκμέκ και δυστυχώς δεν βρήκα και πολλά στο net. Συνήθως η λέξη σε παραπέμπει στο Εκμέκ καταϊφι. Τη μόνη που βρήκα είναι μια συνταγή της Βέφας. Την έφτιαξα αλλάζοντας λίγο τον τρόπο εκτέλεσης και ψησίματος γιατί η διαδικασία που δίνει είναι αρκετά χρονοβόρα. Πάντως έγινε σύμφωνα με την περιγραφή της. Εμείς το απολαύσαμε με παγωτό μαστίχα.

Υλικά
Για τη ζύμη
  • 1 κ.σ. μαγιά ξερή
  • ¼ της κούπας νερό χλιαρό
  • 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. (και λίγο παραπάνω, 2-3 κουταλιές περίπου)
  • ¼ της κούπας ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • ¼ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1/3 της κούπας γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • ¼ της κούπας λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι
  • 5 κούπες ζάχαρη
  • 3 ½ κούπες νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
Παγωτό
Εκτέλεση

ek_2_400Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά με το νερό και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να αφρίσει. Ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε και το μείγμα της μαγιά και ζυμώνετε με το γάντζο μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί εδώ και το επιπλέον αλεύρι. Στο τέλος ρίχνετε και το βούτυρο λιωμένο (προσοχή! Όχι καυτό!).

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

Βούτυρώνετε ένα πιρέξ 25x35 cm. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και τη στρώνετε στο πιρέξ. Το πιέζετε με τις παλάμες σας να στρώσει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζετε το πιρέξ και το αφήνετε για μισή ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστει σε όγκο.

ek_3_400Ψήνετε στους 180 βαθμούς (ψήσιμο με αέρα) στο κέντρο του φούρνου για 25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φουρνο και το αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα αφήνοντας το να κρυώσει.

Ξαναβάζετε το κρύο παντεσπάνι στο πιρέξ με τον πάτο προς τα πάνω και το ξαναψήνετε στους 120 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά μέχρι να στεγνώσει καλά και να γίνει σαν παξιμάδι.

Βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά (πρέπει να είναι ελαφρύ και όχι πολύ δεμένο) και ρίχνετε το μισό στο κρύο παντεσπάνι. Με ένα καλαμάκι για σουβλάκια κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια και ρίχνετε και το υπόλοιπο.

Αφήστε το αρκετή ώρα μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι. 


Την άλλη μέρα κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή μαστίχα.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 25505
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 31-03-2010 07:54
 
:upset :upset :upset Τι να πω πια :upset :upset Με τσάκισες Μαίρη. Και η φωτογραφία άλλο πράγμα. Μια ερώτηση 
Στην αρχή δεν χρειάζεται να σκεπαστεί το μίγμα της μαγιάς?
 
mariaZ
2. 31-03-2010 08:57
 
Έβαλα και την υπόλοιπη εκτέλεση η οποία μάλλον είχε χαθεί στη «μετάφραση». 8)  
Μαρία το πρώτο μίγμα (μαγιά-νερό) δεν χρειάζεται σκέπασμα. Το αφήνεις για 15 λεπτά μέχρι να βγάλει φυσαλλίδες!
 
Mary
3. 31-03-2010 10:06
 
Λοιπον Μαιρη εχεις απολυτο δικιο.Το Πολιτικο εκμεκ ειναι αυτο με το παντεσπανι το οποιο κανονικα ειναι σκεπασμενο με κρεμα και κανελλα ή με καιμακι πολιτικο απο βουβαλισιο γαλα(Πουλει πλεον ο Χατζης και καιμακι και βουβαλισιο γαλα) ή με παγωτο καιμακι.Το αλλο γλυκο που εμεις συνηθως λεμε εκμεκ με το καταιφι και τους ξηρους καρπους κανονικα λεγεται ''Καταιφι Σεράι'' αυτη ειναι η σωστη ονομασια. 
Μπραβο για τη συνταγη.Το εφτιαχνε και εμενα η γιαγια μου απλα εχω πολλα χρονια να το φαω.Συγχαρητηρια και παλι!
 
margarita79
4. 01-04-2010 21:22
 
Μπράβο Μαίρη αυτό είναι εκμέκ. κάνω και εγώ κάτι ...*τύπου εκμέκ* αλλά αν θες να λες πως έκανες εκμέκ μιλάμε γι΄αυτό το γλυκό.Πολύ καλή συνταγή, τι ήθελα και την είδα τώρα που νηστεύω??
 
voula
5. 02-04-2010 11:02
 
Ωραία συνταγή! Μπράβο!
 
Marinaki
6. 04-04-2010 18:50
 
Κάτι τέτοιο έψαχνα κι εγώ καιρό τώρα, με πρόλαβες πριν το φτιαξω με φρυγανιές !
 
sgr
7. 18-11-2010 16:34
 
Το πραγματικό εκμέκ λέγεται ekmek kadayifi, αλλά δεν έχει σχέσημε το εκμέκ κανταΐφι που έχουμε εμείς. Το ψωμί του είναι μοναδικό και μόνο στην τουρκία μπορούμε να το βρούμε! Εγώ δηλαδή επειδή αγόρασα από Τουρκία και έφτιαξα και από το διαδίκτυο δεν έμοιαζε πολύ! Επίσης, οι Τούρκοι βάζουν επάνω μόνο κρέμα βουβαλίσια, που τη λένε kaimak, δηλ. καϊμάκι δικό μας! Πάντως η συνταγή πλησιάζει πολύ! Μπράβο!
 
Migelva

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 31/03/10 )