Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Λαμπρόψωμο Πηλιορείτικο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τρίτη, 30/03/10
ΥΛΙΚΑ
  • .gif_4001 σακούλα του 1 κιλού αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένη.
  • 50 γραμ μαγιά μπύρας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη απλή
  • 1 κουταλάκι γλυκάνισο τριμμένο και
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο άτριφτο,
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη με την ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας σχεδόν κοφτή λιωμένη φυτίνη ή Βιταμ
  •  1 /2 λίτρο νερό χλιαρό
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι ή λιωμένη φυτίνη
  • 1 αυγό βαμμένο κόκκινο
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ:
  • Αρχικά πιάνω το προζύμι με την μαγιά διαλυμένη σε 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό σαν ιδρώτα, με 2 κουταλιές αλεύρι που το αφήνω να φουσκώσει για 30΄.
  • Κατόπιν Βάζω σε μιά λεκάνη όλα τα άλλα υλικά εκτός από το αυγό και την 1/2 κουταλίτσα ζάχαρη και το σουσάμι, προσθέτω το προζύμι μου που έχει φουσκώσει και τα ζυμώνω σε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνω να ηρεμήσει στο μπολ και να φουσκώσει όπως το τσουρέκι.
  • Ακολούθως την βάζω στην επιφάνεια εργασίας και την πλάθω να ξεφουσκώσει και αν θέλω την χωρίζω να φτιάξω 2 ψωμιά ή κάνω ένα μεγάλο. Κρατάω λίγη ζύμη σαν 1 μανταρίνι για να κάνω τον σταυρό.
  • Πλάθω λοιπόν δύο στρόγγυλες πίτες πλακέ χοντρές δύο δάκτυλα ύψους περίπου, και πλάθω και δύο κορδόνια χοντρά για να κάνω τον σταυρό. Στο σημείο που θα κολλήσω τον σταυρό υγραίνω με λίγο νεράκι να κολλήσει καλά και γυρίζω τις άκρες του κάτω από την ζύμη του καρβελιού να το αγκαλιάσει λίγο.
  • Στην μέση μπήγω το αυγό.
  • Από επάνω απλώνω με πινελάκι λίγο ζαχαρόνερο με την μισή κουταλίτσα ζάχαρη που μου έμεινε και ελάχιστο νερό, και πασπαλίζω το σουσαμάκι να πάει παντού.
  • Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στου 180ο -190οC. επί επί 50' -60΄ της ώρας και όταν τιο βγάλω από την φωτιά το βάζω επάνω σε μιά σχάρα να κρυώσει.
Το σερβίρω στο γιορτινό τραπέζι.

 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 3983
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 02-04-2010 07:33
 
Πολύ ωραία συνταγή και ωραία να φτιάχνουμε και το ψωμάκι της Λαμπρής. Ευχαριστούμε Πασταφλωρα
 
mariaZ

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 31/03/10 )