Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Ξινόχοντρος Κρητικός παραδοσιακός
Ξινόχοντρος Κρητικός παραδοσιακός Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Πέμπτη, 10/06/10
Αναλογία υλικών :
  • 1 κιλό πλιγούρι (στην Κρήτη το λέμε χόντρο, είναι το χοντροαλεσμένο σιτάρι που φτιάχνουμε τα κόλλυβα
  • 1κιλό γιαούρτι πρόβειο ή αγελαδινό ή ξινόγαλο σουρωμένο από τον πολύ ορό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1-2 κ.σ. αλάτι
Παρασκευή:
  • Σε μεγάλο τσικάλι βάζουμε το γιαούρτι το νερό και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλιγούρι και το ψήνουμε 10-15 λεπτάσε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια να μην πιάσει.
  • Όταν κρυώσει στρώνουμε καθαρό πανί σε ένα τραπέζι σε σκιερό και αερινό μέρος και τον απλώνουμε κουταλιές-κουταλιές. Πρωί-απόγευμα τον γυρίζουμε τα πάνω-κάτω να ξεραθεί εντελώς. Αν θέλουμε, όταν είναι μισόξερος τον τρίβουμε με τα χέρια να γίνει σπυρωτός, αλλιώς τον αφήνουμε κομμάτια.

Η καλύτερη εποχή για την παρασκευή του είναι το καλοκαίρι που φυσάνε τα μελτέμια και σε 2-3 μέρες είναι ολόξερος.

Για τη φύλαξή του τον βάζουμε σε τάπερ στο ψυγείο και κρατάει 2-3 χρόνια αν μείνει.

Μαγειρεύεται ιδανικά με ζουμί από μοσχαρίσιο ή χοιρινό πόδι ή κρέας.
  • Μία φλιτζάνα ξινόχοντρο σε ενάμισι λίτρο ζουμί βγάζει 3-4 πιάτα σούπα (αναλόγως το γούστο σας, άλλος τη σούπα τη θέλει πηχτή και άλλος αραιή).
  • Τον βράζουμε 10'-15' με το ζουμί και τον αφήνουμε άλλα 15' να φουσκώσει γιατί το σιτάρι είναι σκληρό.
  • Στο πιάτο βάζουμε λεμόνι και αν χρειάζεται αλάτι γιατί είναι αλατισμένος στην παρασκευή του.
Νίκος Τσίγκος, Ηράκλειο

Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 20588
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 13-06-2010 13:33
 
Αγαπητέ κ. Τσίγκο, Κατ αρχάς σας καλοσωρίζω στην παρέα μας, και σας εύχομαι καλά μαγειρέματα!... 
Ειναι μεγάλη τιμή για μένα, τα όμορφα που γράφετε για τις συνταγές της ...ταπεινότητάς μου! 
Σας ευχαριστώ, και ανταποδίδω τα ίσια...! 
Λοιπόν έγώ δεν ευτύχισα να έχω ΜΙΚΡΑΣΙΆΤΙΣΣΑ ΓΙΑΓΙΆ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΙΔΆΞΕΙ ΤΟΝ ΞΥΝΌΧΟΝΤΡΟ..ΑΛΛΑ ΑΝΤΊΘΕΤΑ ΕΊΧΑ ΜΙΑ ΥΠΈΡΟΧΗ ΠΡΟΓΙΆΓΙΆ ΠΗΛΙΟΡΕΊΤΙΣΣΑ, που έτρωγα τον τραχανά της και τον αγάπησα αλλά δεν πρόλαβε να μου τον διδάξει... 
Όμως τον τούρκικο τον διδάχτηκα από την Ζινέπ, καλή της ώρα, μιά υπέροχη τουρκάλα σεμνή γυναίκα του λαού, η οποία ερχόταν στο σπίτι μου και δούλευε στον κήπο.Μου έφερε από τον δικό της τραχανά , μου άρεσε και αυτό ειναι όλο!...Απλά τον υιοθέτησα!  
Ας έλθουμε στον δικό σας που πάντα άκουγα τα καλλύτερα λόγια από τον Μαμαλάκη κλπ. επί τέλους μου μάθατε πως να τον φτιάχνω με τον σωστό παραδοσιακό τρόπο...γιατί από οτι καταλαβαίνω ακολουθείτε πιστά την παράδοση...! και καλά κάνετε.Πρέπει νάναι υπέροχος! 
¨ομως δεν συνέβη το ίδιο με τον ξυνόχοντρο που μου έφερε η κουμπάρα μου κατά παραγγελία, και μάλιστα ολικής άλεσης, από την Κρήτη, διότι τον μαγείρεψα και ήτανε θεόξυνος! Σαν να είχα ρίξει 2 καντάρια ξύΔι...! και από τοτε τον φυλάω να τον δώσω πουθενά... 
Ελπίζω ο δικός σας να είναι υπέροχος , έτσι ακούγεται...Ευχαριστούμε για όσα μας γραφετε, θέλουμε και άλλες συνταγές (ΑΛΉΘΕΙΑ ΤΥΡΊ ΞΈΡΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΆΧΝΕΤΕ; ΠΧ.ΦΈΤΑ Ή ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΈΡΑ ΚΡΉΤΗς; ΤΑ ΤΥΡΙΆ ΕΙΝΑΙ ΚΆΤΙ ΠΟΥ ΛΕΊΠΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΆΙΤ...)από την πατρίδα σας!!! Νε τιμή,  
 
Αρετή Πιστιόλα  
για το Greekmasa.gr(pastaflora)
 
pastaflora
2. 14-06-2010 02:06
 
Αγαπητή Αρετη.Ο ξινόχοντρος είναι αποκλειστικά κρητικο έδεσμα,το γράφω  
άλλωστε και στον τίτλο. 
Για να μήν είναι πολύ ξινός,το γιαούρτι ή το ξινόγαλο δεν πρέπει να είναιπολλών ημερών γιατι βρωμάει μπουφίλα και ποδαρίλα. 
Να βάλετε γιαούρτι φρέσκο παραδοσιακό που το πουλάνεστις πήλινες λεκάνες. 
Επείσης να τον διατηρήσετε στο ψυγείο γιατι όταν μείνει έξω δημηουργούντε μύκητες. 
Τυριά δεν ξέρω να φτιάχνω γιατί είναι 
μεγάλη τέχνη και εγώ μεγάλωσα στην πόλη. 
Υ.Γ.Δές τα σχόλια μου στο ...
 
TSIGKOS59
3. 31-08-2010 13:03
 
Ο ξινόχοντρος γίνεται με ξυνισμένο γάλα.Την εκδοχή με το γιαούρτι δεν την ξέρω (παρόλο που μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική εκδοχή). 
Έχω δώσει τη συνταγή στο blog μου: 
http://cretangastronomy.blogspot.com/2010/08/blog-post_17.html
 
Kapav

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 25/04/11 )