Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Ξέβρασμα στο κρέας
Ξέβρασμα στο κρέας Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Πέμπτη, 10/06/10

Το καλό ξέβρασμα στο κρέας είναι βασικό και απαραίτητο για να έχουμε υγιεινό και καθαρό φαγητό

Επίσης πετυχαίνουμε καλύτερο τσιγάρισμα και πιο καλοδεμένη σάλτσα. Με το ξέβρασμα φεύγουνε όλες οι ακαθαρσίες, το αίμα οι βαριά μυρωδιά από το χοιρινό και την κατσίκα. Η ουσία του κρέατος δεν φεύγει,αυτή τη δίνει το κρέας όταν καλοψηθεί και μελώσει.

Απαραίτητα ξεβράζω το μοσχάρι,το βοδινό,την κατσίκα,το χοιρινό και προαιρετικά το αρνί.

meatmd_220
Τρόπος ξεβράσματος: 
  • Κόβουμε το κρέας κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει.
  • Όταν βράσει 5' σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 10'-15' να βγάλει όλες τις ακαθαρσίες.
  • Μετά το σουρώνουμε σε ένα σουρωτό στο νεροχύτη (όταν θα δείτε πως είναι το νερό και τι κατάλοιπα μένουν στην κατσαρόλα θα με δικαιολογήσετε που χρησιμοποιώ την κακόηχη λέξη ''ακαθαρσίες'' που δεν ταιριάζει σε τρόφιμα, αυτά όμως θα τα τρώγαμε).
  • Ξεπλένουμε ένα-ένα κομμάτι κάτω από τη βρύση και τα βαζουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν και να στεγνώσουν για 15', τα τουμπέρνουμε 1-2 φορές τα πάνω-κάτω για να στεγνώσουν καλά να πετύχουμε καλύτερο τσιγάρισμα.
  • Τέλος πλένουμε και την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα
Νίκος Τσίγκος, Ηράκλειο

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 30189
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 14-06-2010 16:14
 
Εγώ θα διαφωνήσω με αυτήν την τεχνική, γιατί θεωρώ ότι το φαγητό χάνει και ουσίες και νοστιμιά. 
Αντίθετα, σωτάρω το κρέας σε ελαιόλαδο ή ρίχνω το κρέας σε νερό που βράζει. Στο βραστό νερό το κρέας θωρακίζεται και κρατάει μέσα τους χυμούς του. 
Αν θέλω να αφαιρέσω το υπερβολικό λίπος από παχύ κρέας όπως είναι η γίδα, το βράζω για 30-45 λεπτά από την προηγούμενη και το αφήνω να κρυώσει. Την άλλη μέρα το κρύο λίπος βρίσκεται πηγμένο πάνω πάνω και αφαιρείται πολύ εύκολα με ένα κουτάλι, χωρίς να πετάξω το ζωμό του, και συνεχίζω το μαγείρεμα. 
Αν θέλω καθαρό και διαυγή ζωμό τον σουρώνω. 
Οι λεγόμενες ακαθαρσίες, δεν είναι παρά πρωτεΐνες (όπως είναι και το ασπράδι του αυγού) που πήζουν με τον βρασμό. 
Το αίμα του κρέατος επίσης δεν είναι ακαθαρσία. Αν το ξεζουμίζουμε έτσι, μαζί με το νερό που πετάμε, χάνουμε πολύτιμα στοιχεία, όπως τον σίδηρο, που είναι πολύ σημαντικός και η έλλειψή του προκαλεί σοβαρές αναιμίες ειδικά στις γυναίκες.
 
arhontia
2. 14-06-2010 18:18
 
Αγαπητή Αρχοντία γεία σου.Σ' ευχαριστώ που σχολίασες το άρθρο μου. 
Σ'αυτό το site είμαστε όλοι φίλοι σε μιά μεγάλη παρέα,που λέμε τη γνώμη μας  
χωρίς να την επιβάλουμε. 
Ο καθένας βλέπει,κρίνει και αποφασίζει τι θα κάνει. 
Πάντως,έχω δεί στην T.V. πολλούς σέφ που έχουν σπουδάσει γαστρονομία,να ξεβράζουν το κρέας πρίν από κάθε μαγείρεμα.Επισης,και φίλοι μου μαγειροι, 
μου το έχουν επιβεβαιώσει
 
TSIGKOS59
3. 14-06-2010 18:48
 
Εγω ξερω οτι πολλες φορες οι επαγγλεματιες μαγειρες το κανουν για λογους εμφανισης του φαγητου. 
Κατα τα αλλα συμφωνω με την Αρχοντια και εγω ξαφριζω οπου χρειαζεται αλλα πολυ σπανια ξεβραζω το κρεας.Ειδικα το κοκκινο κρεας οπως το μοσχαρι εχει πολυτιμα συστατικα για τον οργανισμο.Αλλωστε και οι παιδιατροι δεν συστηνουν κατι τετοιο οταν τα βρεφη μολις 6-8 μηνων πρωτοξεκινουν κοκκινο κρεας. 
Σε ευχαριστουμε για το ωραιο αρθρο και την ευκαιρια συζητησης που μας εδωσες.
 
margarita79
4. 14-06-2010 19:42
 
Μα και εγώ, λόγω του όλου φιλικού κλίματος και της ελευθερίας στη συζήτηση που έχουμε ακολουθήσει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του site, έγραψα την άποψή μου. :)
 
arhontia
5. 29-06-2010 15:14
 
Είναι το πρώτο μου σχόλιο μιας και μόλις ολοκλήρωσα την εγγραφή μου :-) αλλά το έχω ψάξει σαν θέμα στο παρελθόν, και από την άποψη της γεύσης, και της υγιεινής διατροφής. Πρώτη φορά που συνάντησα το \"ξεβρασμα\" σαν τεχνική ήταν από την πεθερά μου η οποία ειδικά σε κατσίκι, αρνί προσθέτει στο νερό 2-3κσ ξύδι! Σαν γεύση σε σχέση με το σωτάρισμα ή τσιγάρισμα δεν μπορώ να το συγκρίνω θεωρώ ότι από \'κει και πέρα παίζει ρόλο και η εκτέλεση της κάθε συνταγής. Στο θέμα υγείας οι απόψεις διίστανται, γιατροί μου έχουν πει ότι χάνονται πολύτιμα συστατικά αλλά χημικοί τροφίμων (ναι υπάρχει και αυτό) ότι πλέον το κρέας έχει αντιβιοτικά (και άλλα χημικά που καλύτερα να αγνοούμε) και το ξέβρασμα βοηθά (κάπως) στην αποβολή τους. Προσωπικά επέλεξα την μεσαία οδό, ανάλογα με το τι κρέας μαγειρεύω και με ποιον τρόπο.
 
ElliesMom
6. 03-07-2010 13:18
 
οισεφ ξεβράζουν το κρέας γιατί ειναι αδύνατον να σωτάρουν τις ποσότητες που μαγειρεύουν. Πρακτικά αδύνατον να σωτάρεις 20 κιλά κρέας!!!...Γι αυτό λέμε πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό είναι νοστιμότερο... και αυτό είναι αλήθεια. Οι σεφ προκειμένου μετά να νοστιμήσουν το ξεβρασμένο κρέας χρησιμοποιούν άλλα υλικά που μια νοικοκυρά δεν έχει πρόσβαση σ' αυτά..
 
distinctdistinct
7. 24-07-2010 21:50
 
Δεν ξέρω τι ακαθαρσίες μπορεί να έχει το κρέας.  
 
Το μόνο που ξέρω από την γιαγιά μου και την μαμά μου είναι ότι: 
Αν θέλεις το κρέας να γίνει νόστιμο και να μην χάσει τις ουσίες του, και είναι ανάγκη να του ποσθέσεις νερό, ΤΟΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ! 
Να το ξαφρίσουμε ΝΑΙ!!!!! Πολύ καλά μάλιστα! 
Εγώ τώρα βλέπω ότι πρέπει να το κόψου με κομμάτια, να το βράσουμε, και το....απίστευτο: ΝΑ ΤΟ ΠΛΥΝΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ !!!!!! 
ΚΑΛΟ ΣΑ ΣΒΚ ΜΕ....ΞΑΦΡΙΣΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ!
 
sylvafro
8. 24-07-2010 21:53
 
:? :zzz :roll  
Μην με μαλώσετε! Την άποψή μου είπα!
 
sylvafro
9. 01-08-2010 03:32
 
Αγαπητέ-ή sylvafro, 
1ον)σ\'ευχαριστώ που σχολίασες το άρθρο μου,εγώ δέχομαι όλες τις κριτικές. 
2ον)Ξαφρίζονταςτο βραστό κρέας, να ξέρεις οτι κάνεις τη μισή δουλιά, γιατί ο περισότερος αφρός (κομμένο αίμα) μένει στα τοιχόματα,στον πάτο του τσικαλιού και ο υπόλοιπος αιωρείται στο νερό. 
3ον)Τι γίνεται όταν δε θέλουμε να το βράσουμε αλλά να το στιγαρίσουμε και μετά να το κοκκινίσουμε; Γεμίζει το τσικάλι ζουμιά και αφρούς, κάνει μιά ώρα να τσιγσριστεί και στο τέλος όλα αυτά καίγονται, μαυρίζουν και κολάνε απάνω στο κρέας και τα τρώμε. 
Όταν έβαλα αυτό το άρθρο τό'ξερα οτι θα ξεσπάσει θύελα αντιδράσεων γιατί ανατρέπω κατεστημένα, μην ξεχνάτε οτι δεν πρέπει να μένουμε στάσημοι αλλά να αλλάζουμε γνώμες και απόψεις και να προχωράμε στο καλύτερο. 
Πρίν 30-40 χρόνια ο παππούς μου τα Χριστούγενα έσφαζε ένα χοίρο 80-100 κιλά και τον τρώγαμε όλο σε δέκα μέρες, δεν πετούσαμε ούτε ένα γραμμάριο λίπος. 
Τότε τα ζώα μεγαλώνανε με αγνές τροφές από τη γή, τώρα έχουμε ξεφύγει από τον 'πρωτογενή τομέα' και τα ζώα θρέφονται με τεχνικές ζωοτροφές, αντιβιοτικά, ορμόνες και ο'τι δε βαζει ο νούς σου. 
Γιαυτό επιμένω στο ξεβρασμα, γιατί φεύγουν όλες οι τοξίνες και δεν τις τρώμε. Τέλος επειδή οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές θα ήθελα τη γνώμη ενός ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ-ΧΗΜΙΚΟΎ ΤΡΟΦΉΜΩΝ. 
Παρακαλώ το Διαχειρειστή αν μπορεί να φροντίσει γιαυτό.
 
TSIGKOS59
10. 01-08-2010 03:42
 
Quote:
Τέλος επειδή οι απόψεις είναι πολλές και διαφορετικές θα ήθελα τη γνώμη ενός ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥ-ΧΗΜΙΚΟΎ ΤΡΟΦΉΜΩΝ.  
Παρακαλώ το Διαχειρειστή αν μπορεί να φροντίσει γιαυτό.

 
Τον τελευταίο μήνα, συναντάω μέρα παρά μέρα (για το site) και απο έναν διατροφολόγο-διαιτολόγο. Θα τους παραπέμψω στη συζήτηση για να πάρουμε και μια γνώμη διατροφολόγου. Αν και δεν είναι η ειδικότητα που ζήτησες, πιστεύω οτι θα αξίζει η παρέμβασή του/της  
Αναμείνατε λοιπόν λίγο καιρό (γιατί είναι και μέρες διακοπών για τους περισσότερους) και θα το διαλευκάνουμε. Με έχει πιάσει κι εμένα πάντως περιέργεια μετά από αυτή τη συζήτηση 8)
 
ArXoS
11. 02-08-2010 18:28
 
Να ακούσουμε και το διαιτολόγο,αλλά ένας ΤΕΧΟΛΟΓΟΣ- ΧΗΜΙΚΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ είναι πιο ειδικός στο θέμα.
 
TSIGKOS59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 13/06/10 )