Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Χοχλιοί μπουρμπουριστοί Νο.02 με ξύδι και αρισμαρί
Χοχλιοί μπουρμπουριστοί Νο.02 με ξύδι και αρισμαρί Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Σάββατο, 12/06/10
0182_425
Υλικά και προετοιμασία

Ετοιμάζουμε τους χοχλιούς όπως αναφέρω στο άρθρο μου "Χοχλιοί : προετοιμασία " και τους βάζουμε στο τηγάνι με:

  • 1 κρασοπότηρο λάδι
  • 1 κρασ/ρο ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2-3 πρέζες αρισμαρί
    (αυτά τα υλικά είναι για 1 κιλό χοχλιούς περίπου)
Εκτέλεση
  • Σκεπάζουμε το τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 15'-20' ανακατεύοντας τους 2-3 φορές.
  • Όταν σωθούν τα ζουμιά, τους ξεσκεπάζουμε και τους ανακατεύουμε συνέχεια σιγά-σιγά να έρθουν οι πάνω-κάτω γιατί όταν μείνουνε πολύ ώρα στον πάτο χωρίς ζουμί μόνο με το καυτό λάδι, θα καούνε και δεν θα βγαίνουνε. Αυτό είναι το πιο σοβαρό από όλη τη διαδικασία και κρατάει 5'-10' περίπου, εσείς θα το κρίνετε, να μην είναι ούτε σαν βραστοί, ούτε ξεραμένοι γιατί δεν θα βγαίνουνε.

Τρώγονται ζεστοί, όταν κρυώσουν δεν βγαίνουν εύκολα.

 Πως τους βγάζουμε :

Οι περισσότεροι από την άλλη Ελλάδα (που δεν είναι από την Κρήτη), δεν ξέρουν να βγάλουν το χοχλιό και πετάνε το μισό και τον πιο καλό, εκεί που είναι το ξίγκι.

Θα προσπαθήσω όσο πιο απλά και παραστατικά μπορώ να σας εξηγήσω και ο Θεός βοηθός.

  • Πιάνουμε το χοχλιό και τον χτυπάμε με ένα πιρούνι από πίσω μέχρι να σπάσει.
  • Βάζουμε τη μύτη του πιρουνιού μέσα (αν θέλετε ζεβλώστε την λίγο) και στρίβουμε το πιρούνι δεξιά και το χοχλιό αριστερά.
  • Θα δούμε αμέσως να πεταχτεί ο μισός έξω. Βγάλτε τον αλλά πριν τον φάτε. Στη μέση της σάρκας, εκεί που είναι το ξίγκι, μένει ένα κομματάκι από το καβούκι, βγάλτε το να μην τσαχαλίζει στο στόμα σας. 

Καλή επιτυχία..


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 6941
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 16-06-2010 09:43
 
Α, τι μου θύμησες! Ο πατέρας μου τους έφτιαχνε έτσι. Εγώ δεν τόλμησα ποτέ, αλλά με φίλευε παλιότερα μια κρητικιά φίλη. Σταμάτησε όμως κι αυτή να τους φτιάχνει. 
Αλλά, τι θα πει ξεβλώστε και τσαχαλίζει;
 
Nena
2. 16-06-2010 10:49
 
Ζευλώνω θα πεί:λυγίζω,πλαγιάζω. 
Τσαχαλίζει θα πεί:όταν μασάμε κάτι σαν 
άμμο ή χαλίκια και κάνει χρίτσ-χρίτσ στα 
δόντια μας.Πιστεύω να είμουνα σαφής. 
Συγνώμη που χρησημοποίησα αυτές τις λέξεις άθελα μου,αλλά εδώ στην Κρήτη 
είναι κοινότυπες.
 
TSIGKOS59
3. 16-06-2010 14:13
 
ΜΠΟΡΕΊ ΝΆΝΑΙ ΥΠΈΡΟΧΟΙ, ΑΛΛΆ ΕΓΏ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΣΚΈΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΥς ΦΆΩ...!!!οΎΤΕ ΤΟΥς ΈΧΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΑΓΟΛΌΓΙΆ ΜΟΥ....τΙ ΚΡΊΜΑ...!!
 
pastaflora
4. 18-06-2010 16:45
 
Σ ευχαριστώ για τις επεξηγήσεις. Μου αρέσει κι εμένα να χρησιμοποιώ λέξεις ντοπιολαλιάς αρκεί να ξέρω τι θα πουν. 
pastaflora μου χάνεις, όπως κι αν μαγειρεύονται οι χοχλιοί.
 
Nena
5. 19-06-2010 09:58
 
Λατρεύω αυτό το φαγάκι και ειλικρίνα θα ήθελα να το τρώω συχνότερο. Ευχαριστώ για την συνταγή
 
mariaZ
6. 02-04-2011 22:44
 
Αγαπημένο φαγητό και δεν το έχω φτιάξει ποτέ. Άσε που προϋποθέτει να είσαι στην Κρήτη. Κατά προτίμηση σε κρητικό σπίτι! Εγώ την πρώτη φορά που τα δοκίμασα ήμουν φιλοξενούμενη σε κρητικό αγαπημένο φίλο. Ήμασταν όλη η οικογένεια στο τραπέζι, εγώ δεν καταλάβαινα λέξη απ' όσα έλεγαν, οπότε τι νά' κανα... έτρωγα χωρίς να μιλάω!!!
 
Ranja

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 24/10/15 )