Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Κόκορας κρασάτος Νο.02 (coq au vin) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Παρασκευή, 25/06/10
0122_420
Υλικά:
  • 1 κόκορας, 2 κιλά περίπου κομμένος μερίδες
  • 2-3 ντομάτες ώριμες τριμ.
  • 1 κουτ. σ. πελτέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκ.
  • 2-3 σκελ. σκόρδο ψιλοκ.
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 3-4 δαφνόφυλλα
  • 5-6 κόκους μπαχάρι
  • πιπέρι, αλάτι

Ο κόκορας να είναι πλυμένος στο σουρωτό στο ψυγείο 2-3 ώρες ή από βραδύς να στραγγίζει, να πετύχουμε καλύτερο τσιγάρισμα.

Αν τον σφάξετε εσείς, μην τον ψήσετε αμέσως, να τον αφήσετε 1-2 μέρες στο ψυγείο να σιτέψει.

Εκτέλεση:
  • 0121_420Σε ένα ευρύχωρο τσικάλι (εγώ χρησιμοποιώ χύτρα ταχ.), βάζουμε το λάδι, στρώνουμε τα κομμάτια μιά στρώση και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας τα να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, βγάζουμε τα πρώτα και τσιγαρίζουμε τα υπόλοιπα.
  • Όταν τελειώσουμε με το τσιγάρισμα, τα ρίχνουμε όλα στο τσικάλι, βάζουμε το
  • κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, το πιπέρι, τα φέρνουμε 2-3 βόλτες και τα σβήνουμε με το κρασί.
  • Βάζουμε την ντομάτα με τον πελτέ, συμπληρώνουμε με νερό να είναι ίσα-ίσα και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο.
  • Παρακολουθούμε το νερό του και συμπληρώνουμε να είναι πάντα ίσα-ίσα, το αναχουμίζουμε 1-2 φορές και κατά το τέλος το αλατίζουμε.

Η σάλτσα του πρέπει να είναι ροζέ,όχι κόκκινη όπως το κοκκινιστό..
Ευνόητο είναι οτι το ψήσιμο διαρκεί ανάλογα με την ηλικία του κόκορα.

 Αυτό το φαγητό το έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν μαγείρισσα σε ένα αρχοντόσπιτο στο Γαλατά της Κων/λης.

Το συνοδεύουμε με μακαρονάδα, ή πιλάφι, ή πατάτες τηγανιτές κυδωνάτες.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 12936
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 30-06-2010 17:47
 
Αυτός είναι κρασάτος κόκορας! Με μακαρόνι χοντρό και μυζήθρα τον προτιμώ.
 
Nena
2. 01-07-2010 20:05
 
Οχι στο σφάξιμο δεν τα καταφέρνω σύντεκνε στο να τσακίσω όμως τον μαγειρεμένο και νοστιμότατο κόκκορα πολύ ευχαρίστως!! Λουκούμι πρέπει να γίνεται
 
mariaZ

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 02/04/11 )