Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κιμάδες arrow Μουσακάς Νο.03 (χωρίς τηγάνισμα)
Μουσακάς Νο.03 (χωρίς τηγάνισμα) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από TSIGKOS59   
Πέμπτη, 01/07/10
0348_425

Μουσακάς ελαφρύς, αθώος και αναμάρτητος για όσους κάνουνε υγιεινή διατροφή και όχι μόνο.

Υλικά (για το οβάλ πυρέξ):
  • 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 3-4 πατάτες
  • 600 γρ κιμάς
  • 1 φλιτζ. λάδι.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκ
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκ.
  • 5-6 κλων. μαϊντανό ψιλοκ.
  • 1 πιπεριά πράσ. ψιλοκ..
  • 3-4  ντομάτες ώριμες τριμμ.
  • 1 κουτ.σ. πελτέ
  • πιπέρι,αλάτι.
  • Μπεσαμέλ με 1 λίτρο γάλα
Εκτέλεση:
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες χοντρές φέτες,τις αλατίζουμε, τις στρώνουμε στο ταψί (αφού έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί) και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 220c για 45' περίπου. Προσοχή να μην καούν, να γίνουν όπως οι τηγανιτές.
  • Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες μέχρι να σκάσουν.

0344_425

0345_425

  • Τσιγαρίζουμε τον κιμά με το λάδι μέχρι να σωθούν τα υγρά και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά να μαραθούν λίγο κι αυτά.
  • Μετά ρίχνουμε την ντομάτα με τον πελτέ, το πιπέρι, λίγο νερό και τον ψήνουμε 25'-30'
  • Κατά το τέλος φροντίζουμε να έχουν σωθεί τα υγρά, βάζουμε τον μαϊντανό και αλατίζουμε.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε στο ταψί, τις πατάμε με μια σπάτουλα και κάνουμε μιά στρώση ένα δάχτυλο στο πάχος περίπου. Από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες (και δύο στρώσεις άμα λάχει) και βάζουμε τον κιμά.
  • Φτιάχνουμε μπεσαμέλ με 1 λ. γάλα όπως την περιγράφω στη συνταγή μου Μπεσαμέλ Νο.02 (εύκολη, χωρίς τσιγάρισμα) και τη στρώνουμε από πάνω πασπαλίζοντας την με λίγο ρεγγάτο τριμμένο.

0346_425

0347_425

Ο μουσακάς είναι έτοιμος, τον ψήνουμε για 30'-40' στους 220 c.

Εγώ συνήθως τον ετοιμάζω από βραδύς, τον ψήνω το πρωί και τον κόβω μετά από 2-3 ώρες και κόβετε σα μωσαϊκό

Αυτή η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή και όταν πετύχετε τις μελιτζάνες στο ψήσιμο, να μην είναι ούτε σαν βραστές, ούτε καμένες δεν έχει καμία διαφορά σε γεύση και μυρωδιά από τον κανονικό.

Επίσης είδα δύο συνταγές μουσακά στο site χωρίς σκόρδο, συγνώμη, αλλά ένεκα μικρασιάτης στην καταγωγή, φαΐ με βάση τις μελιτζάνες, χωρίς να βάλουμε σκόρδο, το θεωρώ απαράδεκτο..


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 17509
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 05-07-2010 15:26
 
kAI ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΑ ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΆ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΙΚΩΝΟΥΜΕ; ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΩΘΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ...ΚΑΙ Ο ΚΙΜΑΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΚΑΛΛΎΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ...! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ!...  
 
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΑΥΓΑ ΑΛΛΑ ΛΙΓΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛΛ ΜΕ ΤΟ ΡΕΓΓΑΤΟ.
 
pastaflora
2. 05-07-2010 18:03
 
Αγσπητή Αρετή,μόνο τις βραστές πατάτες 
λιώνουμε και τις στρώνουμε με τη σπάτουλα να γίνει ομοιόμορφη στρώση.Δεν λιώνουμε 
τις μελιτζάνες,απλά τις πατάμε να  
στρώσουνε,αλλά και έτσι να τις αφήσουμε 
δεν τρέχει τίποτα.
 
TSIGKOS59
3. 06-07-2010 15:13
 
Πολύ ωραίος αυτός ο μουσακάς, και η ιδέα να μπούν οι πατάτες σαν πουρές στην βάση εξαιρετική!!! Να ρωτήσω μόνο TSIGKOS το ταψί το βουτυρώνεις πριν στρώσεις τον πουρέ;
 
YANNA
4. 06-07-2010 19:41
 
Δεν χρειάζεται βουτύρωμα γιατί κατεβαίνουν 
όλα τα ζουμιά και τα λάδια από τα υλικά 
στον πάτο.Η πατάτα ξαναψήνεται,γίνεται ένα σώμα και όταν σφίξει μετά από 2-3 ώρες βγαίνει κομάτι-κομάτι με τη σπάτουλα  
φυσικά.Αν κατάλαβες προσπαθώ να τον 
κάνω όσο πιο λάιτ γίνεται.
 
TSIGKOS59
5. 23-05-2012 16:40
 
Αυτό το φαγητό σκέφτομαι να το φτιάξω αύριο (για πιο μικρό ταψάκι). Ο καλός μου λέει δεν τρώει μουσακά, αλλά είμαι σίγουρη ότι θ' αλλάξει γνώμη! :grin
 
ranja
6. 24-05-2012 15:06
 
Ένα έχω να πω, δεν έτυχε, πέτυχε! Λοιπόν η συνταγή είναι τόσο ακριβής, ακόμα και η ώρα που πρέπει να ψηθούν οι μελιντζάνες ήταν ακριβώς! 
 
Η μόνη διαφορά στη δική μου εκτέλεση είναι το λιγότερο λάδι και ότι στην μπεσαμέλ δεν έβαλα βούτυρο (έβαλα όμως τυρί με πλήρη λιπαρά).  
 
Αν μάλιστα είχα διαβάσει προσεκτικά, θα είχα λάβει υπ' όψιν ότι το φαγητό το ετοιμάζετε αποβραδίς. Κορίτσια θέλει ώρα, μην το ξεκινήσετε τελευταία στιγμή γιατί θέλει αρκετό χρόνο για να ετοιμαστεί, αλλά και το λιγότερο μια ωρίτσα να "απολαχάνει" για να κόβεται ωραία. 
 
Δεν είχε τύχει άλλη φορά να φτιάξω μουσακά, και θα καθιερωθεί στο σπίτι με αυτή τη συνταγή. Ο κύριος που έλεγε δεν τρώει μουσακά τον τσάκισε!  
 
Ευχαριστώ! :)
 
ranja
7. 24-05-2012 23:28
 
Χάρηκα που σου πέτυχε, και να ξέρεις, κάθε φορά θα τον κάνεις καλύτερο  
 
:)
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 27/06/13 )