| Μουσακάς ελαφρύς, αθώος και αναμάρτητος για όσους κάνουνε υγιεινή διατροφή και όχι μόνο.
Υλικά (για το οβάλ πυρέξ): - 4-5 μελιτζάνες φλάσκες
- 3-4 πατάτες
- 600 γρ κιμάς
- 1 φλιτζ. λάδι.
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκ
- 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκ.
- 5-6 κλων. μαϊντανό ψιλοκ.
- 1 πιπεριά πράσ. ψιλοκ..
- 3-4 ντομάτες ώριμες τριμμ.
- 1 κουτ.σ. πελτέ
- πιπέρι,αλάτι.
- Μπεσαμέλ με 1 λίτρο γάλα
|
Εκτέλεση: - Κόβουμε τις μελιτζάνες χοντρές φέτες,τις αλατίζουμε, τις στρώνουμε στο ταψί (αφού έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί) και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 220c για 45' περίπου. Προσοχή να μην καούν, να γίνουν όπως οι τηγανιτές.
- Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες μέχρι να σκάσουν.
- Τσιγαρίζουμε τον κιμά με το λάδι μέχρι να σωθούν τα υγρά και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά να μαραθούν λίγο κι αυτά.
- Μετά ρίχνουμε την ντομάτα με τον πελτέ, το πιπέρι, λίγο νερό και τον ψήνουμε 25'-30'
- Κατά το τέλος φροντίζουμε να έχουν σωθεί τα υγρά, βάζουμε τον μαϊντανό και αλατίζουμε.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε στο ταψί, τις πατάμε με μια σπάτουλα και κάνουμε μιά στρώση ένα δάχτυλο στο πάχος περίπου. Από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες (και δύο στρώσεις άμα λάχει) και βάζουμε τον κιμά.
- Φτιάχνουμε μπεσαμέλ με 1 λ. γάλα όπως την περιγράφω στη συνταγή μου Μπεσαμέλ Νο.02 (εύκολη, χωρίς τσιγάρισμα) και τη στρώνουμε από πάνω πασπαλίζοντας την με λίγο ρεγγάτο τριμμένο.
Ο μουσακάς είναι έτοιμος, τον ψήνουμε για 30'-40' στους 220 c. Εγώ συνήθως τον ετοιμάζω από βραδύς, τον ψήνω το πρωί και τον κόβω μετά από 2-3 ώρες και κόβετε σα μωσαϊκό Αυτή η συνταγή είναι δικιά μου παραλλαγή και όταν πετύχετε τις μελιτζάνες στο ψήσιμο, να μην είναι ούτε σαν βραστές, ούτε καμένες δεν έχει καμία διαφορά σε γεύση και μυρωδιά από τον κανονικό. Επίσης είδα δύο συνταγές μουσακά στο site χωρίς σκόρδο, συγνώμη, αλλά ένεκα μικρασιάτης στην καταγωγή, φαΐ με βάση τις μελιτζάνες, χωρίς να βάλουμε σκόρδο, το θεωρώ απαράδεκτο.. Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 23653 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |