Ας κάνουμε σήμερα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή αλλιώς σαρμαδάκια με αμπελόφυλλο Υλικά Για τα ντολμαδάκια :
- 2 βαζάκια αμπελόφυλλα (όσο το δυνατόν πιο ξανθά) εάν είναι φρέσκα ακόμη καλύτερα η διαδικασία είναι ίδια.
- 1 κιλό ρύζι Καρολίνα
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- Μισό ματσάκι μαϊντανό
- Δυόσμο φρέσκο ή αν δεν υπάρχει ξερό 3 κ.σ.
- 3 κ.σ. βασιλικό
- 3 κ.σ.ρίγανη
- Αλάτι
- λίγο πιπέρι
Για το βράσιμο - Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
- Νερό
- Αλάτι
Για την σάλτσα αυγολέμονου - Το ζουμί που θα περισσέψει από το βράσιμο
- Κρόκους από 2 αυγά
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κουταλιά βούτυρο (εγώ χρησιμοποιώ adoro)
- 2 κουταλιές κορν φλάουρ
Εκτέλεση Για τα ντολμαδάκια - Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε δυνατή φωτιά νερό και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και όταν τα βγάζουμε τα βάζουμε κατευθείαν σε κρύο νερό
- Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο 1 ποτήρι ελαιόλαδο και όταν μαραθούν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε
| - Μόλις τραβήξει λίγο από το λάδι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και 3 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά
- Το βγάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε λίγο να σφίξει το μείγμα
| | - Μετά τυλίγουμε τα ντολμαδάκια όπως φαίνεται στην φωτώ. Όσο πιο σφιχτά μπορούμε
- Το ρύζι το βάζουμε από την κάτω πλευρά του φύλου και αυτό που στο τέλος φαίνεται είναι η επάνω πλευρά
| | - Όταν τελειώσει το τύλιγμα μετά κόπων και βασάνων βάζουμε τα ντολμαδάκια στην βαθιά κατσαρόλα μας αλλά πρώτα στρώνουμε από κάτω μια δύο στρώσεις αμπελόφυλλα
- Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο όσο πιο κολλητά γίνετε (και αυτό γιατί στο τέλος θα είναι πιο σφιχτά )
| | - Αφού τα βάλουμε όλα στο τέλος αν μας περίσσεψαν αμπελόφυλλα γεμίζουμε τα κενά βάζουμε στην κατσαρόλα χυμό από 2 λεμόνια 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο αλάτι ένα πιάτο ανάποδα και ένα κατσαρολάκι από πάνω τους για να μην διαλύσουν κατά το βράσιμο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα.
- Το λίγο ζουμί που θα περισσέψει το κρατάμε
| | Για τη σάλτσα αυγολέμονου - Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σπάμε 2 αυγά και ρίχνουμε μέσα μόνο τους κρόκους
- Προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και χτυπάμε
- Ρίχνουμε μέσα χτυπώντας το το ζουμί από το βράσιμο που μας περίσσεψε
- το βουτυρά αλάτι και λίγο πιπέρι και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά
- μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε σιγά σιγά το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει
| Για το σερβίρισμα πρέπει πρώτα να κρυώσει το ρύζι για να σφίξουν τα ντολμαδάκια (μετά από 1 ώρα τουλάχιστον) Στην κατσαρόλα μπορείτε να βάλετε περισσότερα σκέτα αμπελόφυλλα γιατί τρώγονται και σκέτα είναι πενταπόσταγμα. Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη | |
Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 15836 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |