Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
bookmark 
Συχνές αναζητήσεις

αγκινάρες   αρνάκι   γαρίδες   γεμιστά   γιαούρτι   κολοκυθάκια   κοτόπουλο   κουλουράκια   λαχανικά   μακαρόνια   μανιτάρια   μαρμελάδα   μελιτζάνες   μοσχάρι   μπέικον   μπισκότα   μπριζόλες   ντομάτα   παγωτό   πατάτες   πιπεριές   πορτοκάλι   σοκολάτα   σουφλέ   σπανάκι   τάρτα   τούρτα   τυρόπιτα   φιλέτο   χοιρινό   χταπόδι  

Προτεινόμενος πλοηγός
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Μεζέδες και Ορεκτικά arrow Ντολμαδάκια γιαλαντζί Νο.01 (σαρμαδάκια με αμπελόφυλο)
Ντολμαδάκια γιαλαντζί Νο.01 (σαρμαδάκια με αμπελόφυλο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από PANELE   
Τρίτη, 06/07/10
dsc02668_420_01

Ας κάνουμε σήμερα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή αλλιώς σαρμαδάκια με αμπελόφυλλο

Υλικά

Για τα ντολμαδάκια :

  • 2 βαζάκια αμπελόφυλλα  (όσο το δυνατόν πιο ξανθά) εάν είναι φρέσκα ακόμη καλύτερα η διαδικασία είναι ίδια.
  • 1 κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό
  • Δυόσμο φρέσκο ή αν δεν υπάρχει ξερό 3 κ.σ.
  • 3 κ.σ. βασιλικό
  • 3 κ.σ.ρίγανη 
  • Αλάτι dsc02638_420_01
  • λίγο πιπέρι

Για το βράσιμο

  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • Νερό
  • Αλάτι

Για την σάλτσα αυγολέμονου

  • Το ζουμί που θα περισσέψει από το βράσιμο
  • Κρόκους από 2 αυγά
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κουταλιά βούτυρο (εγώ χρησιμοποιώ adoro)
  • 2 κουταλιές κορν φλάουρ
 Εκτέλεση

Για τα ντολμαδάκια

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε  σε δυνατή φωτιά νερό και όταν αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και όταν τα βγάζουμε τα βάζουμε κατευθείαν σε κρύο νερό
  • Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο 1 ποτήρι ελαιόλαδο και όταν μαραθούν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε
  • Μόλις τραβήξει λίγο από το λάδι προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και 3 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά
  • Το βγάζουμε από την φωτιά και περιμένουμε λίγο να σφίξει το μείγμα
dsc02640_420_01
  • Μετά τυλίγουμε τα ντολμαδάκια όπως φαίνεται στην φωτώ. Όσο πιο σφιχτά μπορούμε
  • Το ρύζι το βάζουμε από την κάτω πλευρά του φύλου και αυτό που στο τέλος φαίνεται είναι η επάνω πλευρά
dsc02655_420_01
  • Όταν τελειώσει το τύλιγμα μετά κόπων και βασάνων βάζουμε τα ντολμαδάκια στην βαθιά κατσαρόλα μας αλλά πρώτα στρώνουμε από κάτω μια δύο στρώσεις αμπελόφυλλα
  • Τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο όσο πιο κολλητά  γίνετε (και  αυτό γιατί στο τέλος θα είναι πιο σφιχτά )
dsc02650_420_01
  • Αφού τα βάλουμε όλα στο τέλος αν μας περίσσεψαν αμπελόφυλλα γεμίζουμε τα κενά  βάζουμε στην κατσαρόλα χυμό από 2 λεμόνια 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο αλάτι ένα πιάτο ανάποδα και ένα κατσαρολάκι από πάνω τους για να μην διαλύσουν κατά το βράσιμο και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα.
  • Το λίγο ζουμί που θα περισσέψει το κρατάμε
dsc02659_420_01

Για τη σάλτσα αυγολέμονου

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σπάμε 2 αυγά και ρίχνουμε μέσα μόνο τους κρόκους
  • Προσθέτουμε χυμό από μισό λεμόνι και χτυπάμε
  • Ρίχνουμε μέσα χτυπώντας το το ζουμί από το βράσιμο που μας περίσσεψε
  • το βουτυρά αλάτι και λίγο πιπέρι και το βάζουμε σε σιγανή φωτιά
  • μόλις λιώσει  το βούτυρο ρίχνουμε σιγά σιγά το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει

Για το σερβίρισμα πρέπει πρώτα να κρυώσει το ρύζι για να σφίξουν τα ντολμαδάκια (μετά από 1 ώρα  τουλάχιστον)

Στην κατσαρόλα μπορείτε να βάλετε περισσότερα σκέτα αμπελόφυλλα γιατί τρώγονται και σκέτα είναι πενταπόσταγμα.

 

 Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη

dsc02662_420_02

Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 10754
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 08-07-2010 12:18
 
Είπα να μην αρχίσω πρώτος τα σχόλια για να 
μην κάνω πάλι τον έξυπνο,αλλά δεν αντέχω 
θα το πώ.Αγαπητέ-ή Πανέλε (απ'το ψευδώνυμο 
δεν ξέρω αν είσαι άντρας ή γυναίκα) ωραία 
η συνταγή σου και το σοτάρισμα σταμυρωδικά καλό,αλλά γιατί να  
πρωτοψήσουμε το ρύζι δεν το καταλαβαίνω;;;
 
TSIGKOS59
2. 08-07-2010 16:20
 
Κε. Τσίγκο. Το όνομά μου είναι Παναγιώτης Ελευθεριάδης και είμαι από την Σέρρες 
Τώρα όσο αναφορά το ερώτημά σας. Όταν κάνουμε γεμιστές ντομάτες ή πιπεριές ή κολοκυθάκια πρώτα δεν φτιάχνουμε την γέμιση για να δέσουν τα υλικα μεταξύ τους?? Εξάλλου εμένα δεν μου αρέσει το ρύζι να είναι σκληρό. Είναι πολλοί που κάνουν σαρμαδάκια και το ρύζι δεν τρώγετε ευχάριστα. Στο κάτω κάτω (όπως γράφω στην συνταγή) με τρία ποτήρια νερό, το ένα κιλό ρύζι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να μισογίνει
 
PANELE
3. 08-07-2010 17:16
 
Εμένα μου φαίνονται άκρως λαχταριστα και σαν να με προσκαλούν να τα δοκιμάσω :zzz οπότε όταν βρω τα αμπελοφυλλα πανε για test-eating :grin
 
mariaZ
4. 09-07-2010 12:34
 
Μου αρέσουν! Και ειδικά αυτή η πηχή σάλτσα από πάνω!
 
Marinaki
5. 12-07-2010 20:33
 
Πολύ μ αρέσουν! Για να πω την αλήθεια τη σάλτσα αυγολέμονου την βάζω ως τώρα μόνο στα ντολμαδάκια που είναι με κιμά. Δεν μου είχε περάσει απ το μυαλό να τη βάλω για στα γιαλαντζί. Ίσως γιατί το θεωρώ πιο καλοκαιρινό φαγητό και προτιμώ το δροσερό γιαουρτάκι μαζί. Θα το δοκιμάσω όμως γιατί το αυγολέμνο μ αρέσει πολύ.
 
Nena

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 10/07/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news

Μαγειρεύουμε με :

Cuisineware - Διπλό αντιπολιτικό τηγάνι ομελετιέρα
Συνεργασίες
Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρα
Το Top στην φιλοξενία