Χταπόδι ψητό - Χτυπάμε και παραγουλιάζουμε καλά το χταπόδι
- Το κρεμάμε σε ένα σκοινί, αφήνοντάς το στην σκιά για 2 ώρες περίπου στα νοτινά (να αερίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα) για να στεγνώσει τελείως
- Το κόβουμε σε μερίδες (τα πλοκάμια και τη κουκούλα) και το βάζουμε στα κάρβουνα να ψηθεί.
- Προσέχουμε να μη μας καεί ή στεγνώσει πολύ.
- Το περιχύνουμε με λαδολέμονο και το σερβίρουμε
Είναι λίγο πιο σκληρό από το χταπόδι που ψήνουμε στα κάρβουνα (που το έχουμε βράσει πριν), αλλά η γεύση του δε συγκρίνεται
Χταπόδι λιαστό - Κρεμάμε το πολύ καλά παραγουλιασμένο χταπόδι μας στον ήλιο με ανοιχτά τα προκάμια του σε σκοινί για 2 μέρες. Το έχουμε σκεπασμένο με ένα τούλι για να προστατεύεται από τα έντομα και να μην πιάσει σκουλικάκια.
- Το ψήνουμε όπως είναι και το σερβίρουμε μόνο με ξύδι.
Είναι ακόμα πιο σκληρό από το ψητό χταπόδι, αλλά επίσης η γεύση του δε παίζεται
|
|
Χταπόδι τουρσί - Δεν χτυπάμε ούτε παραγουλιάζουμε το χταπόδι μας
- Το βράζουμε χωρίς υγρά (θα βγάλει μόνο του) σε μια κατσαρόλα με λίγο ξύδι στο πάτο της, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως (το δοκιμάζουμε με το πιρούνι για το αν είναι έτοιμο)
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα (πετάμε το ζουμάκι του, δεν μας χρειάζεται), και το βάζουμε σε βάζο ολόκληρο ή κομματάκια (αν έχουμε μικρά βαζάκια, μπρούμε να το κόψουμε στα 2 ή στα 4 ανάλογα)
- Το σκεπάζουμε με ξύδι (ή μισό-μισό ξύδι και νερό, ανάλογα τα γούστα μας) και βάζουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας (εγώ κάνω συνήθως μισά με μαντζουράνα και μισά με θυμάρι)
- Ρίχνουμε από πάνω 1 πόντο λάδι περίπου για να μην πάρει αέρα το ξύδι και σφραγίζουμε καλά
Το φυλάμε για 1 μήνα σε σκιερό μέρος πριν το καταναλώσουμε
Όλα τα παραπάνω, είναι τοπικοί παραδοσιακοί τρόποι ψησίματος του νησιού μας. Έχω ακούσει και έχω δει σε άλλα μέρη και άλλες τεχνικές, αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε, αποκλειστικά με φρέσκα χταπόδια. Καλό χειμώνα παιδιά, και του χρόνου Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 21923 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |