Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χταπόδι ψητό, λιαστό ή τουρσί Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει γραφτεί από ArXoS   
Σάββατο, 21/08/10
081_420
Σε συνέχεια του άρθρου Το χταπόδι
Χταπόδι ψητό
  • Χτυπάμε και παραγουλιάζουμε καλά το χταπόδι
  • Το κρεμάμε σε ένα σκοινί, αφήνοντάς το στην σκιά για 2 ώρες περίπου στα νοτινά (να αερίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα) για να στεγνώσει τελείως
  • Το κόβουμε σε μερίδες (τα πλοκάμια και τη κουκούλα) και το βάζουμε στα κάρβουνα να ψηθεί.
  • Προσέχουμε να μη μας καεί ή στεγνώσει πολύ.
  • Το περιχύνουμε με λαδολέμονο και το σερβίρουμε
Είναι λίγο πιο σκληρό από το χταπόδι που ψήνουμε στα κάρβουνα (που το έχουμε βράσει πριν), αλλά η γεύση του δε συγκρίνεται
Χταπόδι λιαστό
  • Κρεμάμε το πολύ καλά παραγουλιασμένο χταπόδι μας στον ήλιο με ανοιχτά τα προκάμια του σε σκοινί για 2 μέρες. Το έχουμε σκεπασμένο με ένα τούλι για να προστατεύεται από τα έντομα και να μην πιάσει σκουλικάκια.
  • Το ψήνουμε όπως είναι και το σερβίρουμε μόνο με ξύδι.
Είναι ακόμα πιο σκληρό από το ψητό χταπόδι, αλλά επίσης η γεύση του δε παίζεται
liasto_420
Χταπόδι τουρσί
  • Δεν χτυπάμε ούτε παραγουλιάζουμε το χταπόδι μας
  • Το βράζουμε χωρίς υγρά (θα βγάλει μόνο του) σε μια κατσαρόλα με λίγο ξύδι στο πάτο της, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως (το δοκιμάζουμε με το πιρούνι για το αν είναι έτοιμο)
  • toursi_420Το βγάζουμε από την κατσαρόλα (πετάμε το ζουμάκι του, δεν μας χρειάζεται), και το βάζουμε σε βάζο ολόκληρο ή κομματάκια (αν έχουμε μικρά βαζάκια, μπρούμε να το κόψουμε στα 2 ή στα 4 ανάλογα)
  • Το σκεπάζουμε με ξύδι (ή μισό-μισό ξύδι και νερό, ανάλογα τα γούστα μας) και βάζουμε τα μυρωδικά της αρεσκείας μας (εγώ κάνω συνήθως μισά με μαντζουράνα και μισά με θυμάρι)
  • Ρίχνουμε από πάνω 1 πόντο λάδι περίπου για να μην πάρει αέρα το ξύδι και σφραγίζουμε καλά

Το φυλάμε για 1 μήνα σε σκιερό μέρος πριν το καταναλώσουμε

Όλα τα παραπάνω, είναι τοπικοί παραδοσιακοί τρόποι ψησίματος του νησιού μας. Έχω ακούσει και έχω δει σε άλλα μέρη και άλλες τεχνικές, αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε, αποκλειστικά με φρέσκα χταπόδια.

Καλό χειμώνα παιδιά, και του χρόνου
Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 21923
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 23-08-2010 10:57
 
υπέροχη αναρτηση και σε παρουσία αλλά και σε πληροφόρηση!!! 
 
να σαι καλά Αρχο και του χρόνου !!!!!!!
 
MB04
2. 23-08-2010 12:07
 
Εξαιρετικός μεζές !
 
sgr
3. 23-08-2010 12:28
 
Φανταστικο Αρχο !!!Τελεια παρουσιαση!Εισαι χρυσοχερης!!!Αρε τυχερη Βουλα :grin
 
margarita79
4. 23-08-2010 15:44
 
Φανταστικές πληροφορίες (μαζί με αρκετές άγνωστες λέξεις :p ) Τρελαίνομαι για χταπόδι όπως κι αν είναι !!!! Ειδικά φρέσκο :upset
 
mariaZ
5. 23-08-2010 18:16
 
το τουρσί ειδικά, είναι ο καλύτερος τρόπος να το απολαμβάνεις όλο τον χειμώνα :roll
 
ArXoS
6. 23-08-2010 18:49
 
Τι φωτογραφίες είναι τούτες!!! Μυρίζει καλοκαίρι. Θα το κάνω κι εγώ το τουρσί να το έχω για το χειμώνα.
 
yami
7. 24-08-2010 12:40
 
Το τουρσί μου άρεσει πολύ γιατί έχει πολύυυυυ ξύδι!!!! :roll (μάλλον γι αυτό είμαι ήρεμη συνήθως :grin :grin )
 
mariaZ
8. 24-08-2010 21:34
 
τι να σου πω βρε άνθρωπε του θεού. 
δεν έχω φάει ακόμα όλη τη μέρα και βλέπω τις φωτογραφίες σου. 
εχει αρχίσει να σαλιώνει το στόμα. ΘΑ ΦΆΩ ΤΗΝ ΟΘΌΝΗ
 
PANELE
9. 13-09-2010 13:46
 
Αρχο ! Παλληκάρι μου τι ειναι αυτά που μας έφερες στο σαιτ: τρέχουν τα σάλια μας!!! Μου ανέβηκε κατακόρυφα το...ουρικό οξύ νάσαι καλά ! Χαλάλιν σου!!  
 
Μήπως ξαίρεις πως γίνεται το καλαθάκι το ξερό λιαστο δηλαδή χταπόδι που το φυλάμε μήνες για τον χειμώνα: προσπάθησα και δεν το πέτυχα μου το έφαγαν οι σφήκες! Θέλει όπως είναι με την θάλασσα επάνω του να το ξεράνουμε; ή να το ξεπλύνουμε αφού το καθαρίσουμε με γλυκό νερό: κάποτε τα πουλούσαν σαν καλαθάκι (κουβαράκι) στα παλιά μπακάλικα και το ψήνανε στα κάρβουνα και μετά το ξυδιάζανε και μοσχομύριζε το τόπος ήτανε σαν ...μαστίχα!!!...μμμ γιαμ...γιαμ...!!!! 
 
Γράψε μου αν ξέρεις πως το φτιάχνουμε!!! 
 
pastaflora
10. 13-09-2010 02:58
 
χμ, αυτό που περιγράφετε (σαν κουβαράκι στα παλιά μπακάλικα) δε μου λέει τίποτε απολύτως, γιατί συνήθως όταν τα χταπόδια έχουν λιαστεί, έχουν ξεραθεί και είναι άκαμπτα όπως ακριβώς τα ξεκρεμάς από το σκοινί. Όταν πάντως τα λιάζω, δεν τα περνάω καθόλου από γλυκό νερό (από το βράχο που τα παραγούλιασα πάνε κατευθείαν στο σκοινί τους). Δεν μου έχει τύχει βέβαια φέρω λιαστό χταπόδι στην Αθήνα για να ξέρω πόσο κρατάνε, γιατί .. μυρίζουν κάπως και η μεταφορά τους είναι μπελαλίδικη (ό,τι φέρνω από χταπόδια, τα φέρνω κατεψυγμένα. Τα λιαστά καταναλώνονται αμέσως στο νησί μετά το λιάσιμο). Θα ρωτήσω όμως τους παλιότερους στο νησί για το πόσο κρατάνε, ή αν έχουν και κανένα ΤΙΡ παραπάνω από αυτά που γράφω
 
ArXoS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 21/08/10 )