Σελίδα 1 από 3 Τη συνταγή αυτη μου την εδωσε η φιλη μου η Κικη και προερχεται απο επαγγελματια. Ειχα προσπαθησει πολλες φορες να φτιαξω σπιτικη σφολιατα και δεν με ικανοποιουσε ουτε στη γευση ,ουτε στην υφη. Οι συγκεκριμενς αναλογιες ειναι ολοσωστες και το αποτελεσμα του φύλλου με τη γνωστη΄΄μεθοδο του ηλιου΄΄παρα πολυ καλο και αρκετα κοντα στη γνωστη μας σφολιατα. Η ''μεθοδος του ηλιου'' για το ανοιγμα των φυλλων χρησιμοποιειται ευρεως στη Βορεια Ελλαδα και ειναι ενας τροπος, ανοιγωντας 2 μονο φύλλα, η πιτα μας να εχει πολλα εσωτερικα φυλλαρακια. Για τη γεμιση, απλα δεν εχω λόγια, πρεπει να τη δοκιμάσετε!!! Υλικά Για τη γέμιση - 500 γρ.κιμας
- 3-4 πρασα, το λευκο μέρος σε φετάκια
- 3 κρεμμυδακια φρεσκα ,ψιλοκομμένα
- 1 μεγαλο κρεμμυδι ξερό ,ψιλοκομμένο
- 1 καροτο, τριμμένο
- 400 γρ.τριμμενα τυρια (εγω εβαλα γραβιερα και ρεγκατο)
- Κρασι λευκο (εγω εβαλα τσιπουρο)
- Λαδι
- Αλατι- πιπερι- μοσχοκαρυδο
Για τη σφολιάτα - 750γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
- 1 κουτακι σοδα αναψυκτικο εκτος ψυγειου
- 1/2 κεσεδακι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
- 1 κ.γ αλατι
Για το βουτύρωμα των φύλλων - 1/2 κεσεδάκι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
Εκτέλεση Για τη γέμιση - Σωτάρουμε τα λαχανικα (πρασσα, κρεμμυδια φρεσκα και ξερο) σε λιγο λαδι.
- Προσθετουμε τον κιμα μεχρι να σωταριστει καλα και σβηνουμε με λιγο κρασι ή λιγο τσιπουρο.
- Ριχνουμε το τριμμενο καροτο και τα μπαχαρικα μας.
- Αφηνουμε να μαγειρευτει ο κιμας με ελαχιστο νερακι μεχρι να πιει εντελως τα υγρα του.
- Μολις κρυωσει λιγο ριχνουμε τα τυρια και ανακατευουμε.
Για το φύλλο (βήμα -βήμα οδηγίες στο βίντεο)
- Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι στο μιξερ και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη ζυμη η οποια δεν κολλαει στα χερια (τα υλικα μας μαργαρινη και σοδα φροντιζουμε να ειναι εκτος ψυγειου).
- Τυλιγουμε σε πλαστικη μεμβρανη και αφηνουμε στο ψυγειο για μιση ωρα.
- Κοβουμε τη ζυμη μας σε 2 κομματια και ανοιγουμε το καθενα σε φυλλο σε αλευρωμενη επιφανεια.Ανοιγει πανευκολα!
- Αλειφουμε ολη την επιφανεια του φυλλου με τη μαλακωμενη μαργαρινη (δεν την λιωνουμε ,απλα την αφηνουμε εκτος ψυγειου ωστε να ειναι τοσο μαλακη ωστε να την αλειφουμε με το χερι μας)
- Βαζουμε ενα πιατακι στη μεση του καθε φυλλου και χαραζουμε να κυκλο.
- Χαραζουμε ακτινωτα το υπολοιπο μερος του φυλλου, κατω απο τον κυκλο που σχηματισαμε με το πιατακι,σε 8 κομματια σα να κοβουμε μια πιτσα.
- Περνουμε ενα ενα τα κομματια που χαραξαμε τα διπλωνουμε με το βιταμ προς τα μεσα και τα ακουμπαμε πανω στον κεντρικο κυκλο.
- Στιβαζουμε, σιγα- σιγα ολα τα κομματια και κλεινουμε με τον κυκλο στα πλαγια.
- Τυλιγουμε σε μεμβρανη και βαζουμε τη ζυμη στο ψυγειο για τουλαχιστον 3 ωρες.
- Ακολουθουμε την ιδια διαδικασια και για το αλλο φυλλο.
- Οταν περασουν οι ωρες βγαζουμε το ζυμαρι απο το ψυγειο και ανοιγουμε τη ζυμη σε 2 φυλλα .
- Στρωνουμε το πρωτο σε ελαφρα λαδωμενο ταψι.
- Βαζουμε τη γεμιση αναμεσα και τοποθετουμε και το δευτερο φυλλο.
- Τυλιγουμε προς τα μεσα το φυλλο που περισσευει και χαραζουμε την πιτα μας ή σε τετραγωνα κομματια ή σε τριγωνα βαζοντας ενα ποτηρι στο κεντρο.
- Αλειφουμε την επιφανεια με λιγο λαδι και καταβρεχουμε με ελαχιστο νερο τιναζοντας τα χερια μας πανω απο την πιτα .
- Ψηνουμε στους 180-200 βαθμους μεχρι η πιτα μας να ροδισει.
Οσο περισσόοτερη ωρα μεινει το ζυμαρι μετα το βουτυρωμα στο ψυγειο τοσο πιο τραγανο θα γινει το φύλλο μας. Μπορουμε αν θελουμε μεσα στον κυκλο που δημιουργει το πιατατακι να κανουμε αλλον εναν μικροτερο με ποτηρι και να κοψουμε κι αλλες ακτινες.Στην ουσια να κανουμε 2 φορες τη διαδικασια στους 2 κυκλους για να δημιουργησουμε περισσοτερα φυλλαρακια.Εγω ομως το βρηκα αρκετο και ετσι. Καλή επιτυχία!!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (46) | Εμφανίσεις: 38368 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
|