Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου)
Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 21
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τετάρτη, 22/09/10
Ευρετήριο άρθρου
Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου)
Σελίδα 2
Σελίδα 3
img_2694_420

Τη συνταγή αυτη μου την εδωσε η φιλη μου η Κικη και προερχεται απο επαγγελματια.

Ειχα προσπαθησει πολλες φορες να φτιαξω σπιτικη σφολιατα και δεν με ικανοποιουσε ουτε στη γευση ,ουτε στην υφη. Οι συγκεκριμενς αναλογιες ειναι ολοσωστες και το αποτελεσμα του φύλλου με τη γνωστη΄΄μεθοδο του ηλιου΄΄παρα πολυ καλο και αρκετα κοντα στη γνωστη μας σφολιατα. Η ''μεθοδος του ηλιου'' για το ανοιγμα των φυλλων χρησιμοποιειται ευρεως στη Βορεια Ελλαδα και ειναι ενας τροπος, ανοιγωντας 2 μονο φύλλα, η πιτα μας να εχει πολλα εσωτερικα φυλλαρακια. Για τη γεμιση, απλα δεν εχω λόγια, πρεπει να τη δοκιμάσετε!!!

Υλικά

Για τη γέμιση 

  • 500 γρ.κιμας
  • 3-4 πρασα, το λευκο μέρος σε φετάκια
  • 3 κρεμμυδακια φρεσκα ,ψιλοκομμένα
  • 1 μεγαλο κρεμμυδι ξερό ,ψιλοκομμένο
  • 1 καροτο, τριμμένο
  • 400 γρ.τριμμενα τυρια (εγω εβαλα γραβιερα και ρεγκατο)  
  • Κρασι λευκο (εγω εβαλα τσιπουρο)
  • Λαδι
  • Αλατι- πιπερι- μοσχοκαρυδο 

Για τη σφολιάτα

  • 750γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 1 κουτακι σοδα αναψυκτικο εκτος ψυγειου
  • 1/2 κεσεδακι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
  • 1 κ.γ αλατι
Για το βουτύρωμα των φύλλων 
  • 1/2 κεσεδάκι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Σωτάρουμε τα λαχανικα (πρασσα, κρεμμυδια φρεσκα και ξερο)  σε λιγο λαδι.
  • Προσθετουμε τον κιμα μεχρι να σωταριστει καλα και σβηνουμε με λιγο κρασι ή λιγο τσιπουρο.
  • Ριχνουμε το τριμμενο καροτο και τα μπαχαρικα μας.
  • Αφηνουμε να μαγειρευτει ο κιμας με ελαχιστο νερακι μεχρι να πιει εντελως τα υγρα του.
  • Μολις κρυωσει λιγο ριχνουμε τα τυρια και ανακατευουμε.

Για το φύλλο

(βήμα -βήμα οδηγίες στο βίντεο)

  • Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι στο μιξερ και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη ζυμη η οποια δεν κολλαει στα χερια (τα υλικα μας μαργαρινη και σοδα φροντιζουμε να ειναι εκτος ψυγειου).
  • Τυλιγουμε σε πλαστικη μεμβρανη και αφηνουμε στο ψυγειο για μιση ωρα.
  • Κοβουμε τη ζυμη μας σε 2 κομματια και ανοιγουμε το καθενα σε φυλλο σε αλευρωμενη επιφανεια.Ανοιγει πανευκολα!
  • Αλειφουμε ολη την επιφανεια του φυλλου με τη μαλακωμενη μαργαρινη (δεν την λιωνουμε ,απλα την αφηνουμε εκτος ψυγειου ωστε να ειναι τοσο μαλακη ωστε να την αλειφουμε με το χερι μας) 
  • Βαζουμε ενα πιατακι στη μεση του καθε φυλλου και χαραζουμε να κυκλο.
  • Χαραζουμε ακτινωτα το υπολοιπο μερος του φυλλου, κατω απο τον κυκλο που σχηματισαμε με το πιατακι,σε 8 κομματια σα να κοβουμε μια πιτσα. 
  • Περνουμε ενα ενα τα κομματια που χαραξαμε τα διπλωνουμε με το βιταμ προς τα μεσα και τα ακουμπαμε πανω στον κεντρικο κυκλο.
  • Στιβαζουμε, σιγα- σιγα ολα τα κομματια και κλεινουμε με τον κυκλο στα πλαγια.
  • Τυλιγουμε σε μεμβρανη και βαζουμε τη ζυμη στο ψυγειο για τουλαχιστον 3 ωρες.
  • Ακολουθουμε την ιδια διαδικασια και για το αλλο φυλλο.
  • Οταν περασουν οι ωρες βγαζουμε το ζυμαρι απο το ψυγειο και ανοιγουμε τη ζυμη σε 2 φυλλα .
  • Στρωνουμε το πρωτο σε ελαφρα λαδωμενο ταψι.
  • Βαζουμε τη γεμιση αναμεσα και τοποθετουμε και το δευτερο φυλλο.
  • Τυλιγουμε προς τα μεσα το φυλλο που περισσευει και χαραζουμε την πιτα μας ή σε τετραγωνα κομματια ή σε τριγωνα βαζοντας ενα ποτηρι στο κεντρο.
  • Αλειφουμε την επιφανεια με λιγο λαδι και καταβρεχουμε με ελαχιστο νερο τιναζοντας τα χερια μας πανω απο την πιτα .
  • Ψηνουμε στους 180-200 βαθμους μεχρι η πιτα μας να ροδισει.

Οσο περισσόοτερη ωρα μεινει το ζυμαρι μετα το βουτυρωμα στο ψυγειο τοσο πιο τραγανο θα γινει το φύλλο μας.

Μπορουμε αν θελουμε μεσα στον κυκλο που δημιουργει το πιατατακι να κανουμε αλλον εναν  μικροτερο με ποτηρι και να κοψουμε κι αλλες ακτινες.Στην ουσια να κανουμε 2 φορες τη διαδικασια στους 2 κυκλους για να δημιουργησουμε περισσοτερα φυλλαρακια.Εγω ομως το βρηκα αρκετο και ετσι.  

img_2711_420

 Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (46) | Εμφανίσεις: 30285
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (31)
1. 24-09-2010 09:02
 
Πρέπει να είναι πολύ ωραία
 
xalbas
2. 24-09-2010 09:24
 
Ειλικρινά, όταν θα έχω λίγο χρόνο, θα τη δοκιμάσω γιατί πάντα μου αρέσει όλα τα υλικά ενός φαγηρού να είναι σπιτικά και νιώθω "τύψεις" όταν ακόμα και το φύλλο το αγοράζω απ' έξω. :sigh  
Και αυτό φαίνεται νόστιμο... 
Ευχαριστούμε Μαργαρίτα! :)
 
nayia
3. 24-09-2010 11:34
 
Φοβερή πίτα και φαντάζομαι τέλεια γεύση. Το θέμα είναι ποιός ανοίγει το φύλλο ? :roll
 
sgr
4. 24-09-2010 11:40
 
Καλε δες το βιντεο ειναι πιο ευκολο απο οτι δειχνει.Το ζυμαρι ανοιγει πανευκολα!!!Δεν ειμαι και εγω ειδημοπνας στο ανοιγμα του φυλλου...πολυ σπανια το κανω και αυτο ηταν απλουστατο!!!
 
margarita79
5. 24-09-2010 14:02
 
λΟΙΠΌΝ , ΤΟ ΦΎΛΟ ΣΟΥ ΜΑΡΓΑΡΊΤΑ ΕΊΝΑΙ υπεροχο ΑΥΤΌς ΕΊΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΌς ΤΡΌΠΟς ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΟΛΙΆΤΑ!
 
pastaflora
6. 24-09-2010 14:47
 
Ολα τα λεφτα ειναι η ..πετσετα !!!! 
Απλα ειναι λιγο δυσκολο να καταλαβω αν ...ειχαμε την πετσετα και σκεφθηκαμε την "μεθοδο του ηλιου" η ειχαμε την μεθοδο και ψαχναμε την ..πετσετα !!! Χα Χα 
Η συνταγη πρεπει να σκιζει !! 
Θα παω να αγορασω φυλλο και θα την φτιαξω ...σιγα μην ανοιξω φυλλο !!!!!!!
 
M22
7. 24-09-2010 15:01
 
Καλά κι εγώ για να ανοίξω φύλλο το βλέπω μάλλον δύσκολο :sigh ! Πάντως η συνταγή σκίζει και οι φωτογραφίες λαχταριστές!! :eek
 
vago
8. 24-09-2010 15:03
 
Χαιρομαι που προσεξες την χαρτοπετσετα!!!χαχα! 
Το επιασες το styling μου !!Ευγε!! 
Λοιπον ναι, ειχαμε τη μεθοδο του ηλιου και ετυχε να εχουμε και την πετσετα :grin  
Τυχαιο?δε νομιζω!!! 
Οσο για το φυλλο λεω να δοκιμασεις να το φτιαξεις και σου στελνω εγω την καταλληλη πετσετα! 8)
 
margarita79
9. 24-09-2010 18:23
 
margarita79 είσαι ένα πραγματικό μαργαριτάρι στην κουζίνα σου.και μάλιστα σπάνιο. Αφού έχεις το μεράκι και την όρεξη βεβαια να κάνεις τέτοια πίτα σου βγάζω το καπέλο.γειά στα χέρια σου.
 
PANELE
10. 24-09-2010 18:33
 
Ευχαριστω πολυ.Τα ευσημα ανηκουν στη φιλη μου Κικη που μου ειπε τη συνταγη και στον Αρχο για το υποδειγματικο βιντεο!Thank you!!
 
margarita79
11. 25-09-2010 08:45
 
Πραγματικά φαίνεται εύκολο :eek  
Κι εγώ δεν τα πάω καλά με άνοιγμα του φύλλου αλλά με τέτοια παρουσίαση λέω να το επιχειρήσω με την πρώτη ευκαιρία :)  
Η δε γέμιση μύρισε μέχρι εδώ :zzz :zzz  
Εύγε παιδιά ;)
 
Flora
12. 25-09-2010 11:54
 
Η αδυναμία μου είναι οι πίτες. Και αυτή εδώ σε προκαλεί να την φτιάξεις. Μπράβο Μαργαρίτα σε σένα και την φίλη σου για την ωραία συνταγή. Οσο για το φύλλο σίγουρα θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω.  
η δε χαρτοπετσέτα όλα τα λεφτά!!
 
voula
13. 01-11-2010 00:39
 
Μαργαρίτα έκανα το φύλλο σου σε σπανακόπιτα και πραγματικά ήταν καταπληκτικό. Έχω κάνει και άλλα φύλλα με τη μέθοδο του ήλιου αλλά κανένα δεν ήταν τόσο ωραίο και τόσο κοντά στη σφολιάτα  
Και όσοι δεν ανοίγετε φύλλο, αξίζει πραγματικά το συγκεκριμένο να το προσπαθήσετε  
 
 
voula
14. 01-11-2010 15:27
 
Τελεια Βουλα σου εγινε!Τελεια!!Λαχταριστη!!!!Μπραβ !
 
margarita79
15. 03-11-2010 12:02
 
μόνο που είδα την συνταγή με έπιασε λιγούρα... έχω και ερώτηση:λέτε \"Κοβουμε τη ζυμη μας σε 2 κομματια και ανοιγουμε το καθενα σε φυλλο σε αλευρωμενη επιφανεια.Ανοιγει πανευκολα!\" μετά τι γίνεται όταν ξεκινάμε με το πιάτο να κόβουμε ? τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και βάζουμε το πιάτο για να κόψουμε ?
 
pitsi


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 23/09/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός