Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Πίτες και Ψωμιά arrow Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου)
Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 21
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τετάρτη, 22/09/10
Ευρετήριο άρθρου
Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου)
Σελίδα 2
Σελίδα 3
img_2694_420

Τη συνταγή αυτη μου την εδωσε η φιλη μου η Κικη και προερχεται απο επαγγελματια.

Ειχα προσπαθησει πολλες φορες να φτιαξω σπιτικη σφολιατα και δεν με ικανοποιουσε ουτε στη γευση ,ουτε στην υφη. Οι συγκεκριμενς αναλογιες ειναι ολοσωστες και το αποτελεσμα του φύλλου με τη γνωστη΄΄μεθοδο του ηλιου΄΄παρα πολυ καλο και αρκετα κοντα στη γνωστη μας σφολιατα. Η ''μεθοδος του ηλιου'' για το ανοιγμα των φυλλων χρησιμοποιειται ευρεως στη Βορεια Ελλαδα και ειναι ενας τροπος, ανοιγωντας 2 μονο φύλλα, η πιτα μας να εχει πολλα εσωτερικα φυλλαρακια. Για τη γεμιση, απλα δεν εχω λόγια, πρεπει να τη δοκιμάσετε!!!

Υλικά

Για τη γέμιση 

  • 500 γρ.κιμας
  • 3-4 πρασα, το λευκο μέρος σε φετάκια
  • 3 κρεμμυδακια φρεσκα ,ψιλοκομμένα
  • 1 μεγαλο κρεμμυδι ξερό ,ψιλοκομμένο
  • 1 καροτο, τριμμένο
  • 400 γρ.τριμμενα τυρια (εγω εβαλα γραβιερα και ρεγκατο)  
  • Κρασι λευκο (εγω εβαλα τσιπουρο)
  • Λαδι
  • Αλατι- πιπερι- μοσχοκαρυδο 

Για τη σφολιάτα

  • 750γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 1 κουτακι σοδα αναψυκτικο εκτος ψυγειου
  • 1/2 κεσεδακι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
  • 1 κ.γ αλατι
Για το βουτύρωμα των φύλλων 
  • 1/2 κεσεδάκι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Σωτάρουμε τα λαχανικα (πρασσα, κρεμμυδια φρεσκα και ξερο)  σε λιγο λαδι.
  • Προσθετουμε τον κιμα μεχρι να σωταριστει καλα και σβηνουμε με λιγο κρασι ή λιγο τσιπουρο.
  • Ριχνουμε το τριμμενο καροτο και τα μπαχαρικα μας.
  • Αφηνουμε να μαγειρευτει ο κιμας με ελαχιστο νερακι μεχρι να πιει εντελως τα υγρα του.
  • Μολις κρυωσει λιγο ριχνουμε τα τυρια και ανακατευουμε.

Για το φύλλο

(βήμα -βήμα οδηγίες στο βίντεο)

  • Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι στο μιξερ και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη ζυμη η οποια δεν κολλαει στα χερια (τα υλικα μας μαργαρινη και σοδα φροντιζουμε να ειναι εκτος ψυγειου).
  • Τυλιγουμε σε πλαστικη μεμβρανη και αφηνουμε στο ψυγειο για μιση ωρα.
  • Κοβουμε τη ζυμη μας σε 2 κομματια και ανοιγουμε το καθενα σε φυλλο σε αλευρωμενη επιφανεια.Ανοιγει πανευκολα!
  • Αλειφουμε ολη την επιφανεια του φυλλου με τη μαλακωμενη μαργαρινη (δεν την λιωνουμε ,απλα την αφηνουμε εκτος ψυγειου ωστε να ειναι τοσο μαλακη ωστε να την αλειφουμε με το χερι μας) 
  • Βαζουμε ενα πιατακι στη μεση του καθε φυλλου και χαραζουμε να κυκλο.
  • Χαραζουμε ακτινωτα το υπολοιπο μερος του φυλλου, κατω απο τον κυκλο που σχηματισαμε με το πιατακι,σε 8 κομματια σα να κοβουμε μια πιτσα. 
  • Περνουμε ενα ενα τα κομματια που χαραξαμε τα διπλωνουμε με το βιταμ προς τα μεσα και τα ακουμπαμε πανω στον κεντρικο κυκλο.
  • Στιβαζουμε, σιγα- σιγα ολα τα κομματια και κλεινουμε με τον κυκλο στα πλαγια.
  • Τυλιγουμε σε μεμβρανη και βαζουμε τη ζυμη στο ψυγειο για τουλαχιστον 3 ωρες.
  • Ακολουθουμε την ιδια διαδικασια και για το αλλο φυλλο.
  • Οταν περασουν οι ωρες βγαζουμε το ζυμαρι απο το ψυγειο και ανοιγουμε τη ζυμη σε 2 φυλλα .
  • Στρωνουμε το πρωτο σε ελαφρα λαδωμενο ταψι.
  • Βαζουμε τη γεμιση αναμεσα και τοποθετουμε και το δευτερο φυλλο.
  • Τυλιγουμε προς τα μεσα το φυλλο που περισσευει και χαραζουμε την πιτα μας ή σε τετραγωνα κομματια ή σε τριγωνα βαζοντας ενα ποτηρι στο κεντρο.
  • Αλειφουμε την επιφανεια με λιγο λαδι και καταβρεχουμε με ελαχιστο νερο τιναζοντας τα χερια μας πανω απο την πιτα .
  • Ψηνουμε στους 180-200 βαθμους μεχρι η πιτα μας να ροδισει.

Οσο περισσόοτερη ωρα μεινει το ζυμαρι μετα το βουτυρωμα στο ψυγειο τοσο πιο τραγανο θα γινει το φύλλο μας.

Μπορουμε αν θελουμε μεσα στον κυκλο που δημιουργει το πιατατακι να κανουμε αλλον εναν  μικροτερο με ποτηρι και να κοψουμε κι αλλες ακτινες.Στην ουσια να κανουμε 2 φορες τη διαδικασια στους 2 κυκλους για να δημιουργησουμε περισσοτερα φυλλαρακια.Εγω ομως το βρηκα αρκετο και ετσι.  

img_2711_420

 Καλή επιτυχία!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (46) | Εμφανίσεις: 38373
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (31)
16. 03-11-2010 12:40
 
Αν δεις το βιντεο στην εκτελεση θα καταλαβεις ακριβως τι κανουμε ειναι πολυ αναλυτικο.Βαζουμε το πιατακι στο κεντρο του φυλλου και γυρω γυρω απο το πιατο χαραζουμε το υπολοιπο φυλλο σε οκτω κομματια σαν της πιτσας τριγωνα.Μετα αφου εχουμε απλωσει τη μαργαρινη περνουμε το καθε κομματι απο τα οκτω το διπλωνουμε και το βαζουμε πανω στον κεντρικο κυκλο που εχει σχηματισει το πιατακι.Στο τελος διπλωνουμε ολα μαζι τα κομματια(το πυργακι που εχουμε φτιαξει δλδ)μεσα σε μεμβρανη... 
Δε νομιζω οτι μπορω να το εξηγησω καλυτερα απο το βιντεο.. :grin
 
margarita79
17. 01-12-2010 12:58
 
ειχα δει και αλλη φορα πιτα με τη μεθοδο του ηλιου αλλα δεν δοκομαζα να την κανω γιατι ειχε πολλα υλικα,αλλα η δικη σου ''δεν υπαρχει''λιγα και απλα υλικα και πανευκολο,εκανα την πρασοκιμαδοπιτα ακριβως οπως την περιγραφεις και βγηκε τελεια!!!!!και φυσικα πηρα πολλα ευσημα γι'αυτο χα!χα!χα!Τωρα που ειδα ποσο ευκολα ειναι το φυλλο θα φτιαχνω και με αλλη γεμιση καθε φορα.Και παλι συγχαρητηρια.
 
smileplease
18. 01-12-2010 13:46
 
Ετσι μπραβο πειτε ποσο ευκολο και τελειο ειναι το φυλλο χαχαχα!!!Χαιρομαι που σου αρεσε και αρεσε.Ηδη στην κατηγορια πιτες εχω αναρτησει λουκανικοπιτα σπεσιαλ με αυτο το φυλλο και κολοκυθοτυροπιτα με κιτρινο κολοκυθι.Το κανω πολυ συχνα και πανευκολα!Σε ευχαριστω!!!
 
margarita79
19. 05-12-2010 08:26
 
Ειναι πανευκολη να φανταστεις χθες εκανα 2 δοσεις ζυμη μια κιμαδοπρασοπιτα για τη μαμα μου και τις αδελφες μου και μια πρασα νηστισημη για το μπαμπα μου που νηστευει,και περιτο να σου πω τρελαθηκαν.Τα παντα στην πιτα ειναι να πετυχεις το φυλλο και το δικο σου ειναι και με το παραπανω.
 
smileplease
20. 04-02-2011 09:52
 
Μπράβο Μαργαρίτα. Φαίνεται πολύ ωραία η πίτα σου και το φύλλο της. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μποτούμε να βάλουμε την ζύμη στην κατάψυξη και να την βγάλουμε όποτε θέλουμε και να ανοίξουμε το φύλλο.  
Θα την κάνω την άλλη εβδομάδα και θα σας πώ εντυπώσεις.
 
maraki1
21. 04-02-2011 09:57
 
Λοιπον ναι τις προαλλες το εφτιαξε γνωστη μου και το εβαλε καταψυξη.Το εβγαλε μετα και το ανοιξε και εγινε ωραιοτατη σφολιατα ισως και καλυτερη ακομα διοτι ολες οι σφολιατες στην καταψυξη γινονται πιο τριφτες.Μαλιστα συζητουσα με μια αλλη φιλη καποιον τροπο να μπαινει το φυλλο ετοιμο ανοιγμενο στην καταψυξη σε ρολο μεσα σε αλευρωμενη λαδοκολλα ωστε να το εχουμε διαθεσιμο παντα σαν τη σφολιατα του εμποριου.Εγω ακομα δεν εχω δοκιμασει τιποτα απο τα 2 οποτε δε μπορω να σου πω με βεβαιοτητα ομως πιστευω πως γινεται.Καλη επιτυχία!!!
 
margarita79
22. 06-02-2011 20:24
 
Σ' ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
 
maraki1
23. 22-02-2011 13:41
 
Έφτιαξα τελικά την πίτα την προηγούμενη εβδομάδα κι έγινε καταπληκτική. Το φύλλο τελικά το έβαλα στην κατάψυξη για 2 μέρες και ήταν υπέροχο. Την μόνη παραλλαγή που έκανα ήταν το ότι έβαλα λιγότερο κιμά περίπου 300 γρ. και περισσότερα πράσα. Από δώ και πέρα μόνο αυτό το φύλλο θα κάνω μιας κι είναι πολύ εύκολο και νοστιμότατο. Μπράβο και πάλι Μαργαρίτα για την συνταγή!!!!!
 
maraki1
24. 22-02-2011 13:49
 
Μπραβο σου!Ειναι πολυ ωραιο πραγματικα!Θα το κανω και εγω λοιπον με κατεψυγμενο φυλλο.Το εβαλες ανοιγμενο στην καταψυκη ή στη φαση πριν το ανοιξεις?Θα δοκιμασω !
 
margarita79
25. 02-03-2011 14:17
 
Μαργαρίτα τώρα είδα την ερώτηση. Το έβαλα αφού έβαλα το βούτυρο και έκαν 2 μπαλίτσες. Το έβγαλα μετά και το άφησα όλο το βράδυ στο ψυγείο και την άλλη μέρα το άνοιξα κι έκανα την πίτα.
 
maraki1
26. 08-12-2011 22:25
 
"1/2 κεσεδάκι μαργαρινη" poso diladi einai 100gr200??? margarini vazoume kai mesa stiv zimi???
 
jun
27. 08-12-2011 22:34
 
Περνεις ενα κεσεδακι των 200 γραμμαριων.Το μισο το βαζεις για να φτιαξεις τη ζυμη και το αλλο μισο για το βουτυρωμα των φυλλων οπως περιγραφω.Δες και το βιντεο.
 
margarita79
28. 09-12-2011 18:22
 
euxaristo poli fa tin dokimaso eda kai to video ala se katalava kai xoris auto mono ia to margarini ixa apories :)
 
jun
29. 23-11-2012 15:10
 
Να ρωτήσω, για τι νουμερο ταψί κανει πειπου αυτή η δοσολογία? Για 28-30 ειναι εντάξει?
 
arxaria
30. 23-11-2012 17:58
 
Αναλογως ποσο ''ψηλη'' θες να ειναι η πιτα σου και ποσο μεγαλο θα ανοιξεις το φυλλο.Εγω για πιτες χρησιμοποιω ταψι 36αρι.
 
margarita79


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 23/09/10 )