Σελίδα 1 από 2 Αυτη η συνταγη ειναι απο το τετραδιο της μανουλας. Υπηρχε πανω σε φακελακι ξηρης μαγιας η οποια δε ξερω καν αν κυκλοφορει ακομα. Ειναι φ α ν τ α σ τ ι κ η συνταγη δεν τον ξεχωριζεις σε τιποτα απο τον γνωστο λουκουμα του κουλουρά!! Οτι πρεπει για κολατσιο στο σχολειο ή στο... γραφειο !!! Υλικά
- 1 φακελάκι ξηρη μαγια
- 5 φλυτζάνια αλεύρι γ.ο.χ
- 1/2 φλυτζανιού χλιαρό νερό
- 3/4 φλυτζανιού χλιαρό γάλα
- 1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό
- 1/4 φλυτζανιού βιταμ λιωμένο
Για το στολισμα
- Ζαχαρη κρυσταλλικη
- ή σοκολατα κουβερτουρα ή σοκολατα λευκη ή σοκολάτα γάλακτος και χρωματιστή τρουφα
- ή γλασσο λεμονιου
Εκτέλεση - Βαζουμε ολα τα υλικα μαζι στο μιξερ και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια ελαστικη και απαλη ζυμη που δεν κολλαει καθολου στα χερια (μπορουμε να ζυμωσουμε και στο χερι). Αν δουμε οτι κολλαει και χρειαζεται προσθετουμε λιγο αλευρι.
- Αφηνουμε τη ζυμη σκεπασμενη να φουσκωσει και να διπλασιαστει σε ογκο. Για πιο γρηγορα αναβουμε τον φουρνο μας στους 50 βαθμους,τον σβηνουμε και βαζουμε μεσα το μπωλ σκεπασμενο και ακουμπσμενο πανω σε μια πετσετα στη σχαρα.
Το ζυμαρι ειναι ετοιμο οταν βυθιζουμε το χερι μας στο κεντρο και δεν επανερχεται - Ανοιγουμε με τον πλαστη σε αλευρωμενη επιφανεια το ζυμαρι σχετικα παχυ (περιπου 1,5-2 εκατοστα).
- Κοβουμε κυκλους με ενα ποτηρι(το βουταμε που και που σε λιγο αλευρι αν δουμε οτι κολλαει) και στο κεντρο του καθε κυκλου μικροτερα κυκλακια με το μεταλικο καπακι απο ενα μπουκαλι ή με μια δαχτυληθρα.
Με τη μεθοδο αυτη με το καπακι και το ποτηρι οι λουκουμαδες μας εχουν μορφη σαν τους αγοραστους. - Ακουμπαμε τους κυκλους πανω στις λαμαρινες του φουρνου μας τις οποιες εχουμε στρωσει με λαδοκολλα και εχουμε πασπαλιζει αλευρι.
- Ξαναβαζουμε για λιγο τις λαμαρινες στο φουρνο να ξαναφουσκωσουν.
- Σε μια βαθια μετρια κατσαρολα βαζουμε λαδι εως τη μεση και το αφηνουμε να ζεσταθει καλα.
- Ριχνουμε μεσα 4 λουκουμαδες τη φορα και τηγανιζουμε μεχρι να χρυσισουν και απο τις 2 μεριες.
- Τους βγαζουμε πανω σε απορροφητικο χαρτι.
- Πριν κρυωσουν βαζουμε αρκετη ζαχαρη μεσα σε μια σακουλιτσα τροφμων και ριχνουμε μεσα 3-4 λουκουμαδες τη φορα. Κουνωντας τη σακουλιτσα ζαχαρωνουμε τους λουκουμαδες ομοιομορφα.
Οι λουκουμάδες ειναι έτοιμοι!!! Μπορουμε να φτιαξουμε και μεγαλους ατομικους λουκουμαδες πλαθοντας μεγαλους κυκλους σαν κουλουρι με το χερι μας ή χρησιμοποιουμε αντι για ποτηρι, ενα πιατακι και ενα φλιτζανακι του καφε σαν καλουπι. Αν θελετε μπορειτε και να κανετε γλασσο και να τους περιχυσετε ή να λιωσετε σοκολατα και να βουτηξετε το μισο σα ντονατς. Επισης μπορειτε να μην κανετε την τρυπα στη μεση και να τα τηγανισετε ολοστρογγυλα σα ντονατς.Μετα με συριγγα τους κανετε ενεση με μαρμελαδα ή μερεντα ή κρεμα ζαχαροπλαστικης και πασπαλιζετε αχνη. Προσοχη στο τηγανισμα .Οσο προχωραμε θα βλεπουμε οτι τηγανιζονται πιο γρηγορα οποτε φροντιζουμε που και που να χαμηλωνουμε το ματι. Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (50) | Εμφανίσεις: 47525 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
|