Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Μήλα φιρίκια ποσέ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Πέμπτη, 28/10/10
pa310011_420
Υλικά:
  • 15 – 20 φιρίκια
  • 2 κούπες ζάχαρη (κλέβω εδώ, βάζω 1+1/2)
  • 3 κούπες νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1-2 φέτες λεμόνι
  • 2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
  • 1 πρέζα στίγματα ή σκόνη κρόκου Κοζάνης (προαιρετικά, δίνει το χρώμα)
Εκτέλεση:
pa310008_420
  • Καθαρίζουμε και ξεκουκουτσιάζουμε με το ειδικό εργαλείο τα μηλαράκια. Αν δεν το έχουμε στην κατοχή μας, τα κόβουμε σε μισά και τα ξεκουκουτσιάζουμε με το μαχαίρι. Τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού για να μείνουν ανοιχτόχρωμα.
pa310004_420
  • Στο μεταξύ έχουμε βάλει σε μεσαία κατσαρόλα το νερό με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του κρόκου να πάρουν βράση. Μετά από 5-7 λεπτά βρασμού, ρίχνουμε τα μήλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά,  και αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον κρόκο Κοζάνης. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ζωντανά, να κρατάνε λίγο, μη γίνουν κομπόστα.
  • Τα αφαιρούμε με τρυπητή  κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει – περίπου 7 λεπτά ακόμη. Ξαναρίχνουμε μέσα τα μήλα, κουνάμε την κατσαρόλα να σκεπαστούν από το σιρόπι, και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σκέτο, με γιαούρτι ή παγωτό.

Συντηρείται στο ψυγείο για σύντομο χρονικό διάστημα.

 Εναλλακτικά, μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια αντί αρμπαρόριζα στο βράσιμο, και με ρούμι ή ουίσκι και μέλι στο τέλος του βρασμού.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 6001
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 01-11-2010 08:01
 
Μπράβο, Αρχοντία, έγραψες πάλι :zzz :zzz  
Λατρεύω τα φιρίκια και είμαι σίγουρη πως θα λατρέψω και αυτόν τον τρόπο παρασκευής τους. 
Θα τα φτιάξω μόλις προμηθευτώ ωραία μηλαράκια ;)
 
Flora
2. 01-11-2010 13:50
 
Είναι πολύ φρέσκο και δροσερό γλυκό. Εμένα μου αρέσει πολύ με το γιαούρτι. Αλλά η ζάχαρη της αρχικής συνταγής μου πέφτει όπως γράφω πολύ και βάζω λιγότερη. Το σιρόπι παρόλα αυτά πήζει μια χαρά λόγω της πηκτίνης που περιέχουν τα μήλα
 
arhontia
3. 02-11-2010 09:46
 
Από τα αγαπημένα μου γλυκά...!!! Το φτιάχνω πολύ συχνά με κανονικά μήλα και αντί για ζάχαρη βάζω 1-2 ζαχαρίνες!
 
Marinaki
4. 02-11-2010 13:58
 
Και με αχλάδια, και κυδώνια... 
Ζαχαρίνες είναι καλή ιδέα για πιο light - δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε γλυκό. Πώς γίνεται; Δένει το σιρόπι; Και πόσο συντηρείται; Η ζάχαρη είναι στην ουσία ένα φυσικό συντηρητικό.
 
arhontia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 01/11/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός