Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κρέατα arrow Συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος με πουρέ βελουτέ αρωματικό!
Συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος με πουρέ βελουτέ αρωματικό! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Τετάρτη, 24/11/10
Ενα θρεπτικό και χορταστικό  πιάτο....
Υλικά

Για το συκώτι:

  • ½ κιλό συκώτι μοσχαρίσιο του γάλακτος κομμένο σε πολύ χοντρές φέτες άπλυτο.
  • 1-2 κρεμμύδια γαλλικά τ. εσαλοτ ή μικρά του στιφάδου  χοντροκομμένα
  • 2 κουταλάκια  ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι τσάιβς  (σχινόπρασο-πράσινο),
  • λίγο λάδι
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή κρασάκι κόκκινο, για φλαμπάρισμα
  • 1 ποτήρι ζωμό βωδινού για να κάνω την σάλτσα του,
  • 2 κουταλάκια του γλυκού νισεστέ διαλυμένες σε
  • 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, για το γλασάρισμα της σάλτσας.

Για τον πουρέ:

  • Λίγο βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο, 
  • πατάτες βραστές,
  • αλάτι  πιπέρι φρ’εσκο μοσχοκάρυδο 
  • κρεμμυδάκι   ψιλοκομμένο, και
  • ψιλικομμένο τσάιβς (σχινόπρασο)
Εκτέλεση
  • Στο τηγάνι με το λάδι τηγανίζω τα σικωτια. Προσθέτω τα κρεμμύδια, το τσάιβς.
  • Τα  αποσύρω από την φωτιά και περιχύνω με το κονιάκ,

Προσοχή: Μακριά από υφάσματα, πετσέτες και χαρτιά ή ό,τι εύφλεκτο

  • Αναβάζω στην φωτιά και ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΑΒΕΙ  ΦΩΤΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ και φλαμπάρω ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΌ ΣΒΗΝΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ και εξαφανιζεται το αλκοόλ και αφήνει ένα εξαιρετικό άρωμα στο κρέας.
  • Αμέσως ρίχνω μέσα στο τηγάνι με το συκώτι τον ζωμό του μοσχαριού και αφήνω να βράσει με ανοιχτό το τηγάνι. Γυρίζω κάπου-κάπου το συκώτι να ψηθεί καλά από παντού.  Δεν είναι ανάγκη να τελειώσει ο ζωμός, γιατί με αυτόν θα φτιάξουμε την σάλτσα…..

Το συκώτι είναι έτοιμο αν ακουμπήσω το δάκτυλο και είναι σκληρά τα κομμάτια,  τότε είναι καλοψημμένο, εν αντιθέσει με το άψητο που αν ακουμπήσω το δάκτυλο βουλιάζει…

  • Όταν λοιπόν ψηθεί το συκώτι το βγάζω από το τηγάνι και δένω την σάλτσα με το κορν φλάουρ.

Κατόπιν φτιανω τον πουρέ ως εξής:

  • Ξεφλουδίζω ζεστή την πατάτα και την πιέζω ελαφρά με ένα ειδικό μηχάνημα ή με το πηρούνι για να είναι αφράτος, γιατι  αν τον παιδέψω γίνεται λάστιχο.
  • Μόλις τον λιώσω ρίχνω το βιτάμ ή το βούτυρο μέσα και ανακατεύω με την σπατουλα την ζεστή πατάτα να ομογενοποιηθεί.
  • Αλατοπιπερώνω και ρίχνω μοσχοκάρυδο να πάρει άρωμα, προσθέτω κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τσάιβς ψιλικομμένο, ανακατεύω ελαφρά πάλι και από επάνω λίγο  βούτυρο ή βιτάμ.

Στήνω το πιάτο μου βάζοντας πουρέ μια καλή δόση και όσο συκώτι θέλω και γαρνίρω με μπόλικη νόστιμη σάλτσα. Στολίζω με μερικά φυλλαράκια πρασινάδας.

 Καλή επιτυχία και όρεξη !


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 7258
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 27-11-2010 14:50
 
Εξαιρετικό κα Αρετή - απλά αξαιρετικό!!! :zzz
 
linmak88
2. 27-11-2010 23:21
 
:roll "ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ" εκτέλεση :p  
 
ArXoS
3. 28-11-2010 17:03
 
ΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!! Υπέροχο!!!!!!  
 
Σ ευχαριστώ πάαααρα πολύ Αρχο μας!!!!! 
 
Πάντα μας φροντίζεις... Εγώ προσπαθώ και δεν μπορώ να ανεβάσω φωτός, ένω όλα βαινουν σωστά τελικά δεν εμφανίζονται οι φωτός.. Μήπως μπορούσες να την περασης αυτήν στο σωστο μέρος; Θάτσν όμορφη...!!!!
 
pastaflora
4. 30-11-2010 23:24
 
Πολύ καλή συνταγή κα Αρετή. Θα την κάνω εκτός από το *φλαμπάρισμα*.
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 27/11/10 )