Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ξεροτήγανα κρητικά (5 συνταγές!) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 10/01/11
_4_420_01
Ξεροτήγανα Ηρακλειωτικα (1η συνταγή)

Υλικα1 ποτήρι τσικουδιά ή ρακί {είναι το ίδιο πράγμα

  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αλεύρι πού φουσκώνει όσο πάρει
  • λίγο χυμό λεμονιού (¼ λεμόνι)
  • λάδι για τηγάνισμα
  • και σιρόπι σαν των μελομακάρονων
  • ½ κούπα τριμμένο καρύδι

Εκτελεση

  • Ζυμώνω μια ζύμη ελαστική μέτρια , και ανοίγω φύλο μέτριου πάχους.
  • Κόβω κορδέλες με την ροδέλα τυλίγω σαν καλαθάκι με ένα πιρούνι μέσα στο τηγάνι στο λάδι πού καίει και φουσκώνει.  Δεν πρέπει να πάρει χρώμα πολύ!
  • Σιροπιάζω και πασπαλίζω με καρύδι
Ξεροτήγανα Ηρακλειωτικα (2η συνταγή)

 Δοκιμασμένα !!! από την Α, Πιστιόλα.

Υλικά

  • 10 ρακοπότηρα νερό, 
  • 5 ρακοπότηρα λάδι,
  • 1 ρακοπότηρο ρακί,
  • 1 λεμονιού χυμό ,
  • αλεύρι όσο πάρει {περίπου ½ κιλό}

Εκτέλεση

  • Όπως η προηγούμενη.

Είναι απαραίτητο  η ζύμη μετά το ζύμωμα να  τυλίγεται σε μεμβράνη και να μπαίνει στο ψυγείο για πάνω από 1 ώρα, εγώ την "ξεχνώ" για 3  ώρες περίπου… Ανοίγει ευκολότατα και γίνονται υπέροχες, Το φύλλο να είναι λεπτό σαν …τσιγαρόχαρτο!

_1_420_02
Ξεροτήγανα Ηρακλειώτικα με πορτοκάλι ή Μανταρίνι (3η συνταγή)

Υλικά

  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ,
  • 1 κρασοπότηρο λάδι,
  • λίγο αλάτι,
  • 1 κουταλάκι μπέικιν,
  • 1 ποτήρι πορτοκάλι-μανταρίνι,
  • 1 αυγό.

Εκτέλεση

  • Η εκτέλεση πάντα είναι η ίδια...
Ξεροτήγανα Σφακιανα (4η συνταγή)

Από τα Σφακιά της Κρήτης

Υλικά

  • 3_420_01

    1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κρασοπότηρο ρακί,
  • 1 κουταλιά σούπας λάδι,
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
  • Νερό όσο πάρουν περίπου 2 φλυτζάνες.
  • Λάδι για το τηγάνισμα.

Σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • ½ κιλό νερό
  • Κανέλλα (όχι αλεσμένη) σε ξύλο,
  • 5-6 κουταλιές μέλι, ½ κρασοπότηρο λεμόνι.

Εκτέλεση

  • Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και ανοίγω φύλλο.
  • Με την ροδέλα κόβω κατσαρές κορδέλες.
  • Τις ρίχνω στο τηγάνι με πολύ λάδι, και ταυτόχρονα τις τυλίγω σαν καλαθάκι, η σαν φωλίτσα γύρω από ένα πιρούνι .
  • Μόλις ασπρίσουν και πάρουν ένα πολύ απαλό χρυσό χρώμα τις βγάζω με προσοχή να μην σπάσουν.
Ξεροτήγανα Γεραπετρίτικα (5η συνταγή)

_4_420_01Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 κουταλιές λάδι
  • 4 κουταλιές πορτοκαλόζουμο
  • 2 ποτήρια νερό

Για το σιρόπι:

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 1 ποτήρι νερό σησάμι, κανέλα, αμύγδαλα ή καρύδια για το πασπάλισμα

Τρόπος Παρασκευής : Ίδιος με τα παραπάνω. ..


Προσθήκη ως Αγαπημένο (10) | Εμφανίσεις: 9433
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 15-01-2011 15:23
 
Τι υπέροχες συνταγές κα Αρετή!!!!!! Συγχαρητήρια! :)
 
linmak88
2. 15-01-2011 18:01
 
Πωπω!!! Τέλειες συνταγες! Όσοι φίλοι μου έρχονται απο αλλα μερη της Ελλάδας με ρωτάνε :"Ποτε θα φάμε ξεροτήγανα;" :grin .Η αδυναμία μου είναι τα ξεροτήγανα των Σφακίων :roll
 
miara
3. 15-01-2011 18:01
 
Πωπω!!! Τέλειες συνταγες! Όσοι φίλοι μου έρχονται απο αλλα μερη της Ελλάδας με ρωτάνε :"Ποτε θα φάμε ξεροτήγανα;" :grin .Η αδυναμία μου είναι τα ξεροτήγανα των Σφακίων :roll
 
miara
4. 15-01-2011 18:16
 
Όλα καλά κι όλα ωραία μας τα περιγράφεις 
Αρετή μου.Συμφωνώ κι εγώ σαν Ηραλκειώτης βέρος που τα τρώγω.  
 
Τα ξεροτήγανα τα κερνάμε στους γάμους, στους αρραβώνες στα βαφτίσια και αλλού...μόνο θα προσθέσω κάτι βασικό και απαραίτητο που προφανώςτο ξέχασες : 
 
Πασπάλισμα με μίγμα από καβουρδισμένο σισάμι! αλεσμένο καρύδι! και κανέλα ! 
 
Είναι η τελευταία πινελιά στη γεύση και στην 
εμφάνιση.
 
tsigkos59
5. 15-01-2011 18:56
 
Μικολάκη μου το έκανα και αυτό ατα πρώτα και στα τελευταία...! Υποτίθεται ότι το ίδιο γίνεται σε όλα...! 
 
Γειάσου Λεβεντογέννα Κρήτη μου!!!
 
pastaflora
6. 15-01-2011 19:51
 

Εμένα πάει τώρα... 
Με συγχωρείς, δεν τα διάβασα όλα, δεν το 
είδα και στη φωτό... 
Παρακαλώ τον διαχειριστή να αφαιρέσει τα  
περιτά σχόλια.
 
tsigkos59
7. 16-01-2011 02:22
 
Συγχαρητηρια κ.Αρετη!!Παρα πολυ ωραια!!
 
margarita79
8. 16-01-2011 11:50
 
Μπράβο Κα Αρετή! Πολύ ωραίες οι συνταγές σου !!
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 16/01/11 )