Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ψωμί από αλεύρι ολικής Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από cmd353   
Πέμπτη, 17/02/11

Φρέσκο, υγιεινό ψωμί!

Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 1/2 κούπες νερό
  • 2 κουταλιές ξηρή μαγιά
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)
  • 4-6 κούπες επιπλέον αλεύρι ολικής βρώμη ολικής για πάνω από το ψωμί (προαιρετικά)
Υλικά

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε με κουτάλι τις 2 κούπες αλεύρι με το νερό. Προσθέτουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας κούπα-κούπα το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι, μέχρι να είναι πλέον δύσκολο με το κουτάλι. Τότε ανακατεύουμε με τα χέρια. Παίρνει περίπου 4 με 6 κούπες επιπλέον αλεύρι, αναλόγως με τη ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε 5 λεπτά και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.

Αλείφουμε 2 φόρμες με λίγο λάδι (με πινελάκι) και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη στα 2, σχηματίζουμε φρατζολάκια με προσοχή να μη πατηθεί η ζύμη και τα βάζουμε στις φόρμες. Χαράσουμε διαγώνια με μαχαίρι. Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη ολικής, πατώντας την ελαφρά με το κουτάλι να κολλήσει στη ζύμη. Αφήνουμε άλλη 1 ώρα.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 1 ώρα και κάτι.

Για να δούμε αν είναι έτοιμο το ψωμί τρυπάμε με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα, πρέπει να βγαίνουν καθαρά.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 8788
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 16/03/13 )