Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σταφιδόψωμα ατομικά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από voula   
Δευτέρα, 07/03/11
P1010749

Εύκολα και νόστιμα σταφιδόψωμα για τα παιδιά στο σχολείο ή για κολατσιό στο γραφείο

Βγαίνουν 9 αρκετά μεγάλα σταφιδόψωμα

Υλικά
  • 500-550 γρ. αλεύρι(ιδανικό για τσουρέκια)
  • 125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • Μισή κούπα ζάχαρη
  • 300 ml χλιαρό γάλα
  • 1 κύβο μαγιά νωπή
  • 100-150 γρ. σταφίδα ξανθή
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1 κοφτή κ. σ κανέλλα
  • ½ κ.γ γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • 1 κρόκο για το άλειμμα
  • Σουσάμι
Εκτέλεση
p1010739_420
p1010741_420
p1010743_420
  • Σε λεκανίτσα βάζουμε το χλιαρό γάλα και λιώνουμε τη μαγιά.
  •  Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο (λιωμένο) και τα μπαχαρικά μας. Ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσει λίγο η ζάχαρη και ρίχνουμε το αλεύρι μας, σιγά σιγά. Θέλουμε μια ζύμη ελαστική και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
  • Ρίχνουμε και τις σταφίδες και ζυμώνουμε καλά.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια  και τα βάζουμε σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο ή καλύτερα στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα με 40 λεπτά και μετά τα αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και ρίχνουμε σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 15-20 λεπτά περίπου. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Μπορείτε να τα τυλίξετε σε μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά περισσότερες μέρες ή και να τα βάλετε στην κατάψυξη και όταν τα θέλετε να τα βγάζετε νωρίτερα να ξεπαγώνουν.  

Προσέχουμε το γάλα μας να μην καίει πολύ γιατί θα μας κάψει τη μαγιά

Δουλέψτε καλά με τα χέρια σας τα μπαλάκια έτσι ώστε να έχετε ωραία σταφιδόψωμα.

Εννοείται πως το ζύμωμα μπορεί να γίνει στο μίξερ αλλά εγώ τις ζύμες τις προτιμώ στο χέρι.

P1010747
Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 13388
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 11-03-2011 09:36
 
voula υπεροχα και φαινονται τοσο αφρατα λεω να προσπαθησω να την κανω κ εγω
 
anna9
2. 11-03-2011 09:38
 
Επειδη υπαρχει αλεργικο προβλημα με τις σταφιδες μπορω να τις παραλειψω? απλα να βγουν σαν γλυκα ψωμακια σαν τσουρεκακια τι λες?
 
anna9
3. 11-03-2011 14:25
 
υΠΈΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΟΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ... 
τΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ... 
ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΟ, ΑΛΛΑ ΛΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΑ, Η ΜΟΥΣΤΟ, ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΒΑΖΩ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ (ΚΟΝΤΙΤΑ) Η ΚΕΡΑΣΑΚΙΑ ΚΟΜΜΕΝΑ, Η ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΜΑΖΙ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΝΩ ΔΕΝ ΤΑ ΑΛΕΙΦΩ ΜΕ ΑΥΓΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΕΒΑΠΟΡΕ ΚΑΙ ΡΙΧΝΩ ΜΥΓΔΑΛΑΚΙ ΦΙΛΕ Ή ΣΟΥΣΑΜΑΚΙ, Η ΠΑΣΠΑΛΙΖΩ ΖΑΧΑΡΙΤΣΑ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΩ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ!
 
pastaflora
4. 12-03-2011 10:10
 
Αννα μπορείς βεβαίως να παραλείψεις τις σταφίδες αλλά να προσθέσεις 2-3 κουταλιές ζάχαρη ακόμα γιατί δεν θα είναι αρκετά γλυκά τα σταφιδόψωμά σου χωρίς σταφίδες.  
Κα Αρετή ωραια η προτασή σας. Είναι ένα διαφορετικό σταφιδόψωμο, νηστίσιμο απ΄ό, τι καταλαβαίνω, γι΄αυτό θα σας πρότεινα να τη δώσετε ολοκληρωμένη για δημοσίευση.
 
voula
5. 25-03-2011 17:21
 
Τα έφτιαξα σημερα και περιμενα να δοκιμάσω για να σχολιασω και να βαθμολογήσω . Ειναι καταπληκτικά . Εύκολα , γρηγορα και πεντανοστιμα. Τα αφησα περισσοτερη ωρα να φουσκώσουν και εχουν γίνει αφρος.
 
m54
6. 25-03-2011 21:34
 
Χαίρομαι που σου άρεσαν m54. Έχω κάνει πολλές δοκιμές και αυτά μου άρεσαν πιο πολύ, γι΄αυτό και τα έβαλα.  
Όσο για το χρόνο έχεις δίκαιο , γενικά αποφεύγω να γράφω χρόνους σε ψήσιμο και φουσκώματα ζύμης. ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος που έχουμε τη ζύμη μας. Γι΄αυτό δεν πρέπει να τον λαμβάνουμε και πολύ υπόψη μας , μόνο στο περίπου. 
Σ΄ευχαριστώ για το σχολιό σου.
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 11/03/11 )