Υπέροxο χωριάτικο καρβέλι χωρίς ζύμωμα!! Προκειται για το γνωστο No-Knead bread του Jim Lahey απο το Sullivan Street Bakery το οποιο παρουσιαστηκε μεσω των New York Times το 2006 και εκανε σε χρονο ρεκορ το γυρο του κοσμου μεσω μαιλ και βιντεο. Ο ιδιος ο Jim Lahey ειπε στον δημοσιογραφο των NY Times να παρουσιαστει η συνταγη σε ολο τον κοσμο. Χαραxτηριστικά ειπε ''Δώστε τη συνταγή έξω, είναι μια συνταγή που όλοι πρέπει να έχουν''. Εγώ, δε μπορώ παρα να συμφωνήσω!! Δοκιμάστε όλοι αυτο το πανεύκολο ψωμί! Ο δημιουργος του υποστηριζει πως ακομα και ενα 4χρονο μπορει να το φτιαξει. Πραγματι με λιγη βοηθεια στο ψησιμο ακομα και ενα μικρο παιδι μπορει να το ετοιμασει. Το μονο που εχετε να κανετε ειναι να ανακατεψετε απλως τα υλικα και μετα δωστε το χρονο στη ζυμη να γινει. Σας το παρουσιαζω οσο πιο αναλυτικα μπορω και σας δινω και το αρχικο βιντεο για να δειτε τον ιδιο τον δημιουργο του να το φτιαχνει. Υλικά - 3 δοσομετρικες κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις (1 δοσ.κουπα =125 γρ.)
- 1 και 1/2 δοσομετρικη κουπα χλιαρο νερο (1 δοσ.κουπα =240μλ)
- 1/4 κ.γ μαγια ξερη
- 1 και 1/4 κ.γ αλατι (εγω νομιζω οτι θελει παραπανω, βαζω 1 κοφτη κουταλια της σουπας)
- Λιγο εξτρα αλευρι για το πασπαλισμα ή σιμιγδαλι ή καλαμποκαλευρο.
- Ενα σκευος στρογγυλο με καπακι (πυρεξ ή γαστρα) ή μαντεμενια κατσαρολα με καπακι διαμετρου 22-24 εκ. που να αντεχει ψησιμο σε υψηλες θερμοκρασιες.
Εκτελεση - Μετρατε τα υλικα σας και αναμειγνυετε σε ενα βαθυ μπωλ το αλευρι με τη μαγια και το αλατι.
- Προσθετετε το νερο και ανακατεψτε για λιγα δευτερολεπτα μεχρι απλα να αναμειχθουν τα υλικα.
- Θα εχετε ενα υγρο και κολλωδες μειγμα.
- Σκεπαστε το μπωλ καλά-καλά με πλαστικη μεβρανη και το ''ξεχνατε'' σε ενα σχετικα ζεστο μερος στην κουζινα σας για 12-18 ωρες.
- Μετα τις ωρες αναμονης θα δειτε οτι το προζυμι εχει φουσκωσει και η επιφανεια εχει μικρες φουσκαλες (θα ειναι ακομα υγρο και κολλωδες).
- Αλευρωστε μια επιφανεια, (ιδανικα πασπαλιστε με αλευρι μια λαδοκολλα) και αδειαστε επανω το μειγμα.
- Αλευρωστε τα χερια σας και απλα ισιωστε το λιγο.
- Διπλωστε σταυρωτα σα να φτιαχνετε ενα σταυρο (δειτε τις φωτο και το βιντεο).
- Αναποδογυριστε το ζυμαρι να παει το διπλωμα στο κατω μερος και μεταφερετε το πανω σε καθαρη και καλα αλευρωμενη πετσετα.
- Διπλωστε την πετσετα και αφηστε το χωρις να το πατησετε ή να το πιεσετε για αλλες 2-3 ωρες μεχρι να φουσκωσει.
- Το τελευταιο μισαωρο αναψτε το φουρνο σας στους 260 βαθμους και βαλτε μεσα το σκευος να ζεσταθει πολυ καλα.
- Μολις η ενδειξη του φουρνου σβησει (αρα εχει πιασει θερμοκρασια) ανοιξτε και βγαλτε εξω το σκευος (Προσεξτε πως θα το πιασετε μην καειτε).
- Ανοιξτε το καπακι.
- Βαλτε το χερι σας απο κατω και σηκωστε το ζυμαρι μαζι με την πετσετα.
- Οπως το κρατατε στην παλαμη σας, αναποδογυριστε το μεσα στο σκευος ωστε να ειναι η κατω πλευρα με το διπλωμα τωρα απο πανω.
- Κουνηστε λιγο την κατσαρολα να κατανεμηθει καλα η ζυμη και κλειστε το καπακι.
- Φουρνιζουμε για μιση ωρα στους 260 βαθμους με κλειστη κατσαρολα και ακομα 15 λεπτα στους 220 βαθμους με ανοικτο το καπακι για να ροδισει ομορφα.
- Το βγαζουμε πανω σε σχαρα και το αφηνουμε να κρυωσει εντελως.
- Κοβουμε και θαυμαζουμε τα ομορφα ''μάτια του'' .
Να ειστε σιγουροι οτι το σκευος σας αντεχει σε υψηλη θερμοκρασια μην ξεγελαστειτε και βαλετε μεσα στο φουρνο καμμια κατσαρολα με πλαστικα χερουλια. Αν δε σας βρισκετε τιποτα απο αυτα δοκιμαστε να κλεισετε πολυ καλα το σκευος που θα χρησομοποιησετε με αλουμινοχαρτο. Τα υλικα ειναι ακριβεστατα δεν χρειαζετε εξτρα αλευρι ή μαγια. Θα σας προκαλει να προσθεσετε κι άλλο αλλά μην το κανετε. Αν εχετε δοσομετρικα κουταλακια και κουπες χρησιμοποιηστε τα. Δείτε και τον Jim Lahey να το φτιάχνει. Καλή επιτυχία!!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (48) | Εμφανίσεις: 19587 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |