Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χόρτα με μαυρομάτικα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από voula   
Πέμπτη, 17/03/11
mauroxrt1 

Καθώς ξεφύλλιζα ένα τεύχος του γαστρονόμου είδα αυτή τη συνταγή και τη θυμήθηκα. Την συνταγή αυτή την ξέρω από τη γιαγιά μου και την κάνουμε οικογενειακώς. Συνήθως αντικαθιστά το σπανακόρυζο που πολλές φορές το βαριόμαστε . Σας δίνω την συνταγή όπως την κάνω εγώ.

Υλικά
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι καυκαλίθρες
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • 1 ματσάκι παπαρούνες
  • 4  φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος του
  • Άνηθο
  • 200 gr μαυρομάτικα
  • Μισή κούπα χυμό ντομάτας
  • 1 κ.γ πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι , πιπέρι
  • Μισή κούπα λάδι
Εκτέλεση
  • Βάζουμε τα μαυρομάτικα να βράσουν σε νερό που να τα σκεπάζει και τ΄αφήνουμε να βράζουν σε μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν καλά.
  • Σε αυτό το διάστημα καθαρίζουμε τα χόρτα μας και τα πλένουμε καλά. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Αφού βράσουν τα μαυρομάτικα τα ρίχνουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα νερά τους και τ΄αφήνουμε στην άκρη.
  • Στην κατσαρόλα που βράζαμε τα μαυρομάτικα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι μας , το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
  • Αφού μαραθούν λίγο ρίχνουμε τα χόρτα μας και τ΄ αφήνουμε να μαραθούν και αυτά. Ο όγκος τους στην αρχή είναι μεγάλος και ίσως να μην χωράνε στην κατσαρόλα μας. Ρίχνουμε τα μισά και όταν κατακάτσουν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα.
  • Μόλις μαραθούν όλα ρίχνουμε τον  άνηθο, την ντομάτα και τον πελτέ και ανακατεύουμε το φαγητό μας να πάει η ντομάτα παντού. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να βράσουν και προσθέτουμε μια κούπα νερό.
  • Μόλις πιεί το νερό προσθέτουμε άλλη μια κούπα, ρίχνουμε τα φασόλια, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται και άλλο βράσιμο προσθέτουμε και άλλο λίγο νερό διαφορετικά κλείνουμε το μάτι μας και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Κάποια από τα χόρτα μπορούν ν΄ αντικατασταθούν με άλλα που εσείς θα βρείτε ή σας αρέσουν. Γενικά χρησιμοποιούμε αυτά τα χόρτα που κάνουμε τις χορτόπιτες. Εμείς στη Σπάρτη τα λέμε Τσιγαρολάχανα. Εγώ χρησιμοποιώ όταν δεν έχω από τη μαμά μου, αυτά που μπορώ να βρω στη λαϊκή.

Το φαγητό αυτό είναι σαν το σπανακόρυζο και υπερισχύουν τα χόρτα και όχι τα μαυρομάτικα που έχω δει να το κάνουν κάποιοι.

Είναι πολύ νόστιμο φαγητό και τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα.

Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 8439
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 21-03-2011 11:32
 
ΥΠΈΡΟΧΗ, ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΝΑΡΤΉΣΕΙ ΚΑΙ ΕΓΏ , ΤΗΝΈΜΑΘΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΘΈΡΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΙ ΑΠΌ ΤΗΝ μΕΓΑΛΌΠΟΛΗ...δΕΝ ΤΗΝ ΧΟΡΤΑΙΝΟΥΜΕ...
 
pastaflora
2. 21-03-2011 12:14
 
Μόλις αγόρασα μαυρομάτικα. Θα τη δοκιμάσω. 
Φαίνονται νόστιμα. Ευχαριστούμε.
 
giavroudi

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 07/10/12 )