Νόστιμα, πολύ εύκολα, τραγανά και οικονομικά παξιμαδάκια που θα σας αρέσουν σίγουρα. Τη συνταγή μου την έδωσε πριν χρόνια η μαμά μιας φίλης μου από το Ηράκλειο Κρήτης, λίγο καιρό αφού ήρθα στην Αθήνα και από τότε την κάνω συχνά. Τα έχουν πλέον και οι περισσότεροι φούρνοι. Υλικά - 1 κούπα λάδι (ελαφρύ)
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα αμύγδαλα
- ½ φλ καφέ κονιάκ
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 κ.γ κανέλα
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα
- 2 κ.γ κοφτά μπέικιν
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση - Ψιλοκόβουμε τ΄ αμύγδαλα (όπως στους κουραμπιέδες) και τα βάζουμε σε ταψάκι και μετά στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10 λεπτά.
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι και τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού που μέσα έχουμε ρίξει τη σόδα. Ανακατεύουμε ν΄ αφρίσει και ρίχνουμε το χυμό στη ζάχαρη και το λάδι.
- Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα, το κονιάκ το αλεύρι (κρατάμε λίγο για το τέλος), την κανέλα και το μπέικιν. Ανακατεύουμε χωρίς να παραζυμώσουμε και τέλος ρίχνουμε τ΄ αμύγδαλα.
- Ζυμώνουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Θέλουμε να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και πλάθουμε 5 μπαστούνια (βλ. photo). Χαράζουμε απαλά τα μπαστούνια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε από το φούρνο τα μπαστούνια μας και τα κόβουμε έως κάτω, στα σημεία που είχαμε κάνει πριν τις χαρακιές. Τα γυρίζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και ξαναβάζουμε στο φούρνο, στον αέρα τώρα στους 140 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν και βάζουμε σε κουτί μπισκότων. Διατηρούνται πολύ καιρό τραγανά. Όπου κούπα έχω χρησιμοποιήσει την κλασική κούπα του νες καφέ. Επειδή στη ζύμη μας υπάρχει το αμύγδαλο προσπαθούμε να πλάσουμε τα μπαστούνια μας όσο καλύτερα γίνεται αλλά σε κάποια σημεία θα υπάρχει και καμιά ατέλεια. Μην σας τρομάξει. Αν βαριέστε να κόψετε τ΄ αμύγδαλα βάλτε τα στο μούλτι, αλλά προσέξτε να μην τα κάνετε σκόνη. Εγώ επειδή η συνταγή είναι εύκολη, αφιερώνω λίγο χρόνο και τα κόβω με το μαχαιράκι και έτσι μου φαίνονται πιο νόστιμα. Με τα ίδια υλικά έχουμε και τα κουλουράκια πορτοκάλι κανέλα. Καλή επιτυχία Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 143743 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |