Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Ταχινόπιτες ατομικές (από την Νιγρίτα!) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Κυριακή, 24/04/11
Υλικά
  • 600 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και
  • 4 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 ποτήρια ζάχαρη (για όσες δεν τις προτιμάτε πολύ γλυκές παραλείψτε το 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη)
  • dsc02446_4251 ποτήρι νερό πολύ απαλά ζεστό
  • 1 βάζο των 300 γραμ. ταχίνι,
  • 1 ουγγιά (28 γραμ μαγιά μπύρας (από τον φούρνο)
  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
  • χαλβά απλό ή σοκολάτας 400 περίπου γραμμάρια χοντροκομμένο
  • 1/2 ποτήρι μέλι θυμαρίσιο,
  • χυμό και ξύσμμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο(περίπου 3 κουταλιές της σούπας)
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα και λίγη εξτρα ποσότητα για το γαρνίρισμα,
  • 3/4 ποτηρι του νερού με κονιάκ
  • σουσάμι για το γαρνίρισμα...
 Εκτέλεση
  • Φτιάχνω μια ζύμη με όλα τα υλικά εκτός από το ταχίνι το μέλι και τον χαλβά το 1/2 ποτήρι την ζάχαρη και την κανέλα.
  • Αφήνω την ζύμη μου να ηρεμήσει για καμιά ώρα, και όταν αυτό γίνει, σε ένα φύλλο λαδόκολλας ανοίγω με τα χερια πιέζοντας, φύλλο χοντρό περίπου 1 δάχτυλο.
  • Με τα υπόλοιπα υλικά μου (κρατώ 1 κουταλιά ταχίνι για την γαρνιτούρα) ετοιμάζω ένα μείγμα γέμισης και με τον χαλβά μαζί, και το απλώνω στο κέντρο της ζύμης, σαν μια χοντρή γραμμή πέρα-πέρα.
  • dsc02450_425_01Ανασηκώνω με την λαδόκολλα την ζύμη και την φέρνω επάνω από την γέμιση, και αποσύρω την λαδόκολλα άδεια.
  • Παίρνω ακολούθως και την υπόλοιπη ζύμη από την άλλη πλευρά της γέμισης με την λαδόκολλα πάντοτε, και την φέρνω επάνω από την ζύμη που είχα τυλίξει την γέμιση. προηγουμένως.
    Έφτιαξα λοιπόν έτσι ενα ρολό με την ζύμη στο εσωτερικό του.
  • Παίρνω ένα ταψί και το στρώνω με άλλη μιά λαδόκολλα.
  • Πηγαίνω στο ρολό και το κόβω χοντρές φέτες σαν να κόβω παξιμάδια...
  • Παίρνω ένα -ένα κάθε κομμάτι και το πατάω με την παλάμη μου από την κομμένη πλευρά του να πλατύνει, και το μεταφέρω στο ταψί το στρωμένο με την λαδόκολλα, και τα αραδιάζω σιγά σιγά όλα με την σειρα αραιά όμως γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
  • Τέλος αλείφω κάθε κομμάτι χωριστά με λίγο λάδι και ταχίνι, και πασπαλίζω με λίγη κανελίτσα και με σουσάμι και τις φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο, για 30  εως 40΄περίπου στους 180ο Κελσίου  (αναλόγως τον φούρνο.... ο δικός μου ηταν με αέρα και τις έψησα  40΄πρώτη φορά τις έφτιαξα...ισως ήθελαν λιγωτερη  ώρα... )μέχρι να πάρουν χρυσορόδινο χρώμα.....
  • Εχουν  τρομερή γεύση ιδίως η ...γέμιση , και ειναι πολύ...χορταστικές.....

Καλη επιτυχία και απόλαυση!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 8974
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 30-04-2011 10:01
 
Ωραίες μου φαίνονται Αρετή, θα δώσω τη συνταγή της μάνας μου τα τις κάνει γιατί εγώ με τις ζύμες δεν τα πάω καλά. 
Μα γιατί σου αρπάξανε λίγο :? μήπως μιλούσες στο τηλέφωνο :grin :grin :grin
 
tsigkos59
2. 30-04-2011 10:16
 
Ναί μιλούσα με...σένα ...τότε που μούλεγες για τα...σαλιγγάρια... θυμάσαι; 
 
Λοιπόν, τις έφτιαξα πρώτη φορά... 
Η συνταγή μου έλεγε ψήσιμο 40΄στους 180ο εγώ τους έψησα 35΄στον αέρα. συνεπώς ή οδικός μου φούρνος ειναι δυνατός ή η...προηγούμενη ... κάτοχος της συνταγής να είχε πιό αδύναμο φούρνο!  
Συνεπώς πρέπει να ψήνουμε γύρω στα 30΄της ώρας... Ειναι υπέροχες σε γεύση και ειδικά η γέμιση...σε ξετρελαίνει...μόλις μπούν στον καφέ γίνονται πολύ μαλακές.... με υπέροχη γεύση....!!!!!! Και σε χορταίνει το....καταλαβαίνεις...!!!
 
pastaflora
3. 30-04-2011 10:54
 
Τις προτημώ τραγανές να πιούμε και καμιά  
ρακή :p :grin
 
tsigkos59

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 30/04/11 )